Közélet

A 80-20 és a 3 kulcs – Szegeden is bemutatták az LMP alternatív költségvetését

A 80-20 és a 3 kulcs – Szegeden is bemutatták az LMP alternatív költségvetését

2012. november 8., csütörtök
A 80-20 és a 3 kulcs – Szegeden is bemutatták az LMP alternatív költségvetését

Alternatív költségvetési tervét mutatta be Szegeden az LMP részéről Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője, aki beszélt többek között a 3 kulcsos adórendszerük lehetőségeiről és a 30 százalékos pedagógusbér-emelésről is.

Az LMP megalkotta Magyarország talpra állításához

az alternatív költségvetést

. „Egyre gyakrabban tűnik úgy, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban elvesztették a számológépet, mert olyan adatok kerülnek elő, melyek nem fedik a valóságot, és ez az oka többek között annak is, hogy folyamatos kiigazításokra van szükség a költségvetésekben. Mi most olyan tervet teszünk le, ami konkrétumokat tartalmaz, megmondja, hogy hol mekkora forrástöbbletre van szükség, és miből lehet előteremteni” – mondta el szegedi sajtótájékoztatóján

Vágó Gábor

, a párt országgyűlési képviselője. A politikus hozzátette, hogy a költségvetésük alapja a személyi jövedelemadó 20-80 arányának a megfordítása 80-20-ra.

Az utcakövek nem hoznak pénzt

„A kormány egykulcsos adórendszerével a magasabb jövedelműek, a keresők 20 százalékának maradt több a zsebében, míg a 80 százaléka rosszabbul járt. Mi háromkulcsos adórendszert állítanánk fel, ahol ez az arany épp az ellenkezője, a magasabb keresetűek nagyobb adóterhet viselnének, míg az alacsonyabb keresetűeknél maradna több pénz és véleményünk szerint így a belső fogyasztás is növekedne. Szintén fókuszban állna a munkahelyteremtés, melyre a mi modellünk szerint 400 milliárd forintot lehetne fordítani, a helyi gazdaságot erősíteni, és a zöldberuházásokra koncentrálni. Energetikai célú lakásberuházások, zöldenergia, ami a magyar építőiparban 70 ezer munkahelyet teremthetne, és kihúzná a mocsárból az ágazatot” – ismertette az alternatív költségvetés legfontosabb elemeit a képviselő, megemlítve, hogy az ország másik lehetősége a humán tőke erősítése. Ennek érdekében nemcsak a pedagógus életpályamodellt állítanák helyre, hanem 30 százalékkal emelnék a béreket, és a jogász-, közgazdászképzéssel sem fukarkodnának, ahogy azt a kormány tette. „Az adórendszer zöldítése pedig azt is jelenti, hogy a szennyező fizesse ki a kárt, erre példa a tehergépjárművek útdíjának arányos elmaradása, ezeken a területeken kell fizetni, mert itt történik valós károkozás, a közutak sérüléseit az adófizetők pénzéből javítják. De leállítanánk a pazarló beruházásokat, hiszen nem kifesteni kell a házat, hanem renoválni. Attól, hogy a főtér ki van kövezve, még nem gyarapodik a gazdaság, ezek a látványberuházások, az új utcakövek még nem hoznak pénzt” – szögezte le Vágó Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.