Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Pénteki programajánló: Subscribe és Leander Rising a JATE Klubban + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Subscribe és Leander Rising lesz a JATE Klubban, míg a Millenniumi Kávéházban a Salsa Juanita, egy los angelesi stílusban játszó salsa zenekar lép fel. A Rongyban pedig Riff/Raff koncertre várják az AC/DC rajongóit.

Boccia (parasport) rendezvénynek ad otthont 12 órától az SZTE Sportközpont, C/D terme a 17. Őszi Kulturális Fesztivál keretében. A programot a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete szervezi.

Bárdos Pál Frau Földes von Makó és Ruin Eszter Barhesz című könyvét mutatják be 16 órakor a Szegedi Zsidó Hitközség Dísztermében a VIII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében. A szerzőkkel Szántó T. Gábor író, a Szombat című folyóirat főszerkesztője beszélget. Bárdos Pál Frau Földes von Makó című novelláskötete az 1944-ben lágerbe hurcolt családjáról szól – de nem csupán az ott eltöltött hónapokról. A nyolcéves gyerek szemével látjuk a lágert. Majd a tizenéves-huszonéves szemével a Rákosi-korszakot, a felnőtt szemével Kádár gulyáskommunizmusát, és az öregedő, bölcs író szemével a rendszerváltás utáni éveket. Manapság sokan kétségbe vonják a Shoát, tagadják, hogy megtörtént. Ez ugyan gazság, de a fiatalabb nemzedék számára a 6 millió halott, vagy a 600.000 halott felfoghatatlan statisztika. Ezért igyekezett a szerző megmutatni az áldozatok és túlélők esendő valódi arcát, reménykedve, hogy így vak végzetük is átélhetőbb lesz.

A barhesz a zsidó konyha péksüteménye, kelt fonott kalács. Szombatra hosszúkás, az őszi nagyünnepekre kerek formában sütik. Ebben a tipikusan huszadik századi magyar történetben úgy fonódik össze a Kohav és a Stier család sorsa az időben, akár a barhesz fonatai. Mákkal bőven megszórva. „A bika csillagkép szarvai közt felragyogó legfényesebb csillag, a nap lemenő sugarainál láttuk meg egymást először. A zsidó negyed egyik romkocsmájának pingpongasztala mellett” – meséli Virág, az elbeszélő. Felnőtt fejjel, egy új szerelem miatt válik igazán fontossá számára a zsidóság, ekkor mélyed el a hagyományokban és a zsidó konyhaművészetben. A főszereplő építész, mint a dédapja, de leginkább vaníliaillatú kelttészta- és trüffelépítmények tervein dolgozik. A regény szövetébe természetesen illeszkedő receptek által megismerhetjük a ludaskása, a macaron és mindenekelőtt a barhesz készítésének titkát. Egyedi, szatirikus módon ábrázolja a gasztrománok világát, abszurdba hajló nézőpontból tekint a zsidó lélekre, istenkeresésre, szexre.

http://www.youtube.com/watch?v=ZU0aBtadRFQ

Szalai Tamás csillagásszal, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék doktorjelölt kutatójával, kétszeres Sófi-ösztöndíjassal folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata 17 órától a Somogyi-könyvtár Klubtermében. Szalai Tamás a bostoni Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpontban, a Sydney-i Egyetemen és a Texasi Egyetemen, Austinban is járt már, társfelfedezője a Sopron nevű kisbolygónak. A kutató- és oktatómunka mellett a tudományos ismeretterjesztésben is aktívan szerepet vállal. Néhány példa: a hirek.csillagaszat.hu csillagászati szakportál aktív szerzője, valamint az Magyar Csillagászati Egyesület Meteor folyóiratának szerkesztőbizottsági tagja. 2005 és 2010 között a soproni Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetem, 2011-ben az SZTE TTIK Energia Szabadegyetem főszervezője. 2011 óta az SZTE TTIK közkapcsolati titkára és a Fizikus Tanszékcsoport közkapcsolati felelőse. Szalai Tamás fő doktori témája a felrobbant nagytömegű csillagok, a szupernóvák.

ESZ-FESZT Egyetemi Eszperantó Fesztivál 18 órától a Tamási Áron Klubban az SZTE JGYPK Andragógia BA szak Eszperantó specializációs csoportja szervezésében.

A budapesti Vám- és Pénzügyőr Zenekar és az SZTE ZMK Koncert Fúvószenekara koncertje 18 órakor kezdődik az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben. A 17. Őszi Kulturális Fesztivál rendezvényén Kapi-Horváth Ferenc, Nyers Alex és Csikota József egyetemi adjunktus vezényel. Műsoron klasszikus, modern és népszerű dallamok szerepelnek.

Crulic – út a túlvilágba 19 órától a Grand Caféban a Szegedi Román Filmnapok műsorán. Az Anca Damian rendezte alkotásban a fiatal doroho-i férfit, Claudiu Crulicot Lengyelországban jogtalanul lopással vádolták és letartóztatták. Az ártatlanul fogva tartott fiatalember 33 évesen, hosszas éhségsztrájk után meghalt a börtönben. A film az ő tragikus sorsát ábrázolja néhány fennmaradt fénykép felhasználásával, modern animációs technikákkal és elképesztő találékonysággal. A „balesetet” övező cinizmust és történetet átható érzékenységet Anca Damian forgatókönyve mutatja be Vlad Ivanov utánozhatatlan mesteri előadásában. A Crulic – Út a túlvilágba legfontosabb díjai: Amnesty Award – CPH:DOX Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, Koppenhága; Silver Eye Award – Jihlavai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, Csehország; Legjobb román dokumentumfilm – Astra Filmfesztivál, Nagyszeben; Különdíj – Varsói Nemzetközi Filmfesztivál; Különdíj – Cottbus Film Fesztivál, Németország.

A Salsa Juanita zenekar koncertje 20 órakor kezdődik a Millenniumi Kávéházban. A Salsa Juanita egy los angelesi stílusban játszó salsa zenekar. Forró hangulatú koncerteken tesznek tanúbizonyságot a latin zene szeretetéről, és a táncosokkal együttműködve alakítják repertoárjukat. Természetesen – a műfaj határait megtartva – bachata, illetve merengue stílusokban is otthonosan mozognak. Zenekar tagjai: Száraz-Nagy Tamás (zongora, ének), Tömösi Tamás (konga), Palatka Zsolt (ének), Kecskeméti Sándor (gitár), Kertész Ákos (dob).

Subscribe és Leander Rising koncert, majd pénTRACK 21 órától a JATE Klubban. A Subscribe 1999-ben eredetileg THC néven alakult, a felállás 2000-ben szilárdult meg, ekkor vették fel a Subscribe nevet. Első nagylemezük, a Sanity Has Left the Building 2004 végén jelent meg a Hammer-Edge Records gondozásában. 2011-ben vették fel harmadik lemezüket, ami a Bookmarks címet kapta. A Leander Rising kezdetben Köteles Leander multifunkcionális zenész szólóprojectjeként indult bemutatkozó klipje, a „Csak Te” volt, ami elsőre nagy port kavart az interneten és a hazai színtéren. Az együttes első igazi debütálása egy kisebb, 4 állomásos miniturné volt 2011 márciusában.

Riff/Raff koncert (AC/DC tribute) lesz 22 órától a Rongy Kocsmában. A zenekar 2004 elején alakult. „Minden tag évek óta zenél, párhuzamosan több zenekarban játszunk különböző stílusú zenéket. Szeretjük a 70-es, 80-as évek rock zenekarait, köztük az AC/DC-t. Mikor elhatároztuk, hogy alapítunk egy zenekart, amiben AC/DC számokat fogunk játszani, elsősorban a zenélés öröméért tettük’ – írják magukról.

Folyamatos kiállítások, programok

Privát könyvtár – Sejben Lajos kiállítása látható a Somogyi-könyvtárban. A kisteleki születésű, Szegeden élő és alkotó festő, grafikus, szobrász alkotásaiból rendezett tárlat címe: Privát könyvtár. A különleges műtárgyak egy részének alkotására a művészt éppen a tárlat helye, a könyvtár inspirálta. Az így született „művészkönyvek” anyagában a papír és cellulóz mellett a fa, bőr, fém, textil is megjelenik. Sejben Lajos alkotásait november 22-ig láthatják az érdeklődők.

Október végéig látható Szekeres Erzsébet szövött falikép kiállítása Árpád-házi szentjeinkről a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében hétköznapokon 10-től 18 óráig. Szekeres Erzsébet textilművész Gödöllőn él. A legnőiesebb művészeti technikával, a textillel a Galgamente népművészetének és édesanyjának a hatására jegyezte el magát. A gödöllői hagyomány, a magyar népművészet és hite iránti mélységes elkötelezettsége képezik művészetének gyökereit. A három gyökérből keze alatt különleges fa nőtt ki. Jelen kiállítás témáját vallásossága ihlette. Különös, szinte törvényszerű egymásra találása a témának és a technikának. A gyapjúból szőtt faliszőnyeg középkori eredetű templomi tárgy, a hideg karzatokon tűnt föl, hátmelegítőként. Ha mintát vittek bele, az világi jellegű volt. Erre az eredendően szakrális térben használt tárgyra szőtte a művésznő szentjeit, és emelte a magas művészet rangjára az egyszerű kézműves technikát. Szekeres Erzsébet középkori magyar szentjeinket bemutató jelen kiállítása is híven tükrözi egész munkálkodását vezérlő művészi hitvallását: Hit, család, haza.

A Ceredi Művésztelep TISZTASZOBA 2010 c. projekt kiállítása november 11-ig tekinthető meg a Reök-palotában. A 15. ceredi művésztelep tisztaszobái elvarázsolnak gazdagságukkal. De nem a szó hagyományos értelmében, hiszen nem varázslatos méretű kincsek felhalmozásáról van itt szó. Sokkal inkább azoknak a jelentésrétegeknek a gazdagságáról, amiket az itt látható művek magukban foglalnak.

Kézen álló drótember, szőnyegpadlóra festett kutya vagy épp a tüzelés után lelankadt ágyúcső – csak néhány ínyenc kortárs alkotás a KÉSZ Csoport gyűjteményéből, melynek darabjai a Reökben láthatóak november 11-ig. A KÉSZ Csoport cégei nagyrészt az építőiparban tevékenykednek, nem gyakori, hogy hasonló profilú vállalkozások képzőművészetet karolnának fel. A cégcsoport a 2000-es évek elejétől kezdve a művészet és a kultúra támogatója, s gyűjt kortárs alkotásokat. Mintegy 120 mű, plasztikák, festmények és művészi fotók szerepelnek a K-ARTS elnevezésű kiállításon, amely november 11-ig látható.

Ricz Géza festőművész Töredékek című kiállítása október 30-áig tekinthető meg a Belvárosi Mozi Kamaragalériájában. Ricz 1980-ban született Szabadkán. A kilencvenes évek elején utazások és a gördeszkázás kapcsán találkozott a graffiti-művészettel, amely azonnal rabul ejtette, s aminek stílusjegyei a mai napig megtalálhatók munkáiban. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika, majd rajz szakain tanul. A hagyományos táblaképfestészet mellett számítógépes grafikával és murál festészettel foglalkozik. Ilyen jellegű munkákat készít, többek között, Párizsban, Prágában, Amszterdamban, Bornemouth-ban, Münchenben, Belgrádban, Budapesten, Győrben. A szegedi székhelyű Sub-Art kortárs művészeti egyesület egyik alapítója és elnöke. Művészetét a következőképp írja le: „Konkrét elmélet nem épül fel munkáim mögött, nem szeretem a belemagyarázott, beleerőltetett megfogalmazásokat, amelyek a művészettörténetben oly divatosak, viszont alkotásaimban kétségtelenül van egy bizonyos hangulat, egy bizonyos városi légkör, ami rögzül bennem, bennünk nap mint nap az utcákon járva. Mióta az eszemet tudom vonzottak a sikátoros lerobbant, kopott környékek, helyek. Mint például a szabadkai Szabadegyetem melletti fel nem épült mozi, vagy a vasúti rendező pályaudvarok, gyártelepek világa. Minden városnak, sőt környéknek meg van a maga „szaga”, ami mintegy hangulat lenyomatként vissza-visszatér”.

A városok szelleme – könyvkiállítás és bemutató október végéig várja az érdeklődőket a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A tárlat a Budapesti RKI Könyvtárának könyveiből mutat ízelítőt, melyek Románia városait és szellemét mutatják be a román nyelven olvasó és érdeklődő közönségnek. A kiállított regények, rövidprózák, monográfiák, útikönyvek és útinaplók romániai városokba kalauzolnak. A közönséget egy meghitt olvasósarok is várja, ahol fellapozhatják a kiállított könyveket. A kiállítást és olvasósarkot a közönség október végéig látogathatja.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Kandinszkij tanítványa volt Kárász Judit szegedi fotográfus, akinek műveiből nyílt kiállítás a Kass Galériában. Kárász az első művész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg. A Kárász Judit 100 című tárlaton körülbelül 40 fotóból álló kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak. Kárász a híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett. 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg, öngyilkosságot követett el. Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott.

Datki Zsolt neurobiológus egyedi hangulatú, infravörös fotográfiáit láthatja a közönség a szegedi Reök-palotában. Az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek vizsgálatával foglalkozó fiatal kutató laboratóriumi munkája során ismerkedett meg a különleges fényképészeti eljárásokkal, többek között a mikroszkópos és az infravörös fotográfiával. A kiállításon bemutatott alkotásainak világa teljesen eltér a megszokottól: különleges tónusok keverednek képein, a víz és az ég fekete, a fák levelei, a fű fehér az általában monokróm képeken. A letisztult, lágy fényekkel rajzolt fotográfiák középpontjában a természetes női szépség áll. Datki Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy négy éve foglalkozik az infravörös fényképezéssel, amelyet igen kevesen művelnek Magyarországon. Ennek oka, hogy az eljáráshoz speciálisan átalakított fényképezőgépre van szükség, mivel a jelenlegi digitális gépek a látható tartományon kívüli ultraibolya, illetve infravörös fényt kiszűrik. Ezt a szűrőt el kell távolítani a gépből, a helyére pedig olyan kerül, amely az infravörös tartományra teszi érzékennyé a berendezést. A szűrő típusától függően jelennek meg “álszínek” a képeken, vagy lesznek az elkészült fotók fekete-fehérek. További technikai nehézséget jelent, hogy a napjainkban népszerű felületkezelt objektívek bevonata is kiszűri az infravörös fény jelentős részét, így a módszerhez leginkább az 1980-as, 1990-es években készült professzionális lencsék használhatók. A tárlat október 28-áig tekinthető meg.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton összesen 41 Munkácsy-festményt mutatnak be: kiállították a gigantikus méretű, több mint 7 méter széles és 4,5 méter magas Golgotát, illetve több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Tovább olvasom

Hírzóna

Indiánok lepték el a makói Erzsébet-házat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Máté Roland műsorvezető lesz a táborzáró vendége.

Tovább olvasom

Balhé

Rendszeresen beleürítenek a vásárhelyi strand egyik medencéjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A múlt héten négyszer kellett emiatt leengedni a vizet.

Tovább olvasom

Gasztro

Íme, ez az Év Tortája idén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Csak ennyi kell hozzá!

Tovább olvasom

Aktuál