Közélet

Jobbikos célkeresztben Mórahalom?

Jobbikos célkeresztben Mórahalom?

2012. október 24., szerda
Jobbikos célkeresztben Mórahalom?

A Jobbik lemondásra szólította fel Nógrádi Zoltánt a Homokhátságra betelepült román vendégmunkások által elkövetett gyilkosság miatt. Mórahalom polgármestere szerint azonban a Jobbik életellenes jelszavakkal félemlítette meg a település lakosságát, ahol mindig is elutasították a szélsőségeket.

Ahogy arról

szerda reggel már beszámoltunk,

több százan – főként a Jobbik szervezésében a településre érkezők – tüntettek kedd éjszaka a mórahalmi polgármesteri hivatal előtt, mivel két román, cigány származású vendégmunkás

megölt egy helyi gazdát

. A párt részéről elhangzott, hogy már hónapok óta próbálják felhívni a figyelmet a Homokhátságon dolgozó sok ezer illegális vendégmunkásra és a körükben jelen lévő bűnözés veszélyeire. Ahogy

Tóth Péter

, a Jobbik megyei és szegedi elnöke elmondta, mórahalmi nagygazdák hívják be ezeket az embereket, akik nagyon olcsó munkaerőt jelentenek nekik a földeken, jelenleg több ezerre tehető a számuk. A nagy tömegével betelepült románok 90 napos tartózkodási engedéllyel vállalnak feketén munkát, akár évekig is, és egyre elszaporodtak a Homokhátságon elkövetett lopások, betörések, melyek nagyrészt a román, többségében cigány származású vendégmunkásokhoz köthetők. Ez ügyben tartott sajtótájékoztatót a radikális párt megyei elnöke szerda délután, ahol Mórahalom polgármesterének és tanácsnokának a felelősségéről is beszélt.

Tóth: Nógrádi mondjon le mandátumáról

„Tegnap ígéretet tettem, hogy nyilvánosságra hozzuk azok nevét, akik hozzájárulnak e folyamathoz, azokét a nagygazdákét, akik nyereségvágyból hívnak be a Homokhátságra román cigányokat. Az a három ember, aki részt vett a gyilkosságban,

Babarczi János

volt mórahalmi képviselőnek a tulajdonában lévő tanyán élt. Az elmúlt öt ciklusban szocialista, kisgazda színekben és kereszténydemokrataként indult a választásokon, jelenleg

Nógrádi Zoltán

tanácsnoka. Ezért szerintünk mindketten maximálisan érintettek az ügyben. Felszólítjuk a díszpolgári címmel kitüntetett Babarczit, hogy azonnal adja vissza a címét, Nógrádi mondjon le mandátumáról, a képviselői testület pedig oszlassa fel magát. Ha ezt nem hajlandó megtenni, a Jobbik vezetését és a gárdát is arra fogom kérni, hogy országos demonstrációval kényszerítsék jobb belátásra” – szögezte le a Jobbik Csongrád megyei képviselője.

A Homokhátságon súlyos vereséget szenvedtek a szélsőséges eszmék

Nógrádi Zoltán polgármester is sajtótájékoztató keretében reagált a jobbikos vádakra. Mint elmondta, Mórahalom biztonságos, nyugodt, élhető kisváros. Nem volt olyan ügy, amit ne tudtak volna kezelni. „Ami tegnap történt, példa nélküli. Egy politikai párt felvonult este 10 után, és olyan életellenes jelszavakkal félemlítették meg a várost, ami tűrhetetlen. Visszautasítjuk, hogy egy várost bárki felzaklasson politikai tőkét kovácsolván ebből. A radikális párt és szimpatizánsai rárontottak egy békésen nyugvó városra. A Jobbik és a gárda képviselői emelt hangnemben, nem teljesen józanul vonultak végig a településen, félelmet keltve a lakosokban, megzavarva a csendet. A város nevében arra kértem őket, hagyják el a települést, a sajnálatos tragédia rendezését bízzák a rendőrségre, hiszen megvannak törvényes keretek arra, hogy ezt az ügyet le tudjuk zárni. Ezután a város polgármestereként fenyegettek meg, lehazaárulózták a Homokhátságot, megfenyegették a gazdákat, azt is kiabálva, hogy felgyújtják a tanyáikat” – mesélte el Nógrádi az október 23-án történteket. Kiemelte, a következő napokban összehívja a környék képviselő-testületeit, hogy közösen tájékozódjanak arról, milyen munkavállalói körök telepedtek le.

„A tragédia nehezen feldolgozható esemény. A Homokhátság a békés munka alkotótere, ahol a Jobbiknak soha nem volt játéktere, csúfos vereséget szenvedtek a választásokkor is, mert a homokháti ember soha nem akart az általuk is képviselt szélsőséges nézeteknek teret adni” – szögezte le Mórahalom polgármestere, aki a munkavállalók kapcsán kitért arra, hogy strukturális munkaerőhiány van a térségben, a nagyon komoly, fizikai erőt kívánó kertészeti munkára nem jelentkeznek helyiek, ezért bevált, hogy külföldről érkeznek idényjelleggel munkavállalók, legálisan, a jogszabályoknak megfelelő módon. „Ma este összehívtam azokat a gazdákat, akik alkalmaznak ilyen munkavállalókat, hogy tovább tájékozódjunk az ügyben” – tette hozzá kiemelve, hogy Babarczi János a város köztiszteletben álló polgára, egy politikai pártnak volt csak a megválasztott képviselője, jelenleg is tanácsnoka a városnak. „Csak azért, mert valaki koncepciós üldöztetést szeretne teremteni vele kapcsolatban, hogy szélsőséges eszméinek teret adhasson, nem hagyok meghurcolni egy tisztességben megőszült parasztembert” – zárta gondolatait a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.