/

Lázár: az államnak legyen döntő szerepe a magyar gázpiacon

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lázár János szerint a kormány célja, hogy az államnak mindent eldöntő szerepe legyen a magyarországi gázpiacon; a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy háttérbeszélgetésen azt is elmondta: tudomása szerint előrehaladottak a tárgyalások a E.ON német energetikai társaság magyarországi leányvállalatának visszavásárlásáról.

Lázár János a múlt héten terjesztette a Ház elé törvénymódosító javaslatát, amely szerint biztonsági földgáztároló kizárólag a magyar állam tulajdonában állhat, és ha egy biztonsági gáztározót üzemeltető cég, illetve a tulajdonosa eladásra kínálja tulajdoni részét, arra elővásárlási joga lesz az államnak. Ha nem állami beruházásban épül meg egy biztonsági földgáztározó, akkor pedig a beruházó – az üzembe helyezés napján – köteles eladni azt az államnak.

Az államtitkár szerint javaslatának célja az energiabiztonság erősítése. Magyarországon a magyar állam joga és lehetősége kell legyen a rendelkezés a gáztározó-kapacitással, mert az ország kiszolgáltatottságát növelné, ha állami érdekkörből ilyen kapacitás kerülne ki – mondta.

Ma Magyarországon egy stratégiai gáztározó úgy cserélhet tulajdonost, hogy a magyar állam ezt nem tudja érdemben befolyásolni. A javaslat éppen arról szól, hogy az államnak legyen lehetősége vétót emelni, vagy ha van rá képessége, akkor meg tudja vásárolni a tulajdonrészt – tette hozzá.

Az E.ON gázüzletágának megvásárlásáról szóló kérdésre válaszolva Lázár János azt mondta: tudomása szerint előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások erről. Szerinte az E.ON esetleges megvásárlásának legfontosabb célja az energiabiztonság erősítése.

Arra a kérdésre, hogy az E.ON visszavásárlása után a Mollal is lehet-e egyezkedni, az államtitkár kijelentette: “az a célunk, hogy a magyar államnak a magyarországi gázpiacon mindent eldöntő és meghatározó szerepe legyen”. Szerinte csak így garantálható az, hogy az állampolgárok által fizetett gázár kézben tartható és arányos legyen, egyébként irreális gázárak lesznek Magyarországon.

A Mol egy piaci cég, a kormánynak pedig az a meggyőződése, hogy a gázüzletágban a magyar államnak kell a középpontban állnia – hangsúlyozta a politikus, utalva arra, hogy stratégiai kérdésről van szó, hiszen a lakosság 80 százaléka gázzal fűt. A 2015-ben lejáró hosszú távú gázszállítási szerződéseket pedig a következő évek egyik legnagyobb kérdésének nevezte.

Orbán Viktor miniszterelnök augusztusban Kőszegen, a Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen fogalmazott úgy, hogy “pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől”. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes akkor erről azt mondta, szeretnénk a közműszolgáltatások rendszerét nonprofit alapra helyezni, amennyire ez lehetséges, és ez a lépés is ebbe a tervbe illeszkedik.

Az E.ON 2005-ben vásárolt többségi részesedést a Mol földgázüzletágában 2,1 milliárd euróért. Az E.ON magyarországi gázüzletági bevétele 1,95 milliárd euró volt 2011-ben. A korábbi magyar kormány 2010-ben opciót szerzett az érdekeltség visszavásárlására. Az opció 2016-ban jár le.

Default thumbnail
Előző sztori

Több mint hétezer fiktív cég akadt fenn a NAV rostáján

Következő sztori

Az 56-os hősökre emlékeztek a szegedi egyetemen + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek