/

A 80-20 és a 3 kulcs – Szegeden is bemutatták az LMP alternatív költségvetését

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alternatív költségvetési tervét mutatta be Szegeden az LMP részéről Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője, aki beszélt többek között a 3 kulcsos adórendszerük lehetőségeiről és a 30 százalékos pedagógusbér-emelésről is.

Az LMP megalkotta Magyarország talpra állításához az alternatív költségvetést. „Egyre gyakrabban tűnik úgy, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban elvesztették a számológépet, mert olyan adatok kerülnek elő, melyek nem fedik a valóságot, és ez az oka többek között annak is, hogy folyamatos kiigazításokra van szükség a költségvetésekben. Mi most olyan tervet teszünk le, ami konkrétumokat tartalmaz, megmondja, hogy hol mekkora forrástöbbletre van szükség, és miből lehet előteremteni” – mondta el szegedi sajtótájékoztatóján Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője. A politikus hozzátette, hogy a költségvetésük alapja a személyi jövedelemadó 20-80 arányának a megfordítása 80-20-ra.

Az utcakövek nem hoznak pénzt

„A kormány egykulcsos adórendszerével a magasabb jövedelműek, a keresők 20 százalékának maradt több a zsebében, míg a 80 százaléka rosszabbul járt. Mi háromkulcsos adórendszert állítanánk fel, ahol ez az arany épp az ellenkezője, a magasabb keresetűek nagyobb adóterhet viselnének, míg az alacsonyabb keresetűeknél maradna több pénz és véleményünk szerint így a belső fogyasztás is növekedne. Szintén fókuszban állna a munkahelyteremtés, melyre a mi modellünk szerint 400 milliárd forintot lehetne fordítani, a helyi gazdaságot erősíteni, és a zöldberuházásokra koncentrálni. Energetikai célú lakásberuházások, zöldenergia, ami a magyar építőiparban 70 ezer munkahelyet teremthetne, és kihúzná a mocsárból az ágazatot” – ismertette az alternatív költségvetés legfontosabb elemeit a képviselő, megemlítve, hogy az ország másik lehetősége a humán tőke erősítése. Ennek érdekében nemcsak a pedagógus életpályamodellt állítanák helyre, hanem 30 százalékkal emelnék a béreket, és a jogász-, közgazdászképzéssel sem fukarkodnának, ahogy azt a kormány tette.

„Az adórendszer zöldítése pedig azt is jelenti, hogy a szennyező fizesse ki a kárt, erre példa a tehergépjárművek útdíjának arányos elmaradása, ezeken a területeken kell fizetni, mert itt történik valós károkozás, a közutak sérüléseit az adófizetők pénzéből javítják. De leállítanánk a pazarló beruházásokat, hiszen nem kifesteni kell a házat, hanem renoválni. Attól, hogy a főtér ki van kövezve, még nem gyarapodik a gazdaság, ezek a látványberuházások, az új utcakövek még nem hoznak pénzt” – szögezte le Vágó Gábor.

Default thumbnail
Előző sztori

Emlékkoncerttel zárul szombaton az Őszi Kulturális Fesztivál

Következő sztori

"Gyermekbarát" kihallgatószobát nyitott a Szegedi Rendőrkapitányság + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek