Megalakult a Hungarikum Bizottság a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megtartotta alakuló ülését a Hungarikum Bizottság csütörtökön Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

A tizenöt tagú testületet a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról idén tavasszal – a VM által kidolgozott – elfogadott törvény hívta életre – emlékeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a bizottság elnöke újságíróknak a minisztériumban, a bizottság alakuló ülése előtt. Hozzátette: a magyar érdekek szempontjából az értékőrzés, az értékek védelme és gyarapítása kiemelten fontos. A hungarikum törvény pedig magában foglalja a magyarság csúcsteljesítményeit, azokat az értékeket, amelyeket tizenegy évszázada az ország határain belül és kívül felhalmozott.

A Hungarikum Bizottság fogja össze azt a tevékenységet, amelynek eredményeként felállíthatóvá vált a Magyar Értéktár, és teljessé válhat a Hungarikumok Jegyzéke – közölte Fazekas Sándor. Jelenleg is vannak olyan hungarikumok, amelyek a nemzetközi jogi védelemnek köszönhetően lajstromba foglalhatóak. Példaként említette a táncház-mozgalmat, a Budai Várat, a Tokaji Borvidéket, a Hortobágyot, a csabai kolbászt, a gönci barackpálinkát, illetve a szőregi rózsatövet. Hozzáfűzte: a hungarikumok sorát gyarapíthatják szellemi alkotások is, például élelmiszer-feldolgozási megoldások. Ilyen a pozsonyi kifli, amely a közelmúltban kapott eredetvédelmet, és ennek köszönhetően hungarikumnak minősül – tette hozzá.

Az MTI kérdésére a miniszter közölte: a Hungarikum Bizottság működéséhez szükséges feltételeket a VM biztosítja, erre a célra 500 millió forint áll rendelkezésre.

Előző sztori

Kosárlabda: simán verte az Alba a Szedeákot + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Semjén Zsolt: ma a nemzet közjogi egyesítése a magyar megmaradás parancsa

Legutóbbi hasonló cikkek