Közélet

Ombudsman: fokozott büntetőjogi védelmet a nemzetiségi képviselőknek

Ombudsman: fokozott büntetőjogi védelmet a nemzetiségi képviselőknek

2012. október 15., hétfő
Ombudsman: fokozott büntetőjogi védelmet a nemzetiségi képviselőknek

Az alapvető jogok biztosa fokozott büntetőjogi védelmet kér a magyarországi nemzetiségi önkormányzati elnököknek és képviselőknek, még az új Btk. jövő júliusi hatálybalépése előtt - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a 2013. július elsején hatályba lépő új büntető törvénykönyv hivatalos személyként fogja elismerni a nemzetiségi önkormányzati elnököket és képviselőket, ám

Szabó Máté

ombudsman szerint nem várhat addig a jogi szabályozás ezen hiányosságának orvoslása. A jogállamiság elvéből következő alkotmányos büntetőjog követelményét sérti ugyanis, hogy a hatályos büntető törvénykönyv nem biztosít fokozott védelmet a nemzetiségi önkormányzatok tagjainak - állapította meg az alapvető jogok biztosa. A hivatalos személyek sérelmére elkövetett egyes bűncselekmények önálló tényállásként büntetendők, és az alapesetnél súlyosabb büntetési tétellel fenyegetett minősítő körülményként értékelhetők. A hatályos Btk. hivatalos személyként ismeri el többek között a helyi önkormányzati képviselőket, valamint azokat, akik államigazgatási szerv vagy önkormányzati igazgatási szerv rendeltetésszerű működéséhez szükséges szolgálatot teljesítenek - olvasható a közleményben. A fokozott büntetőjogi védelem biztosítását indokolná, hogy az elmúlt években több településen is fenyegetések érték a nemzetiségi önkormányzati elnököket, képviselőket. A nemzetiségi önkormányzatok tagjai elleni – közmegbízatásukkal összefüggő – erőszakos cselekményekről azonban nincs tudomása az alapvető jogok biztosának - írták. Az alapvető jogok biztosa felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy terjessze az Országgyűlés elé a büntető törvénykönyv módosítását annak érdekében, hogy a nemzetiségi önkormányzatok tagjai fokozott büntetőjogi védelme az új Btk. hatálybalépése előtt is biztosítva legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.