Írjon nekünk

Szórakozás

Hétvégi programajánló: SZESZ-bemutató, Kiscsillag és motorosok +FOTÓK, VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A füvészkert új üvegházát, s a benne rejlő növényeket szombaton csodálhatják meg először az érdeklődők. A Pinceszínházban Kortárstánc interjú a vámpírral lesz látható, míg az IH-ba a Kiscsillag „Idáig tudom a történetet” című rendhagyó turnéja érkezik. Vasárnap felvonulással emlékeznek a hősi halált halt Kenéz Imrére az FMP motorosok.

Szombaton 10 órakor megnyitja kapuit a Füvészkert új üvegháza. Egy kertész soha nem dőlhet hátra, a növények újabb és újabb feladatot adnak neki. Folyamatosan jelen van a kertben az élet és a pusztulás is. Ültetünk és kivágunk, növesztünk és metszéssel formálunk. A Füvészkertben sincs ez másként. Különleges növényeinket óvják, félnek a szeszélyes időjárástól, minél jobb körülményeket kívánnak teremteni számukra. Most csöppnyi lehetőséget kaptak, új üvegházat építettek félévszázados kaktuszaiknak, mediterrán növényeiknek. Ezen a napon első alkalommal nyitják meg új üvegházuk kapuit, az érdeklődőket szakmai vezetéssel kalauzolják gyűjteményükben. 10-től 15 óráig látogatóikat kerti sétára invitálják, ahol az őszi színekbe öltözött, színpompás terméseket érlelő szabadföldi növények mellett, első ízben, szakmai vezetéssel az új üvegházba is betekintést nyerhetnek. A délelőtt folyamán óvodás és iskolás csoportok előtt is feltárulnak az új üvegház kapui. A gyerekeket az őszi idő dacára, sivatagi és mediterrán területek növényei között sétálhatnak, és számos érdekességet tudhatnak meg róluk. A füvészkert kincseit felhasználva kézműveskedésre is lehetőség lesz.

Az alsóvárosi Napsugaras Tájházban szombaton 15 órától ismét várják a kézműveskedni szerető gyerekeket. Most szombaton átlátszó és fehér glicerin szappanból különféle formájú és illatú szappanokat készíthetnek az érdeklődők.

A 10 éves Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) bemutatja: Kortárstánc interjú a vámpírral – táncelőadás Anne Rice Interjú a vámpírral című története alapján 19 órától a Pinceszínházban. Louis küzd lelkiismeret-furdalást nem ismerő párja és alkotója, Lestat ellen, lázadó teremtménye és szeretője ellen, őrlődik az elvei és vágyai között. Feloldódást egyedül az hozhat a számára, mikor elfogadja saját magát a vágyaival és elveivel együtt, úgy, ahogy van. Az ismerős történet elmesélése a tánc nyelvén történik szavak nélkül. Mindenki számára ismerős érzés, mikor tudatában vagyunk annak, hogy égető vágyaink kielégítéséért súlyos árat kell fizetnünk. A legnagyobb büntetés pedig saját lelkiismeretünk kínzása, amit megpróbálunk elnyomni az érzékek kényeztetésével. Ám az egyetlen kiút az igazi természetünk elfogadása lehet. Táncolják: Vörös Balázs, Peták Róbert, Pócsa Petra, Opavszki Lilla és Vőneki Brigitta. Koreográfus: Rózsa Miklós, rendezte: Varga Norbert.

Az Esendő Teodora című román alkotás 19 órától tekinthető meg a Grand Caféban a Szegedi Román Filmnapok keretében. Az Anca Hirte által rendezett film az ortodox román kolostorokban az apácák „anyácskának/nővérkének” hívják egymást. Ők olyan nők, akik lemondtak a földi életről és annak minden csapdájáról az Örökkévalóval történő házasság érdekében. „Atyám, én Istenem minden reggel Téged kereslek. Érted éhezem, testem és lelkem Érted repes… ” Egy dokumentumfilm a legszebb apácáról és Istennel való házasságáról. Időtartam: 86 perc

Idáig tudom a történetet címmel októberben több állomásos turnéra indul a Kiscsillag, szombaton 19 órától az IH Rendezvényközpontban láthatják, hallhatják őket az érdeklődők. A zenekar ezúttal nem csak áthangszereli eddig jól ismert dalait, de Papp Sándor Zsigmond író-újságíró és vendégeik bevonásával egy merőben szokatlan műsorral szeretné meglepni rajongóit. „Mindenkinek vannak történetei, vagy saját alapanyagból, vagy barátok, ismerősök életéből, jólvégződik, rosszul végződik, folyamatban lévők, viccesek, tragikusak, vagy viccesek-tragikusak. Sokszor attól függ, milyenek aznap, hogy hogy kezdjük el, hol hagyjuk abba, kiről és miről, miért és kinek mondjuk. Begyakoroljuk őket, csiszolódnak, tömörödnek, ha nem elég színesek, hozzágondolunk egy másik hasonló sztoriból egy árnyalatot, míg a végén magunk se tudjuk, mikor és hol is volt, kivel történt és pontosan mi is. Illetve tudni véljük, de az már nem lényeges. Ekkor a történet már önmagában áll, levált az életről és lehet akár belőle mese, novella, vers, sőt még dal is. Ezen az estén dalok között, dalokban mesélünk el különböző halmazállapotú történeteket, verseket, novellákat – nem sokat, csak egy párat – amiből dalok születtek,vagy olyanokat amik dalokról jutottak eszünkbe. És hogy összeérnek-e a szálak valahol? Persze. A végén” – nyilatkozta a turné kapcsán Lovasi András, a Kiscsillag fő dalszerzője. A kísérletben a koncerteken a zenekar tagjain kívül részt vesz Vedres Csaba zongorista (ex-After Crying) is, aki legutóbb egy koncert kedvéért abban is segédkezett, hogy elkészüljön a Kiscsillag néhány dalának szimfonikus átírata is. Az újszerűség és a meglepetés tehát ezúttal több mint garantált.

Gregz Side Effect 21 órától a Rongy Kocsmában. „2009 februárjában alakultunk 4 taggal alternatív, grunge stílusban. De még alakulgat a konkrét stílus. A tagok száma – és Neve – alakulásunk óta nem változott. Jelenleg is csak saját számokat játszunk. Pár demót meg is találtok a honlapunkon, melyek közt akad stúdió és házi felvétel is 2009 óta próbálkoztunk egy-két szám házi felvételével, és tehetségkutatókat is látogattunk. Még 2009-ben Indultunk a SZTEhetségkutatón, ahol már másodikok lettünk és részt vettünk még Pécsen a Rockmaratonon belül induló Local Heroes nevű tehetségkutatón is. 2010 első felében látogatást tettünk Szentesen Murphy-nél (Mészáros Gábor). Az Időgép című számunkat vettük fel ekkor, így ez lett az első olyan szám, melyet stúdióban rögzítettünk. Azóta újabb és újabb dalokat írtunk és ismét meglátogattuk Murphy-t decemberben. Most másik 3 számot vettünk fel, időszűke miatt alig 1 nap alatt. Sajnos a stúdióban rögzített számaink közül egyik sincs még masterelve, de dolgozunk rajta és tervezzük, hogy hamarosan kiadókat, rádiókat keresünk fel a majd elkészülő demónkkal. Addig is találkozunk a koncerteken most már Szegeden és Budapesten egyaránt” – írják magukról.

FMP-s szezonzáró felvonulás és megemlékezés lesz Kenéz Imréről vasárnap Szegeden. „Szomorúan hallottuk a hírt, melyben tragikus körülmények között elhunyt egy motoros társunk, Kenéz Imre, aki motoros rendőrként vigyázott az utakra. Sajnos a közelmúltban is szomorkodtunk egy társunk halála miatt, ezért úgy döntöttünk, hogy a megszokottaktól eltérő módon emlékezünk meg Imréről és szervezünk egy nagy FMP-s szezonzáró motoros felvonulást, megemlékezéssel egybekötve…” – olvasható honlapjukon. A gyülekező a Huszár Mátyás rakparton lesz 13.30-tól, majd a motorosok 14 órakor indulnak, s a megyeháza parkolójában megállnak. Onnan átgyalogolnak a belvárosi rendőrőrshöz, és gyertyát gyújtanak Kenéz Imrére emlékezve. 15 óra után a motorosok elmennek a baleset helyszínére, Apátfalvára és ott is gyertyát gyújtanak.

A Juventus Énekkar és a Victoria Kamarakórus koncertje vasárnap 16 órakor lesz a Katolikus Házban. A Juventus Énekkar 1995-ben alakult meg a vajdasági Temerinben. Kórusszemlék gyakori és sikeres szereplője határon innen és túl. A Victoria Kamarakórus 1998-ban alakult Szegeden. Érdeklődésük középpontjában két korszak áll: a reneszánsz és a kortárs zene. A program a „Család, mint érték” előadássorozat része.

Folyamatos kiállítások, programok

Privát könyvtár – Sejben Lajos kiállítása látható a Somogyi-könyvtárban. A kisteleki születésű, Szegeden élő és alkotó festő, grafikus, szobrász alkotásaiból rendezett tárlat címe: Privát könyvtár. A különleges műtárgyak egy részének alkotására a művészt éppen a tárlat helye, a könyvtár inspirálta. Az így született „művészkönyvek” anyagában a papír és cellulóz mellett a fa, bőr, fém, textil is megjelenik. Sejben Lajos alkotásait november 22-ig láthatják az érdeklődők.

Október végéig látható Szekeres Erzsébet szövött falikép kiállítása Árpád-házi szentjeinkről a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében hétköznapokon 10-től 18 óráig. Szekeres Erzsébet textilművész Gödöllőn él. A legnőiesebb művészeti technikával, a textillel a Galgamente népművészetének és édesanyjának a hatására jegyezte el magát. A gödöllői hagyomány, a magyar népművészet és hite iránti mélységes elkötelezettsége képezik művészetének gyökereit. A három gyökérből keze alatt különleges fa nőtt ki. Jelen kiállítás témáját vallásossága ihlette. Különös, szinte törvényszerű egymásra találása a témának és a technikának. A gyapjúból szőtt faliszőnyeg középkori eredetű templomi tárgy, a hideg karzatokon tűnt föl, hátmelegítőként. Ha mintát vittek bele, az világi jellegű volt. Erre az eredendően szakrális térben használt tárgyra szőtte a művésznő szentjeit, és emelte a magas művészet rangjára az egyszerű kézműves technikát. Szekeres Erzsébet középkori magyar szentjeinket bemutató jelen kiállítása is híven tükrözi egész munkálkodását vezérlő művészi hitvallását: Hit, család, haza.

A Ceredi Művésztelep TISZTASZOBA 2010 c. projekt kiállítása november 11-ig tekinthető meg a Reök-palotában. A 15. ceredi művésztelep tisztaszobái elvarázsolnak gazdagságukkal. De nem a szó hagyományos értelmében, hiszen nem varázslatos méretű kincsek felhalmozásáról van itt szó. Sokkal inkább azoknak a jelentésrétegeknek a gazdagságáról, amiket az itt látható művek magukban foglalnak.

Kézen álló drótember, szőnyegpadlóra festett kutya vagy épp a tüzelés után lelankadt ágyúcső – csak néhány ínyenc kortárs alkotás a KÉSZ Csoport gyűjteményéből, melynek darabjai a Reökben láthatóak november 11-ig. A KÉSZ Csoport cégei nagyrészt az építőiparban tevékenykednek, nem gyakori, hogy hasonló profilú vállalkozások képzőművészetet karolnának fel. A cégcsoport a 2000-es évek elejétől kezdve a művészet és a kultúra támogatója, s gyűjt kortárs alkotásokat. Mintegy 120 mű, plasztikák, festmények és művészi fotók szerepelnek a K-ARTS elnevezésű kiállításon, amely november 11-ig látható.

Ricz Géza festőművész Töredékek című kiállítása október 30-áig tekinthető meg a Belvárosi Mozi Kamaragalériájában. Ricz 1980-ban született Szabadkán. A kilencvenes évek elején utazások és a gördeszkázás kapcsán találkozott a graffiti-művészettel, amely azonnal rabul ejtette, s aminek stílusjegyei a mai napig megtalálhatók munkáiban. 2000-től a Szegedi Tudományegyetem szlavisztika, majd rajz szakain tanul. A hagyományos táblaképfestészet mellett számítógépes grafikával és murál festészettel foglalkozik. Ilyen jellegű munkákat készít, többek között, Párizsban, Prágában, Amszterdamban, Bornemouth-ban, Münchenben, Belgrádban, Budapesten, Győrben. A szegedi székhelyű Sub-Art kortárs művészeti egyesület egyik alapítója és elnöke. Művészetét a következőképp írja le: „Konkrét elmélet nem épül fel munkáim mögött, nem szeretem a belemagyarázott, beleerőltetett megfogalmazásokat, amelyek a művészettörténetben oly divatosak, viszont alkotásaimban kétségtelenül van egy bizonyos hangulat, egy bizonyos városi légkör, ami rögzül bennem, bennünk nap mint nap az utcákon járva. Mióta az eszemet tudom vonzottak a sikátoros lerobbant, kopott környékek, helyek. Mint például a szabadkai Szabadegyetem melletti fel nem épült mozi, vagy a vasúti rendező pályaudvarok, gyártelepek világa. Minden városnak, sőt környéknek meg van a maga „szaga”, ami mintegy hangulat lenyomatként vissza-visszatér”.

A városok szelleme – könyvkiállítás és bemutató október végéig várja az érdeklődőket a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében. A tárlat a Budapesti RKI Könyvtárának könyveiből mutat ízelítőt, melyek Románia városait és szellemét mutatják be a román nyelven olvasó és érdeklődő közönségnek. A kiállított regények, rövidprózák, monográfiák, útikönyvek és útinaplók romániai városokba kalauzolnak. A közönséget egy meghitt olvasósarok is várja, ahol fellapozhatják a kiállított könyveket. A kiállítást és olvasósarkot a közönség október végéig látogathatja.

Belső-Erdély máig élő népi vallásosságának emlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a szegedi Móra-múzeumban a Sosem láttam szebb termőfát… című tárlaton, egészen december közepéig. A tárlat látogatói egy olyan világba léphetnek be, amely a mai napig létezik Erdély középső-keleti részén. Bár a bemutatott legrégebbi tárgy csaknem százötven éves, a kiállított művek között akad olyan is, amely egy-két éve készült. A dísz- és használati tárgyakat, ruhákat, szőtteseket, kerámiákat szemlélve feltűnő, mennyire átfogja a több nemzetiségű és vallású tájon élők mindennapjait a szakralitás. A tárlaton bemutatnak többféle kelengyés ládát, amelyeket a gonosz elűzésére geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, különböző karcolt mágikus jelekkel díszítettek. A tárlaton különböző viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát és más tárgyakat is megnézhetnek az érdeklődők. A falakat tányérok és szőttesek díszítik, valamint egy Luthert ábrázoló zenélő képet is bemutatnak. A kiállítás egyik érdekessége az a körmeneti kereszt, amelyen egy tatár arcvonásokkal megfaragott Krisztus látható. Ezen ábrázolás oka a tatárok 18. századi erdélyi betörése lehetett.

Kandinszkij tanítványa volt Kárász Judit szegedi fotográfus, akinek műveiből pénteken nyílt kiállítás a Kass Galériában. Kárász az első művész, aki komolyabb fotótanulmányokat készített Szegedről és a vidéki parasztéletről: képein az 1930-as évek Szegedének épületei és a tanyavilágban élők mindennapjai elevenednek meg. A Kárász Judit 100 című tárlaton körülbelül 40 fotóból álló kiállításon a művész legjellemzőbb alkotói korszakait mutatják be. Az érdeklődők szegedi városképeket, a vidéki életmódot megragadó, leleplező erejű szociofotókat és berlini építkezéseket, épületszerkezeteket ábrázoló képeket is láthatnak. Kárász a híres dessaui Bauhaus-iskolába járt az 1930-as évek elején, ahol Kandinszkij is tanította. Később baloldali tevékenysége miatt eltávolították az intézményből, ezért Dániába menekült, ahol tíz éven keresztül egy szigeten, művészbarátja tanyáján kétkezi munkát végzett. 1949-ben tért vissza Magyarországra, majd múzeumi fotográfusként dolgozott. 1977-ben halt meg, öngyilkosságot követett el. Kárász Judit témái, fotográfiai megoldásai rendkívül egyediek, ritkaságnak számítanak, mivel ő az egyetlen szegedi származású fotóművész, aki a Bauhaus-iskolának köszönhetően a kor legfontosabb nyugat-európai művészeitől tanulhatott.

Datki Zsolt neurobiológus egyedi hangulatú, infravörös fotográfiáit láthatja a közönség a szegedi Reök-palotában. Az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek vizsgálatával foglalkozó fiatal kutató laboratóriumi munkája során ismerkedett meg a különleges fényképészeti eljárásokkal, többek között a mikroszkópos és az infravörös fotográfiával. A kiállításon bemutatott alkotásainak világa teljesen eltér a megszokottól: különleges tónusok keverednek képein, a víz és az ég fekete, a fák levelei, a fű fehér az általában monokróm képeken. A letisztult, lágy fényekkel rajzolt fotográfiák középpontjában a természetes női szépség áll. Datki Zsolt az MTI-nek elmondta, hogy négy éve foglalkozik az infravörös fényképezéssel, amelyet igen kevesen művelnek Magyarországon. Ennek oka, hogy az eljáráshoz speciálisan átalakított fényképezőgépre van szükség, mivel a jelenlegi digitális gépek a látható tartományon kívüli ultraibolya, illetve infravörös fényt kiszűrik. Ezt a szűrőt el kell távolítani a gépből, a helyére pedig olyan kerül, amely az infravörös tartományra teszi érzékennyé a berendezést. A szűrő típusától függően jelennek meg “álszínek” a képeken, vagy lesznek az elkészült fotók fekete-fehérek. További technikai nehézséget jelent, hogy a napjainkban népszerű felületkezelt objektívek bevonata is kiszűri az infravörös fény jelentős részét, így a módszerhez leginkább az 1980-as, 1990-es években készült professzionális lencsék használhatók. A tárlat október 28-áig tekinthető meg.

A Móra Ferenc Múzeum jelenlegi legnagyszabásúbb kiállítása, a Munkácsy Mihály festményeiből összeállított rendkívüli tárlat december 16-ig áll nyitva a nagyközönség előtt. A három teremben látható tárlaton összesen 41 Munkácsy-festményt mutatnak be: kiállították a gigantikus méretű, több mint 7 méter széles és 4,5 méter magas Golgotát, illetve több olyan művet is, melyet Magyarországon most csodálhat meg először a nagyközönség. Új alkotással is gyarapodott a gyűjtemény, Munkácsy Mihály ujjlenyomata is rajta van azon a miniatűr tájképen, amit október 26-án mutatott be a kultúrpalotában Pákh Imre műgyűjtő. Fontos tudni, hogy a Golgotát november 11-én elviszik a Móra Ferenc Múzeumból, helyére két alkotás érkezik a kultúrpalotába. A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás redukciója lesz látható a december 16-áig látogatható tárlaton, melyet eddig harmincnyolcezren tekintettek meg.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Kultúra

Hamarosan digitális sétákat tehetünk a Móra Ferenc Múzeumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Többek között az 1879-es nagy árvízről, valamint Szeged francia megszállásáról szóló kiállításokba nyerhetünk betekintést.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szegedet és Szentest is érinti az Antenna Hungária technológiaváltása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásait érinti az átállás.

Tovább olvasom

Hírzóna

Már a világhálón is megjelent a koronavírus

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Baj lehet, mert a távoli munkát végzők negyede semmilyen biztonságtechnikai irányelvet nem követ.

Tovább olvasom

Aktuál