Gazdaság

Intelligens Régió: pályázatok elsősorban a vállalkozásoknak

Intelligens Régió: pályázatok elsősorban a vállalkozásoknak

2012. október 3., szerda
Intelligens Régió: pályázatok elsősorban a vállalkozásoknak

A mikro-, kis- és középvállalkozások körében igen népszerű telephelyfejlesztési pályázat már csak négy régióban érhető el, de a GOP is kínál lehetőségeket, elsősorban cégeknek. Egyes pályázatok előkészítése hosszabb időt vehet igénybe, ezért érdemes minél előbb tájékozódni a részletekről.

„A pályázatok többségét már kiírták, most elsősorban a vállalkozások tudnak válogatni, sokfajta kiírás érhető el számukra, amelyeket egyrészt a régiós fejlesztési programokban találnak meg, másrészről a Gazdasági Operatív Programban (GOP)” – tájékoztatott

Fehér Éva

. Az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezetője kiemelte

a telephelyfejlesztési pályázatot

, mely kiírás korábban is népszerű volt. Olyan cégeknek érdemes indulniuk ezen, amelyeknek az elmúlt években jók voltak a gazdasági mutatói. „Ennél a konstrukciónál maximum 100 millió forintos támogatási összegről lehet beszélni, legfeljebb 60%-os támogatás intenzitás mellett. Olyan cégek preferáltak, amelyek ipari övezetben, barnamezős beruházásban vagy ipari parkban kívánják megvalósítani a fejlesztést. Lehetőség nyílik a tevékenység bővítésére, elsősorban a termelő ágazatban, például gépgyártás, technológia, nyomdaipar, élelmiszer feldolgozás, környezettechnológia” – tájékoztatott Fehér Éva. Hozzátette, új munkahelyet is kell teremteni az eddigiek megtartása mellett, illetve a pályázat keretében megvalósuló fejlesztést három évig fenn kell tartani. A fejlesztés építési engedélyhez kötött, amit a szerződéskötésig kell beszerezni, ezért is érdemes időben elkezdeni az pályázat előkészítését, aminek a benyújtási határideje november 26-a.

Ismét elérhető a mikrohitel pályázat

A telephelyfejlesztésen kívül egy másik közkedvelt kiírás is elérhető, a Mikrovállalkozások fejlesztése című, közismert nevén mikrohitel pályázat. A GOP-os kiírás sok pénzügyi lehetőséget nyújtott korábban is a cégeknek, elsősorban ingatlanvásárlásra, hiszen ez az egyetlen olyan konstrukció, mely keretében ingatlant vásárolhatnak a vállalkozások. Több alkalommal lezárták már ezt a kiírást a rendelkezésre álló keretek szűkössége miatt, de most ismét megnyitották. „Az uniós tagállamokon belül is egyedülállónak tekinthető kiírás hazánk egyik sikerpályázatának tekinthető” - jegyezte meg Fehér Éva. Előnyei közé tartozik, hogy az adott cég tevékenységi körét tekintve sem tartalmaz megkötést, bárki vásárolhat irodát. 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és maximum 20 millió forint kedvező kamatozású hitel társul hozzá. „Biztos vagyok benne, hogy ebben az évben még biztosított a keret” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy meddig érdemes jelentkezni a kiírásra. Nemrég jelent meg „A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozása” címet viselő kiírás. Újdonság, hogy erre az innovációs fejlesztéseket megcélzó kiírásra magánszemélyek is jelentkezhetnek, nemcsak meglévő cégek. „Az innovációs elképzelések megvalósításához tudnak felvenni olyan kollégát a cégek, aki segítségükre van, vagy épp külső szolgáltató által el tudják végeztetni a fejlesztéseket. További előnye a kiírásnak, hogy nincs meghatározva az innováció konkrét területe. 100%-os támogatottságú a pályázat a keret erejéig. 50-70 pályázatot kívánnak támogatni, maximum 9 millió forinttal, ezért érdemes időben jelentkezni a pályázatra” – hangsúlyozta az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezetője. Elsősorban megalakuló cégeket támogatnak a kiírással, akiket arra is szeretnének felkészíteni, hogy későbbiekben kockázati tőke bevonására alkalmasak legyenek. Erre a kiírásra is a hároméves fenntartás vonatkozik, illetve egy fő munkaerő felvétele is szerepel a feltételek között.

Támogatják a munkahelyteremtést és a külpiaci megjelentést

A GOP-os kiírások között több munkahelyteremtő kiírás található. Ezek mindegyikénél a jelenlegi munkatársak megtartása mellett kell új dolgozót felvenni. A támogatás mértéke általában 50%-os mértékű, a munkabér és az ahhoz kapcsolódó járulékok tartoznak ebbe a körbe. „Van olyan konstrukció is, ahol a külpiaci megjelenést támogatják. A munkahelyteremtés mellett ennek a programnak a célja, hogy olyan külkereskedelem-fejlesztésben érdekelt cégeket hozzanak be a pályáztatási rendszerbe, amelyek külpiacra készülnek, illetve azokon a piacokon kívánnak megjelenni. Az ehhez kapcsolódó marketing-tevékenységet kívánja támogatni a kiíró” – részletezte. Ezt azoknak ajánlja Fehér Éva, akik már korábban is ezen a területen dolgoztak, hiszen az előző két esztendő ez irányú tevékenységét igazolnia kell a pályázónak szerződésekkel, továbbá azokhoz kapcsolódó referenciákkal. A pályázatok sorából megemlítette továbbá a fogorvosok eszközfejlesztését támogató kiírást is, melynek támogatási intenzitása 65%-os. Fehér Éva azt tapasztalja, a fogorvosok nem túl aktívak, ezért is hívta fel a figyelmet a kiírásra, bár az IR-nek van nyertes pályázata e témakörben. Olyan technológiához kapcsolódó eljárásokat és eszközök beszerzését támogatják a GOP innovációs területén belül, amelyek újszerű fogászati eljárásokat támogatnak, elsősorban a napi fogászati ellátásban.

Az aktuális pályázatokról az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. összegzése itt olvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.