Gazdaság

A mezőgazdaság 2-3 év múlva ér az 1990-es termelési szintre

A mezőgazdaság 2-3 év múlva ér az 1990-es termelési szintre

2012. október 13., szombat
A mezőgazdaság 2-3 év múlva ér az 1990-es termelési szintre

Növekedési pályán mozog a magyar mezőgazdaság, 2-3 év alatt éri el az 1990-es termelési szintet - mondta Fazekas Sándor miniszter a Magyar Hírlapnak.

A lap szombati számában megjelent interjúban a vidékfejlesztési miniszter elmondta, az idén 300-400 milliárd forint kárt okozott a mezőgazdaságnak az aszály, de az ágazat "ennek ellenére is húzni fogja az idei magyar GDP-t". A mezőgazdaság 4-5 százalékot képvisel a nemzetgazdaságban, de a ráépülő ágazatokkal együtt annak 20-25 százalékát adja, kibocsátása tavaly 2200-2300 milliárd forint volt, és az élelmiszeriparé is meghaladta a 2000 milliárd forintot - tette hozzá. Az agrárminiszter kijelentette: valótlanságot állít az, aki azt mondja, hogy a földpályázatokon oligarchák, nagybirtokosok nyertek. "A programot folytatjuk, és szó sem lehet arról, hogy felbontsuk a kifogásolt szerződéseket" - jelentette ki. Tájékoztatása szerint még mintegy 80 ezer hektár állami földterületre kell kiírni pályázatot, s azokat a kis, közepes családi gazdaságok kapják. "Nem lesz szabad, gazdátlan földterület a ciklus végén" - mondta. A miniszter kitért arra is, hogy az ősz legfontosabb törvénye az új földtörvény, amelyet reményei szerint legkésőbb decemberben fogad majd el az Országgyűlés. "Üldözőbe vettük a törvény megkerülőit" - mondta

Fazekas Sándor

, utalva arra, hogy a zsebszerződések büntetőjogi szabályozása 2013. július 1-jén lép hatályba, és addig az érintettek szabadon, jogkövetkezmények nélkül feltárhatják a megállapodásokat. "Már most látszik, és tudunk róla, hogy sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel" - mondta a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.