Ennyi pénzzel még sosem tartoztak a közintézmények

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptemberben 1,4 milliárd forinttal nőtt a költségvetési intézmények lejárt tartozása, és a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint 64,1 milliárd forint volt, ami minden idők legmagasabb összege – írja a pénteki Napi Gazdaság.

Az adatok tartalmazzák a megyei önkormányzatoktól átvett költségvetési szervek és a megyei, fővárosi, városi önkormányzatoktól átvett egészségügyi intézmények tartozásait is, ez az oka, hogy az egy évvel ezelőtt még 37 milliárd forintos állomány így megduzzadt.

Az állammal szemben fennálló tartozás 8,4 milliárd forint, a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány 55,7 milliárd forint volt. A 60 napon túli tartozás 26,1 milliárd forintra rúgott, ebből a minősített (50 milliót vagy az intézményi költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, 60 napon túli) adósság 24,7 milliárd forint.

Az összeg 83 intézmény között oszlik meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet 40,6 milliárdos tartozása a teljes állomány 63,33 százaléka. A betegellátást is végző négy egyetem 5,4 milliárd forinttal tartozik, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézmények 18,38, a városoktól átvett kórházak pedig 10,23 milliárddal. A 869 megfigyelt intézmény közül 469-nek volt lejárt adóssága, minősített 83-nak, 186 intézménynek pedig 30 nap alatti.

Előző sztori

Közel száz lefoglalt kerékpár keresi gazdáját! – Az Öné köztük van? + FOTÓK

Következő sztori

Zákányszéki modell a román idénymunkások ellenőrzésére?