Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Programajánló: Country és bluegrass a Rongyban, Péterfy Bori a JATE-ban + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A magyarnóta kedvelőket az IH Rendezvényközponba várják vasárnap, míg szombaton érkezik a Rongy Kocsmába a The Budapest Shed Ensemble, a JATE Klubban pedig Péterfy Bori & The Love Band koncert lesz 21 órától.

„November Angyalához” – emlékezés Szeged költőire Halottak Napja alkalmából november 2-án, péntek 16 órakor a KDNP-székház Klebelsberg termében. Elhangzanak Juhász Gyula, Babits Mihály, József Attila, Radnóti Miklós, Baka István, Petri Csathó Ferenc versei. Eőadó: Németh Janó, míg a házigazda Jagos István Róbert, a Dél-alföldi Művészeti Kör elnöke. A rendezvény védnöke Haág Zalán önkormányzati képviselő.

Sírjeleink, a fejfák címmel tart előadást Hegedűs Zoltán tanár november 2-án 18 órakor az MTA SZAB-Székházban. A fejfák az emlékezés jelei, de Halottak napján nemcsak halottainkra, hanem magára a halandóságra is emlékeznünk kell. A fejfák az élet és az öröm jelei is, mert az égbe mutatnak, utat mutatnak. Élő fából alakultak át valami csodává! Valaha minden vidéknek, sőt minden falunak megvolt a rá jellemző egyedi fejfaformája. A kopjafa-forma (ami napjainkra a nemzeti összetartozás jelképe is lett) ezek közül csak az egyik. Nagy tanulság és példa ez uniformizálódó világunkban. Ezen az estén hazánk legkülönbözőbb tájairól hozott fotóimmal (közel 20 évnyi kutatásaim alapján) szeretném bemutatni ezt a még élő hagyományt. Memento mori.

Péterfy Bori & The Love Band koncert lesz november 2-án 21 órától a JATE Klubban. Még 2007. októberében jelent meg a Péterfy Bori & Love Band cím nélküli első lemeze, amelyen a számokat a volt Amorf Ördögök szerzői, Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs mellett Lovasi András írták. 2009-ben jelent második albumuk, 2010. februárjában a zenekar második albumának folytatása is elérhető lett, az akusztikus változatokat és új dalokat is tartalmazó 2B. Péterfy Bori a 2 és a 2B albumokon szövegíróként is közreműködött. 2011 januárjától 2012 áprilisig Péterfy szünetet tartott a koncertezésben, gyermeke született. A zenekar 2012 nyarán jelentette be, hogy Fehér éjszakák című következő stúdióalbumuk 2012 novemberében jelenik meg. A SZIN-en jártak Szegeden, a Péterfy Borival készült interjúnkat ITT http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/08/peterfy-bori-szeged-egy-biztos-pont-a-naptarunkban-fotok.html olvashatja.

The Budapest Shed Ensemble koncert lesz november 3-án 22 órától a Rongy Kocsmában. A Budapest Shed Ensemble koncertjén country és bluegrass klasszikusok újraértelmezései mellett saját szerzeményeik is hallhatók. Az együttes 2011-ben alakult, és hamarosan elindult egy mindeddig ismeretlen útvonalon, amely alapvetően a bluegrass és a klasszikus countryzene mezején kezdődött. Egyedülálló szintézisünk a zenekar tagjainak különbözőségéből fakad. Az bluegrass énekes-gitáros Horváth Tamást kíséri a reggea világából érkező basszusgitáros, Orbán Gábor és a rockzenei múlttal rendelkező dobos, Csallóközi József. A szólóhangszereket Tarcza Eszter klasszikus hegedűs és Hollós Bence gitáros hívják életre. Pattogós népzenei motívumokkal fűszerezett country-rock és bluegrass balladák szólalnak meg amelyek a hagyományos és a modern hangzásvilágok határán keletkeznek.

Magyarnóta- és operettdélutánra invitálják az érdeklődőket november 4-én vasárnap 15 órára az IH Rendezvényközpontba. A Dr. Kikli Tivadar Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesülete „Dér csillog az őszi tájon” – a 80 éves Gyuris Imre dalénekes estje címmel rendezett délutánon közreműködik: Kurina Irén, Vajda Júlia, Gyuris Imre, Szabó Sándor, Cára Aranka, Papp Lajos, Szécsi Edit, Lévai László és ifj. Gyuris Imre. A zenei kíséretről a Báder Béla és cigányzenekara gondoskodik. A rendezvényen közreműködik Nagy Imre Erik zongoraművész, a nemzetközi zeneszerzőverseny győztese.

Folyamatos kiállítások, programok

A Móra Ferenc Múzeum és szegedi kiállítóhelyei november 1-jén és 2-án, csütörtökön-pénteken zárva lesz. A Reök-palota is zárva tart november elsején, 2-án azonban 10-től 18 óráig várják a látogatókat.

A Ceredi Művésztelep TISZTASZOBA 2010 c. projekt kiállítása november 11-ig tekinthető meg a Reök-palotában. A 15. ceredi művésztelep tisztaszobái elvarázsolnak gazdagságukkal. De nem a szó hagyományos értelmében, hiszen nem varázslatos méretű kincsek felhalmozásáról van itt szó. Sokkal inkább azoknak a jelentésrétegeknek a gazdagságáról, amiket az itt látható művek magukban foglalnak.

Kézen álló drótember, szőnyegpadlóra festett kutya vagy épp a tüzelés után lelankadt ágyúcső – csak néhány ínyenc kortárs alkotás a KÉSZ Csoport gyűjteményéből, melynek darabjai a Reökben láthatóak november 11-ig. A KÉSZ Csoport cégei nagyrészt az építőiparban tevékenykednek, nem gyakori, hogy hasonló profilú vállalkozások képzőművészetet karolnának fel. A cégcsoport a 2000-es évek elejétől kezdve a művészet és a kultúra támogatója, s gyűjt kortárs alkotásokat. Mintegy 120 mű, plasztikák, festmények és művészi fotók szerepelnek a K-ARTS elnevezésű kiállításon, amely november 11-ig látható.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Kandinszkij tanítványa volt Kárász Judit szegedi fotográfus, akinek műveiből pénteken nyílt kiállítás a Kass Galériában. Kárász az első művész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg. A Kárász Judit 100 című tárlaton körülbelül 40 fotóból álló kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak. Kárász a híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett. 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg, öngyilkosságot követett el. Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton összesen 41 Munkácsy-festményt mutatnak be: kiállították a gigantikus méretű, több mint 7 méter széles és 4,5 méter magas Golgotát, illetve több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. Fontos tudni, hogy a Golgotát november 11-én elviszik a Móra Ferenc Múzeumból, helyére két alkotás érkezik a kultúrpalotába. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója lesz látható a december 16-áig látogatható tárlaton, melyet eddig harmincnyolcezren tekintettek meg.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Tovább olvasom

Hírzóna

Indiánok lepték el a makói Erzsébet-házat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Máté Roland műsorvezető lesz a táborzáró vendége.

Tovább olvasom

Balhé

Rendszeresen beleürítenek a vásárhelyi strand egyik medencéjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A múlt héten négyszer kellett emiatt leengedni a vizet.

Tovább olvasom

Gasztro

Íme, ez az Év Tortája idén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Csak ennyi kell hozzá!

Tovább olvasom

Aktuál