Írjon nekünk

Egyház

Kalácsot és kojivót szenteltek a szőregi ortodox híveknek + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A szőregi szerb templom védőszentjének, Kisboldoasszonynak az ünnepére gyűltek össze vasárnap a hívek. A hagyományoknak megfelelően a délutáni vecsernyén kör alakú kalácsot és koljivot szenteltek Szűz Mária születésének ünnepén.

A szőregi szerb templom búcsúja az ortodox ónaptár szerint szeptember 21-e, Kisboldogasszony, szerbül Mala Gospojina, vagyis Szűz Mária születésének napja. „A szerbek tradicionálisan nem nagyon ünnepelnek névnapot, hanem létezik egy nagy családi névnap, a ház védőszentjének napja. Ez arra a napra esik, amikor a család egykor felvette a kereszténységet, ez náluk a legnagyobb ünnep, s ilyenkor vendégül látnak mindenkit, aki betér házukba. A szőregi templomnak a védőszentje Kisboldogasszony, ezt ünnepeltük, ez a mi legnagyobb ünnepünk” – fogalmazott Kaplan Pavle esperesi helynök, szegedi szerb ortodox lelkész.

A jeles napon vasárnap délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak, majd délután vecsernyére gyűltek össze a szőregi szerb templomnál. A közösségi ünnep velejárója a kör alakú kalács és a kojivo, ami főtt búza hagyományosan cukorral, dióval, fahéjjal és citrommal ízesítve. Ezeket az esperesi helynök szentelte meg a templom előtt, majd minden résztvevőt megkínáltak az ünnepi étekből.

A szőregi adminisztrátortól megtudtuk, sajnos nagyon kis létszámú a szőregi szerb gyülekezet, mindössze huszonegyen vannak. „A huszadik században a Szerb-Szlovén-Horvát Királyság megalapításakor volt egy lakosságcsere, s akkor több mint ezernégyszáz szerb költözött el Szőregről. Ha csak a fele itt maradt volna, ma is sokkal többen lennénk” – magyarázta Kaplan Pavle a gyülekezet kis létszámának okát.

Tavaly a búcsú alkalmával kértek segítséget a szerb egyházközség tagjai a körzet képviselőjétől, hogy a szerb temetőben lévő emlékkereszt felújításához járuljon hozzá. Rózsavölgyi József portálunknak elmondta, nyáron új lábazatot kapott a kereszt, melyet lefestettek, s a búcsú alkalmából át is adták a helyi közösségnek. A fideszes önkormányzati képviselő hozzátette, több mint 300 éve élnek Szőregen szerbek, s bár létszámuk jelentősen lecsökkent, fontosnak tartja ennek a kis közösségnek a támogatását, mindegyiküket személyesen ismeri. A képviselői alapjából több alkalommal segítette már őket, felújították például a templom körüli téglafalat, járdát építettek, most pedig a temetőben felállított emlékkereszt újult meg.

Kommentek

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Egyház

Bíró László tábori püspök a vasárnap jelentőségére is kitért Bordányban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vasárnap tud megtartani bennünket – mondta el Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke, aki a szentmisét követően A házasság öröme az Egyház öröme címmel tartott előadást Bordányban.

Tovább olvasom

Aktuál