Gazdaság

Elegendő kukorica termett a belső felhasználsához

Elegendő kukorica termett a belső felhasználsához

2012. október 16., kedd
Elegendő kukorica termett a belső felhasználsához

Az idén várhatóan 4,5 millió tonna kukoricát takarítanak be a gazdálkodók, ez elegendő a belföldi igényekre, miután az ország belső szükséglete 4-4,2 millió tonna - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság keddi ülése után.

A hétfői adatok alapján eddig az 1 millió 145 ezer hektár vetésterület 89 százalékáról 4 millió tonna kukoricát takarítottak be a gazdálkodók. A termésátlag 3,9 tonna hektáranként, valamivel jobb a korábban várt 3,5 tonnánál - ismertette a sajtótájékoztatón az államtitkár.

Czerván György

hozzátette: tény, hogy 2006-2011-ben átlagosan évi 4 millió tonna kukorica jutott exportra, de azt a mennyiséget, amire az idén szüksége van az országnak, a magyar gazdálkodók meg tudták termelni a rendkívül rossz időjárási körülmények között is. A gabonafélékre bevezetett fordított áfával kapcsolatban az államtitkár elmondta: az október végi áfabevallások után lesznek majd először pontos adatok, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálata alapján az eddigi tapasztalatok kedvezőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.