Kultúra

Fogvatartottak alkotásaiból nyílt kiállítás a szegedi Fekete házban

Fogvatartottak alkotásaiból nyílt kiállítás a szegedi Fekete házban

2012. október 9., kedd
Fogvatartottak alkotásaiból nyílt kiállítás a szegedi Fekete házban

A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottainak alkotásaiból, festményekből, grafikákból, kerámiákból és különféle makettjeiből nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete Házban kedden.

Az Élettér címet viselő tárlaton huszonnégy elítélt 94 alkotását ismerheti meg a nagyközönség. A művek többsége festmény. A műfajilag sokszínű alkotások között éppúgy akad klasszikus tájkép, ahogy absztrakt alkotás vagy fotórealista mű. Szép számmal bemutatnak hajómaketteket is, köztük Szeged legendás gőzöse, a végnapjait élő Szőke Tisza kicsinyített mását. A kiállítótérben berendeztek egy olyan zárkát is, ahol az elítéltek mindennapjaikat töltik. A látogatók így érzékelhetik azt a puritán, ingerszegény világot, melyben az alkotások megszülettek. A Szegedi Fegyház és Börtönben jelenleg mintegy 1650 fő tölti szabadságvesztését vagy előzetes letartóztatását. Az alkotó munka az elítéltek között egyre népszerűbb: már több mint kétszázan készítenek rendszeresen képzőművészeti alkotásokat.

Törzsök Tibor

, az intézet parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta, a fogvatartottak szabadidős tevékenységként, illetve a művészetterápiás foglalkozásokon végezhetnek alkotó munkát. E tevékenység technikailag is rendkívül változatos, hiszen a biztonsági előírások miatt vannak olyan elítéltek, akik nem használhatnak oldószereket tartalmazó ragasztókat, festékeket, másoknak nem adható a kezébe olló vagy más, szúrásra, vágásra alkalmas szerszám. A Szegedi Fegyház és Börtönben kiemelt figyelmet fordítanak az alkotó tevékenységre, hiszen a művészet a legősibb és legeredetibb önkifejezési és véleménynyilvánítási eszköz, segítségével könnyebben megismerhetők a fogvatartottak is – közölte a szakember. A parancsnokhelyettes kifejtette, ezt támasztja alá egy a közelmúltban lezárult nemzetközi projekt is, amely román, szlovén, olasz, valamint magyar büntetés-végrehajtási intézetekben folyó művészetterápiás programok tapasztalatait hasonlította össze. A különböző országokból érkezett szakemberek egyetértettek abban, hogy a kulturális tevékenység hozzájárul az elítéltek neveléséhez, személyiségfejlődéséhez, javítja az intézetek rendjét, biztonságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.