Közélet

Közösen akarnak fellépni a közoktatási szakszervezetek

Közösen akarnak fellépni a közoktatási szakszervezetek

2012. október 12., péntek
Közösen akarnak fellépni a közoktatási szakszervezetek

Egyetértettek a közös fellépés szükségességében a közoktatási szakszervezetek péntek délutáni fővárosi megbeszélésükön - tájékoztatta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-t.

Mendrey László

a többórás megbeszélés után közölte: az együttes fellépés részleteiről

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkárral tartandó szerdai találkozójuk, illetve az Országos Közoktatási Érdekegyeztető Tanács jövő pénteki ülése után döntenek. A mostani tanácskozáson részt vevő öt ágazati szakszervezet között teljes volt egyetértés abban, hogy elfogadhatatlan a béremelés elhalasztása, és hogy veszélyben vannak munkahelyek - közölte az érdekvédő. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) még hétfőn jelentette be, hogy sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezi. Az érdekvédelmi tömörülés országos vezetősége egyhangúlag hozta meg a döntést - mondta akkor

Galló Istvánné,

a PSZ elnöke az MTI-nek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmánya péntek délután nagy többséggel úgy döntött: támogatják a sztrájkbizottság létrehozását - tájékoztatta Mendrey László korábban az MTI-t. Jelezte: még pénteken tárgyalóasztalhoz ülnek a másik szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével, illetve a többi közoktatási ágazati tömörüléssel. A szakszervezeti vezető arra a kérdésre, hogy milyen esélyét látja a sztrájknak, azt mondta: a pedagógusok nagyon elkeseredettek, és elszántak; úgy érzik, többszörösen becsapták őket, csalódottak a köznevelési törvény tartalma és megvalósítása miatt egyaránt. Utalva arra, hogy október 17-én találkoznak az oktatásért felelős államtitkárral, azt mondta: szeretnék látni, hogy ha esetleg megállapodás születik, annak végrehajtására ki tud garanciát vállalni. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár láthatóan nincs ebben a helyzetben - jegyezte meg az érdekvédő, hozzátéve:

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter október 5-i bejelentésével törvényt írt felül. Matolcsy György október 5-én jelentette be: a kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, ezzel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot. Az oktatási államtitkárság keddi tájékoztatása szerint tárgyalást kezdeményezett a pedagógus-szakszervezetek vezetőivel a köznevelési rendszer átalakításával kapcsolatos aktuális kérdésekről. A közleményben azt írták: az október 17-ére szóló meghívást a Pedagógusok Szakszervezetének, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, telefonértesítést követően, kedden postázták.

Orbán Viktor

kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a pedagógusok bérének tervezett elhalasztásáról azt mondta: küzd azért, és lát is esélyt rá, hogy 2013 első félévében úgy alakuljanak a számok, mégis bevezethető legyen jövő szeptemberben a tanárok életpályamodellje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.