Egyetem

Kárpát-medencei Tehetségnap és könyvbemutató Szegeden

Kárpát-medencei Tehetségnap és könyvbemutató Szegeden

2012. október 30., kedd
Kárpát-medencei Tehetségnap és könyvbemutató Szegeden

Erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és vajdasági tehetséggondozó intézmények képviselői osztották meg egymással szakmai tapasztalataikat a Szegeden rendezett Kárpát-medencei Tehetségnapon 2012. október 26-27-én. A rendezvényen bemutatták „A Kárpát-medencei tehetséggondozás jó gyakorlatai” című tanulmánykötetet is.

A tehetséges fiatalok fölfedezését és fejlődésük ösztönzését, támogatását célul tűző kárpát-medencei Tehetségpont-hálózathoz ma már több mint 900 intézmény csatlakozott, köztük számos határon túli iskola és civil szervezet is. Románia magyarlakta területein 32, Vajdaságban 21, Felvidéken 13, Kárpátalján 3 Tehetségpont alakult az elmúlt években. A kisebbségben élő magyar tehetségek felkarolása, kibontakozásuk támogatása érdekében tevékenykedő közösségek képviselői azért gyűltek össze a Tisza-parti városban, hogy kicseréljék tapasztalataikat a magyar nyelvű tehetségsegítés sajátos módszereiről és problémáiról, megismerjék és hazájukba visszatérve alkotó módon alkalmazzák a máshol már sikeresen működő tehetségsegítő jó gyakorlatokat. Ezt segíti az a most publikált kötet is, amely a Kárpát-medencei tehetséggondozás jó gyakorlatait leíró tanulmányokat tartalmaz. A kiadvány a Géniusz-könyvsorozat 26. köteteként jelent meg a konferenciát is szervező budapesti Európai Tehetségközpont gondozásában.

A könyv ingyenes elérhető a honlapon!

A Kárpát-medencei Tehetségnapon nem csak a határon túli tehetséggondozók kerültek reflektorfénybe: az ünnepi alkalomból közel 50 intézmény képviselője vehette át a legjobban működő tehetséggondozó intézményeknek odaítélt „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” címet. Ezzel Magyarországon és a határon túl már meghaladja a 200-at az átgondolt, minőségi szakmai programot működtető, felkészült pedagógusokkal dolgozó tehetségpontok száma. A tehetséggondozó intézmények szakmai minőségének fejlesztése a Nemzeti Tehetségpont feladata, az intézmény munkatársai helyszíni szaktanácsadással és képzések szervezésével járulnak hozzá, hogy a tehetséges fiatalok a nekik legjobban megfelelő támogatásban részesülve bontakoztathassák ki képességeiket határon innen és túl. A Tehetségnapot megelőzően, október 24-25-én Közép-Európa tehetséggondozó szakemberei tartottak két napos munkamegbeszélést Szegeden, az Európai Tehetségközpont szervezésében. A résztvevők célul tűzték ki egy közös tudástérkép létrehozását és a magyar modell mintájára az Európai Tehetségpontok hálózatának létrehozásában való együttműködést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.