Közélet

Kalácsot és kojivót szenteltek a szőregi ortodox híveknek + FOTÓK

Kalácsot és kojivót szenteltek a szőregi ortodox híveknek + FOTÓK

2012. október 1., hétfő
Kalácsot és kojivót szenteltek a szőregi ortodox híveknek + FOTÓK

A szőregi szerb templom védőszentjének, Kisboldoasszonynak az ünnepére gyűltek össze vasárnap a hívek. A hagyományoknak megfelelően a délutáni vecsernyén kör alakú kalácsot és koljivot szenteltek Szűz Mária születésének ünnepén.

A szőregi szerb templom búcsúja az ortodox ónaptár szerint szeptember 21-e, Kisboldogasszony, szerbül

Mala Gospojina

, vagyis

Szűz Mária

születésének napja. „A szerbek tradicionálisan nem nagyon ünnepelnek névnapot, hanem létezik egy nagy családi névnap, a ház védőszentjének napja. Ez arra a napra esik, amikor a család egykor felvette a kereszténységet, ez náluk a legnagyobb ünnep, s ilyenkor vendégül látnak mindenkit, aki betér házukba. A szőregi templomnak a védőszentje Kisboldogasszony, ezt ünnepeltük, ez a mi legnagyobb ünnepünk” - fogalmazott

Kaplan Pavle

esperesi helynök, szegedi szerb ortodox lelkész. A jeles napon vasárnap délelőtt ünnepi istentiszteletet tartottak, majd délután vecsernyére gyűltek össze a szőregi szerb templomnál. A közösségi ünnep velejárója a kör alakú kalács és a kojivo, ami főtt búza hagyományosan cukorral, dióval, fahéjjal és citrommal ízesítve. Ezeket az esperesi helynök szentelte meg a templom előtt, majd minden résztvevőt megkínáltak az ünnepi étekből.

A szőregi adminisztrátortól megtudtuk, sajnos nagyon kis létszámú a szőregi szerb gyülekezet, mindössze huszonegyen vannak. „A huszadik században a Szerb-Szlovén-Horvát Királyság megalapításakor volt egy lakosságcsere, s akkor több mint ezernégyszáz szerb költözött el Szőregről. Ha csak a fele itt maradt volna, ma is sokkal többen lennénk” - magyarázta Kaplan Pavle a gyülekezet kis létszámának okát. Tavaly a búcsú alkalmával kértek segítséget a szerb egyházközség tagjai a körzet képviselőjétől, hogy a szerb temetőben lévő emlékkereszt felújításához járuljon hozzá. Rózsavölgyi József portálunknak elmondta, nyáron új lábazatot kapott a kereszt, melyet lefestettek, s a búcsú alkalmából át is adták a helyi közösségnek. A fideszes önkormányzati képviselő hozzátette, több mint 300 éve élnek Szőregen szerbek, s bár létszámuk jelentősen lecsökkent, fontosnak tartja ennek a kis közösségnek a támogatását, mindegyiküket személyesen ismeri. A képviselői alapjából több alkalommal segítette már őket, felújították például a templom körüli téglafalat, járdát építettek, most pedig a temetőben felállított emlékkereszt újult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.