Közélet

Andy Vajna, MSZP-s pénzcsap, szociális igény - mit dob ki a rulettkerék? + FOTÓK

Andy Vajna, MSZP-s pénzcsap, szociális igény - mit dob ki a rulettkerék? + FOTÓK

2012. október 4., csütörtök
Andy Vajna, MSZP-s pénzcsap, szociális igény - mit dob ki a rulettkerék? + FOTÓK

Végleg száműzi a kocsmákból a nyerőgépeket a Parlament keddi döntése, az országban csupán három, koncessziós joggal rendelkező kaszinóban lehet az automatákat üzemeltetni. Leginkább a tanácstalanság jellemzi az iparágban dolgozókat, az addiktológusok szerint a tiltás old meg minden gondot. Beszámolónkban a témát több aspektusból is megvizsgáltuk.

238 igen szavazattal, egy nem és nyolc tartózkodás mellett, kivételes sürgős eljárásban kedden délelőtt jóváhagyta az Országgyűlés

Navracsics Tibor

közigazgatási és igazságügyi miniszter előző nap benyújtott előterjesztését a nyerőautomaták korlátozásáról. A példátlan gyorsasággal hozott szabályozás értelmében pénznyerő automata a továbbiakban csak a kritériumoknak megfelelő játékkaszinóban működtethető, máshol – kocsmákban, vendéglátóhelyeken – nem helyezhetőek üzembe. Ez már csak a záró felvonása a játékgépek körül húzódó, hosszú szabályozási folyamatnak: ahogy

portálunk is beszámolt róla

, tavaly novembertől 500 százalékkal megemelték a játékgépek utáni adót, melyet követően drasztikusan lecsökkent az automaták jelenléte, országszerte 22 ezerről alig 2 ezerre. A szabályozás a központilag ellenőrizhető, szerver alapú játékgép működését preferálta, ezek mentesültek a megemelt adó alól. Közel ezer vállalkozó ruházott be a gépek átalakítására, az új törvény értelmében azonban ezeket a nyerőgépeket sem üzemeltethetik már. A Szerencsejáték Szövetség tiltakozik, számítása szerint minden nyerőautomata tíz munkahelyet tart fenn - a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azonban éppen ennyi családot tesz tönkre. A kocsmák és vendéglátóhelyek nagy része már év elején, az adóemelést követően elszállíttatta a villogó gépezetek nagy részét, a játéktermeket azonban jóval érzékenyebben érinti a törvény: jelen helyzetben csupán három elitkaszinó rendelkezik a működéshez szükséges koncessziós engedéllyel, kettő Budapesten, egy pedig Sopronban. Elég nagy utat meg kell hát tenni a megyéből, hogy az ember nyerőautomatákra verhesse el a fizetését.

Alkoholizmussal is kompenzálhatják a függőséget

"A játékszenvedély egy viselkedési függőség. A függő ember kényszeresen tér vissza újra és újra a szerencsejátékhoz minden negatív következmény ellenére: sem a nagy pénzveszteség, anyagi csőd, sem a családjával való kapcsolat megszakadása, válás, lakása elvesztése nem tántorítja el a játékgéptől, vagy a rulettasztaltól" – magyarázta portálunknak

Tóth Szabolcsné Szabó Krisztina

pszichológus, a mórahalmi Szenvedélybetegek Nappali Intézményének részlegvezetője, akit korábban a szerencsejáték adó bevezetése kapcsán kerestünk meg. Tóthné Szabó Krisztina szerint nehéz megmondani, hogyan alakul a szenvedélybetegek száma a játékgépadó következtében történő „gépfogyás” miatt. Valószínűleg az igazán függőket ez önmagában nem állítja meg, mindig lesznek olyan helyek, ahol hozzájuk lehet jutni. Akik függővé váltak – ha nem kezelik őket –, keresni fogják, hol tudnak játszani, ahol a játék okozta adrenalinszintet elérhetik – így a szakember. A problémás játékosok esetében viszont lehetséges, hogy nem törekszenek olyan nagyon pótolni az alkalmat, tehát nem mennek be mondjuk a faluból a városba csak azért, hogy ott játszhassanak. Keresnek viszont másfajta olyan tevékenységeket, amelyek az adrenalinszint-növekedést előidézik. Lottózó mindenhol van, de kereshetnek egyéb szerencsejátékot is, vagy másfajta függőségek felé dől a mérleg, így a kémiai szerhasználat, például alkohol fogja kompenzálni a beteget.

A kocsmákban már csak hűlt helyük van

Szúrópróba-szerű ellenőrzést tettünk Szeged kocsmáiban, automatával azonban már csak egy helyen találkoztunk: a Nádas utcában lévő Koccintó Italboltban szerda délelőtt még üzemkészen villogva várta a játékosokat egy nyerőgép. A pult mögött ülő hölgy szerint ezt is hamarosan elszállítják, sőt a vendéglátóhely is hamarosan be fog zárni. Mint mondta, a dohányzás kitiltása után is megcsappantak a látogatók, az automatából befolyó jövedelem kiesése már csak egy utolsó nagy rúgás beléjük. Korábban több nyerőgép is üzembe volt állítva, hamarosan ezt az utolsót is elszállítják. "Ez nem a szenvedélybetegek megsegítéséről szól, hiszen nekik ott van az internetes szerencsejáték" - hangsúlyozta az alsóvárosi Mátyás Söröző tulajdonosa. Mint mondta, komoly bevétele ezelőtt sem volt az automatákból, a vendéglátást különösen erősen sújtó válság közepén azonban minden forintot meg kell becsülni.

Vége a kaszinóknak?

A szokásos nyitvatartási táblázat helyett csak egy papírlapra írt felirat bizonyítja, hogy a Kárász utcán lévő kaszinó még fogadja a vendégeket. Ottjártunkkor csak bizonytalan válaszokat kaptunk, mint mindenki, úgy az ott dolgozók is az interneten olvasott információkra támaszkodnak, és a Magyar Közlönyben megjelenő szabályozást figyelik. Egy átlagos nyerőautomata is 2,5-3 millió forintba kerül, a nagyobb rulettasztalok értéke pedig 15 millió körül mozog. Mint mondták, értékesíteni maximum egy-két darabot lehet csak, hiszen külföldön is működnek üzemeltetők, akik feltöltik a piacot. A több tízmillió forintos gépek és asztalok nagyobb része így várhatóan a szemétre kerül majd. Nonszensznek tartják, hogy egy jól működő vállalkozást egy tollvonással tegyenek tönkre egyik napról a másikra, mentálhigiénés szempontból pedig sokkal ártóbbnak és veszélyesebbnek tartják az internetes szerencsejátékot, ahol egy egyszerű regisztráció után, akár fiatalkorúak is eljátszhatják a pénzüket.

Nem kellett volna a Fideszre szavazni?

Egy másik belvárosi játékteremnél érdeklődtünk fotózási lehetőség felől, s bár képeket nem, de keserű szavakat annál inkább kaptunk. A bejárati lépcső körül a cigarettaszünetet tartó játékosok festették le nekünk, hogy ők miként látják a helyzetet. „Mi beteg emberek vagyunk, és egyik napról a másikra kerülünk kiszolgáltatott helyzetbe. Épp azt beszéltük, hogy ha bezárják a kaszinókat, akkor összedobunk két-kétezer forintot és egy nyolcszemélyes kisbusszal átmegyünk heti kétszer a szomszédos országokba, Szabadkára, Aradra, Temesvárra játszani” – vázolta fel a neve elhallgatását kérő egyik szerencsejátékos. Többük azt tartotta problémának, hogy ilyen hirtelen hozták meg ezt a döntést, még felkészülni sem volt idejük, és nem foglalkoznak azokkal, akik elveszítik így a munkájukat, nem beszélve róluk, a szenvedélybetegekről. „Ide nem azok jártnak, akik segélyből élnek, én például a munkámat vesztem el most. De nézd meg ezt a cigányembert, már leülte, amit kell nem lop, csal, hanem ide jár, próbál megélni. Lehet, hogy elbukunk egy-két tízest, de gyakran épp a villanyszámlára valót dobja ki a gép” – rajzolta le a játékosok szószólója életformájukat. A beszélgetés közben az előző ciklus volt szocialista képviselője halad el közöttünk, az egyikük messziről üdvözli, s kérdi tőle, hogy mit szól ehhez az egész ügyhöz. „Nem kellett volna a Fideszre szavaznotok” – érkezik a válasz. „Itt senki sem szavazott ezekre, tudod jól” – jön a felelet, és felüti fejét a találgatások sora.

Politikai motiváció – elzárni az MSZP-s csapokat?

Többen vélnek politikai motivációt a döntés mögött. Egyikük szerint az egész hátterében Andy Vajna magyar származású amerikai producer szerencsejáték-érdekeltségei állnak, s a kormány most ágyaz meg az új rendszernek, ahol az amerikai üzletember érdekeltségei élveznének előnyöket. Egy másik, a tűz közelében lévő kocsmáros verziója szerint az országban a játékgépek üzemeltetésének iparága 80 százalékban az MSZP-érában épült ki, s jelenleg is a szocialisták holdudvarához, a szegfűs pártot támogatók köréhez tartozik, ahonnan súlyos milliárdokat lehet „kiérdemelni” a 2014-es választásokra az MSZP színekben indulók kampányára. A feltételezések szerint e csapok elzárása is motiválhatta a törvény ilyen gyors megszületését és végrehajtását. Persze mindezek csak találgatások, de most a nyerőgépek világát leginkább a találgatások jellemzik. Dobó Csaba - Illés Attila

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.