Közélet

Háborús bűncselekménnyel vádolnak egy szerbet

Háborús bűncselekménnyel vádolnak egy szerbet

2012. október 8., hétfő
Háborús bűncselekménnyel vádolnak egy szerbet

Vádat emelt egy boszniai bíróság hétfőn egy szerb félkatonai alakulat egykori tagja ellen számos horvát és muzulmán fogoly megölése miatt – közölték igazságügyi illetékesek.

A 2001-ben őrizetbe vett, 59 éves

Branko Vlaco

ellen az a vád, hogy 1992-ben, a boszniai háború (1992-1995) kezdetén legalább négy olyan tábor parancsnoka volt Szarajevó Vogosca nevű negyedében, ahol több tucat foglyot öltek meg, kínoztak, illetve erőszakoltak meg, és emberi pajzsként is használták őket - áll az ügyészség közleményében. A táborokba zárt több tucatnyi áldozat többségének örökre nyoma veszett az ügyészség szerint. Ha bűnösnek bizonyul, Vlacóra 10-től 45 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. A boszniai háborúban mintegy százezer ember halt meg, 2,2 millió ember, a lakosság mintegy fele kényszerült otthona elhagyására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.