Közélet

Meghiúsulni látszik az MPP és az EMNP választási együttműködése

Meghiúsulni látszik az MPP és az EMNP választási együttműködése

2012. október 22., hétfő
Meghiúsulni látszik az MPP és az EMNP választási együttműködése

Meghiúsulni látszik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) választási együttműködése.

Az MPP és az EMNP tárgyalódelegációjának - korábbi bejelentésük szerint - hétfő délelőtt kellett volna a tárgyalóasztalhoz ülnie, hogy lezárják a múlt hét csütörtökén elkezdett tárgyalásokat. A Marosvásárhelyre tervezett megbeszélésre azonban már nem került sor. Az MPP közleményben tudatta: "Sajnálattal veszi tudomásul, hogy az EMNP a függetlenséget garantáló garanciák esetén is mereven elzárkózik az MPP színeiben való indulás gondolatától és csak az önálló indulást tartja elfogadhatónak". Az MPP kijelentette, továbbra is prioritásának tekinti az erdélyi magyar közélet minőségi és erkölcsi korrekciójának a megvalósítását. "A december 9-ig terjedő (a parlamenti választásokig hátralévő) időszakban is ennek a célnak rendeljük alá politikai cselekvésünket" - áll a párt elnöke,

Bíró Zsolt

által jegyzett közleményben. Az MPP tárgyalódelegációja múlt hét csütörtökén Székelyudvarhelyen egyeztetett az EMNP küldöttségével az esetleges választási együttműködésről. Az akkori tárgyalás után mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy közeledtek az álláspontok, és remélhetőleg egyezségre jutnak. Bíró Zsolt, az MPP újonnan megválasztott elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, a csütörtöki tárgyalás óta összeült az MPP elnöksége, és ez a testület értékelte úgy, hogy a hétfőre kitűzött tárgyalási forduló okafogyottá vált. A pártelnök hozzátette, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is megpróbálnak tárgyalóasztalhoz ülni az elkövetkező napokban, hiszen az MPP június óta folyamatosan azt szorgalmazta, hogy az erdélyi magyarság egy "nemzeti válogatottal" vegyen részt a parlamenti választásokon. Az MPP elnöke Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt idézte, aki szerint a magyar pártok versenye azt eredményezheti, hogy az RMDSZ két-három parlamenti mandátumot veszít. "Ha két-három mandátumban meg lehet egyezni, akkor nemcsak két-három helyet nyernénk" - magyarázta az MPP elnöke. "Mi egyezségre törekszünk, de ha ez nem sikerül, akkor pártként indulhatunk el a választásokon, de még nagyobb esélyét látom annak, hogy független jelölteket támogassunk" - válaszolta a párt választási részvételére vonatkozó kérdésre az MPP elnöke. A romániai választási menetrend szerint a jelölteket október 30-ig kell bejegyeztetni az illetékes választási bizottságnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.