Egyetem

Negyven csapat méri össze tudását Szent-Györgyi versenyén Szegeden + VIDEÓ

Negyven csapat méri össze tudását Szent-Györgyi versenyén Szegeden + VIDEÓ

2012. október 25., csütörtök
Negyven csapat méri össze tudását Szent-Györgyi versenyén Szegeden + VIDEÓ

Harmincegy középiskola negyven csapata vesz részt azon a nemzetközi tanulmányi versenyen, melyet a Szent-Györgyi-emlékév részeként rendez a Szegedi Tudományegyetem október 26-án, pénteken. A rendezvény döntőjére mindenkit szeretettel várnak a TIK-be!

2012-ben két jubileumot is ünnepel a magyar tudományos világ:

Szent-Györgyi Albert

80 éve fedezte fel a C-vitamint, és 75 éve vehette át az orvosi Nobel-díjat. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) október 26-i Szent-Györgyi Tanulmányi Versenye – az emlékév eddigi rendezvényeihez hasonlóan – a tudós munkásságát állítja középpontjába, miközben a középiskolás korosztály figyelmét is igyekszik felkelteni Szeged, az egyetem és a tudományok iránt. A rendezvényen a dél-magyarországi diákok mellett vajdasági, illetve temesvári versenyzők is összemérhetik tudásukat, a nyertes csapat diákjai Cambridge-be is elutazhatnak felkészítő tanárukkal. "Nagyon örülünk, hogy a délkelet-magyarországi régió mellett a határon túli magyar középiskolások is ilyen szép számban beadták a nevezést" - nyilatkozta a Telin TV-nek adott interjújában

Dux László

, a Szegedi Tudományegyetem Biokémiai Intézetének professzora. Mint mondta, a szegedi egyetem kisugárzása a határon túlra, a Bánát és a Vajdaság területére is átnyúlik, így erről a területről is szép számmal várták a diákokat. Az első feladatokon már túl vannak a diákok: Szent-Györgyi egy időskori, filozofikus verséről alkotott érzéseiket és gondolataikat kellett egy poszter vagy installáció formájában megalkotni. A verseny péntek délelőtt egy írásbeli résszel folytatódik, ahol fizika, kémia, biológia és némi tudománytörténeti tesztkérdéseket kell megválaszolni a csapatoknak. Ennek eredménye alapján az első hat csapat kerül be a délutáni döntőbe, amit a Tanulmányi és Információs központ nagytermében tartanak. A Cambridge-i utazás mellett a legügyesebb diákok könyvjutalmat is kapnak. "Nagy volt az érdeklődés, bizonyos iskolákból többen is jelentkeztek, ami a díjakat leszámítva is nagyon pozitív visszajelzés az ott folyó természettudományi oktatásra és nevelésre egyaránt" - hangsúlyozta a professzor. A versenyt az interneten keresztül,

az egyetem honlapján

is nyomon követhetjük. A TIK-ben folyó döntő emellett nyilvános is, ahova minden természettudomány felé nyitott érdeklődőt sok szeretettel várnak!

A részletekért tekintse meg a Telin TV Dux Lászlóval készített interjúját!

http://youtu.be/fT66Orcb8YQ

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.