Az „aradi Golgotára” emlékeztek Szegeden is + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 163 éve kivégzett, 13 aradi vértanú önfeláldozása a világ minden szabadságszerető népének példa lehet – hangzott el az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjainak emléknapján szombaton délután az Aradi vértanúk terén.

Az 1848/49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján október 6-án Aradon, Kossuth Lajos szavaival a „magyar Golgotán” végezték ki a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét. Pesten ugyanezen a napon – mely a bécsi forradalom kitörésének évfordulója is – Batthyány Lajosra, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökére is halál várt – idézte fel ünnepi beszédében Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatónője.

Újra csendes…

no images were found

Az igazgatónő arról is beszélt, a magyar szabadságharc akkor is kitartott, mikor a forrongó Európa már elcsendesült. A szabadságharc költőjeként is tisztelt Petőfi Sándor szinte az utolsó percig nem adta fel a reményt, a legkilátástalanabb helyzetben sem szűnt meg költeményeivel bizakodást önteni a nemzetbe. Miután azonban a fiatal Ferenc József trónra lépett, és a cárhoz fordult segítségért, a túlerő árnyékában egyre kevésbé lehetett hinni a kedvező befejezésben… „Az önvédelmi háború nem elbukott, hanem leverték” – emelte ki Palánkainé Sebők Zsuzsanna.

A világosi fegyverletétel után a megtorlás ezrek bebörtönzését, százak kivégzését és rengeteget száműzöttet jelentett. Később a nemzetközi tiltakozások nyomán Haynautól megvonták a halálos ítéletek jogát, majd menesztették is.

A szabadságharc egyik fővárosa

no images were found

A szegedi belvárosban több épület is központi események helyszíne volt. 1849 májusában az előrenyomuló császári haderő elől a magyar kormánynak és az országgyűlésnek menekülnie kellett, és új fővárosnak Szegedet választották. Az 1845-ben épült Kárász-házba – Kárász Benő főispán mai is álló palotájába – költöztették be Kossuth Lajost családjával, valamint a kormányzó hivatalát. Kossuth ennek az erkélyéről mondott köszönetet a szegedieknek a vendéglátásért, és azt hangsúlyozta, hogy Szeged lehet az a pont, ahonnan a szabadság ismét elterjed Európában. A külföldi román emigráció vezetőjével a mai Zsótér-házban tárgyalt a kormányzó a megbékélésről. A mai Szeged étterem épülete kaszárnyaként működött, olyan sok katonai alakulat érkezett Szegedre, hogy a Mars téri laktanya megtelt, és lakóházakban szállásolták el a honvédeket.

A kormány és hivatalai után az országgyűlés is a Tisza-parti városba költözött. Az alsóház 180 honatyával a mai városházán működött. A mai közgyűlési teremben szólalt fel többek között Kossuth, Szemere Bertalan miniszterelnök és Battyány Kázmér külügyminiszter – sorolta az igazgatónő. 1848. augusztus 5-én került sor az újszeged-szőregi csatára, mely azonban már az utolsó sikertelen katonai erőfeszítések közé számított.

Ma is erőt adnak

no images were found

Számos szegedi közéleti szereplője is volt a ’48/49-es eseményeknek. Az országgyűlésben a szabadelvű ellenzék vezéreként képviselte Szegedet Klauzál Gábor, az első felelős magyar Minisztérium földművelés-, ipar- és kereskedésügyi minisztere. Osztróvszky József nevét is ki kell emelnünk, Szeged reformkori ellenzéki politikai életének szervezője, akit 1848/49-ben szintén Szeged egyik országgyűlési képviselőjévé választották, később kormánybiztos, majd polgármester is volt.

„A vértanúk hazájuk iránti elkötelezettségéből ma is erőt meríthetünk, nemcsak mi, hanem a világ bármely szabadságszerető népe is” – zárta ünnepi beszédét a szónok.

Az ünnepség keretében az emlékezés koszorúit és gyertyáit helyezték el az aradi vértanúk emlékművénél többek között Szeged város, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, valamint pártok és civil szervezetek nevében, illetve Batthyány Lajos Dóm téri mellszobránál és Kovács József 1956-os mártír emléktáblájánál is fejet hajtottak.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: ikszes meccsen a szerencse az Ásotthalomnak kedvezett + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: kétgólos hátrányból mentett pontot az Algyő

Legutóbbi hasonló cikkek