Gazdaság

Megalakult a Hungarikum Bizottság a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Megalakult a Hungarikum Bizottság a Vidékfejlesztési Minisztériumban

2012. október 20., szombat
Megalakult a Hungarikum Bizottság a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Megtartotta alakuló ülését a Hungarikum Bizottság csütörtökön Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

A tizenöt tagú testületet a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról idén tavasszal - a VM által kidolgozott - elfogadott törvény hívta életre - emlékeztetett

Fazekas Sándor

vidékfejlesztési miniszter, a bizottság elnöke újságíróknak a minisztériumban, a bizottság alakuló ülése előtt. Hozzátette: a magyar érdekek szempontjából az értékőrzés, az értékek védelme és gyarapítása kiemelten fontos. A hungarikum törvény pedig magában foglalja a magyarság csúcsteljesítményeit, azokat az értékeket, amelyeket tizenegy évszázada az ország határain belül és kívül felhalmozott. A Hungarikum Bizottság fogja össze azt a tevékenységet, amelynek eredményeként felállíthatóvá vált a Magyar Értéktár, és teljessé válhat a Hungarikumok Jegyzéke - közölte Fazekas Sándor. Jelenleg is vannak olyan hungarikumok, amelyek a nemzetközi jogi védelemnek köszönhetően lajstromba foglalhatóak. Példaként említette a táncház-mozgalmat, a Budai Várat, a Tokaji Borvidéket, a Hortobágyot, a csabai kolbászt, a gönci barackpálinkát, illetve a szőregi rózsatövet. Hozzáfűzte: a hungarikumok sorát gyarapíthatják szellemi alkotások is, például élelmiszer-feldolgozási megoldások. Ilyen a pozsonyi kifli, amely a közelmúltban kapott eredetvédelmet, és ennek köszönhetően hungarikumnak minősül - tette hozzá. Az MTI kérdésére a miniszter közölte: a Hungarikum Bizottság működéséhez szükséges feltételeket a VM biztosítja, erre a célra 500 millió forint áll rendelkezésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.