Közélet

Kivizsgáltatná az LMP a Csongrád megyei állami földhaszonbérlet-pályázatokat

Kivizsgáltatná az LMP a Csongrád megyei állami földhaszonbérlet-pályázatokat

2012. október 11., csütörtök
Kivizsgáltatná az LMP a Csongrád megyei állami földhaszonbérlet-pályázatokat

Nem a családi gazdaságok a valós nyertesei az állami földhaszonbérlet-pályázatoknak az LMP szerint. Csongrád megyében a kiírás első fordulóján a földterületek több mint 80%-át egyetlen profitorientált cég kapta – jelentette ki Szabó Rebeka országgyűlési képviselő.

„Az állami földhaszonbérleti pályázat első körének tapasztalatai alapján elmondhatjuk, nem a helyi gazdálkodók nyerték el a földeket, hanem távolabbi településeken lakók, s gyakran nem is családi gazdálkodók, hanem profitorientált cégek” – közölte

Szabó Rebeka

, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Csongrád Megyei Területi Irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján a Csongrád megyei tapasztalatokkal kapcsolatban elmondta, hét nyertest hirdettek, mintegy 1300 hektár állami föld talált gazdára, ebből 967 hektárt a Héjja Testvérek Kft. nyert el tizenegy részletben. Megjegyezte, a sertéstartással foglalkozó, csongrádi székhelyű cég korábban is több mint ezer hektár állami földbérlettel rendelkezett. „Ennek természetesen lehet helye adott esetben a mezőgazdaságban, de ha az állami földbérletek deklarált célja, hogy a kis- és közepes családi gazdálkodókat segítse, akkor nem egy profitorientált vállalkozásnak kellene ezt juttatni” – szögezte le. Az LMP legfőbb ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett három megyében, Bács-Kiskun, Borsod és Fejér megye ez irányú pályázatait vizsgáltatják felül, és Csongrád megye esetében is tesznek lépéseket ez ügyben. Csongrád megyében körülbelül 30 ezren foglalkoznak mezőgazdasággal – tájékoztatott

Tatár Gábor

. Az LMP Csongrád megyei vidékfejlesztési szóvivője elmondta, a nyertes pályázatokat végigtekintve látható, hogy négy köthető kifejezetten magánszemélyhez, míg a további három nyertes vállalat. „Ezek nagy cégek, az egyik a Hungerit, s bár nem ők pályáztak, de a pályázó cég 100%-os tulajdonában van. Ezen felül nem nyilvános, hogy kik pályáztak, kik és miért nyertek, csak az látható, hogy vannak olyan cégek, amelyek több ezer hektáron foglalkoznak agrártevékenységgel” – jelentette ki. Tatár szerint a 20-34 hektáron gazdálkodó családoknak nagy lehetőséget jelentett volna ez a pályázat, hiszen más kitörési lehetőségük nincs, az állami földhaszonbérlet több mint 80%-át mégis egyetlen cég nyerte el. A pályázati rendszert is megváltoztatná az LMP, ez ügyben már törvénymódosító javaslatot is benyújtottak. A párt szerint, mivel az állami föld mindannyiunk vagyona, nyilvánosnak kellene lennie a pályázatok minden részletének. Szabó Rebeka szerint a pontozás sem egyértelmű, a több mint 40%-át kiadó gazdálkodási terv elbírálása teljesen szubjektív.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.