Közélet

Kalmár a kisebbségi jogokért küzd Európában

Kalmár a kisebbségi jogokért küzd Európában

2012. október 12., péntek
Kalmár a kisebbségi jogokért küzd Európában

Visszaemelné a kisebbségeket érintő kérdéseket európai viszonylatban is a főbb témák közé a kereszténydemokrata Kalmár Ferenc, akit előző héten Strasbourgban az Európa Tanács (ET) esélyegyenlőségi és diszkrimináció elleni bizottsága az előterjesztés jelentéstevőjének választott.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő Budapesten beszélt arról, hogy december 3-ig kell elkészíteni az első koncepciót az Európa Tanács számára összeállítandó, nemzeti kisebbségekről és jogaikról szóló előterjesztéshez. A koncepció összeállítását követően a teljes munkára két év áll rendelkezésre. Kalmár Ferenc azt mondta: ez a kérdés nem csak a Kárpát-medencéről szól, hanem a Kaukázustól Írországig, Finnországtól egészen Máltáig minden kisebbséget érint. Kitért arra, hogy ma Európában nem köztudott, de a lakosság 20 százaléka kisebbségi sorban él. Úgy tűnik – folytatta –, hogy a kisebbségi kérdés elsikkadt, és kikerült a főtémák közül. A jelentéssel megpróbálják majd az etnikai kisebbségek kérdéskörét visszaemelni a főbb témák közé – jelezte. Úgy látta, a kisebbségekkel összefüggésben felmerülő feszültségeket mindenképpen kezelni kell, hogy ne jussanak el akár a fegyveres konfliktusokig.

Kovács Elvira

, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője azt mondta: az ET huszonnégy delegáltja írta alá azt az általa benyújtott határozati javaslatot, amely szerint a parlamenti közgyűlésnek dokumentumban kellene összefoglalnia az őshonos etnikai, kulturális, nyelvi, illetve vallási kisebbségek helyzetének javítását célzó bevált gyakorlatokat, és ennek alapján ajánlásokat kellene tennie az ET tagállamainak. Megjegyezte: nagy siker, hogy készül ilyen jelentés, ugyanis nem minden határozati javaslat kerül elfogadásra, ezt a témát ugyanakkor fontosnak találták az illetékes bizottságban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.