Sport

40 táblás sakkszimultánt tartott Antal Kende a piaristáknál + FOTÓK

40 táblás sakkszimultánt tartott Antal Kende a piaristáknál + FOTÓK

2012. október 19., péntek
40 táblás sakkszimultánt tartott Antal Kende a piaristáknál + FOTÓK

Nyolcévesen Grúziában vett részt első világbajnokságán Antal Tibor Kende, akivel bárki sakkozhatott csütörtök délután a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. A negyventáblás szimultánt az intézmény 250. tanéve és egykori diákjuk, a kiemelkedő sakkozó Maróczy Géza tiszteletére rendezték.

A negyventáblás szimultán szünetéig körülbelül tíz ellenfelét győzte le

Antal Tibor Kende

. „Van egy-két kemény ellenfél, de szerintem ezeket a partikat meg fogom nyerni. Az a nehézsége a szimultánnak, hogy vissza kell emlékeznem 40 állásra, hogy vajon mit is léptem előzőleg” – magyarázta a FIDE-mester. Legközelebbi célja, hogy a nemzetközi mesteri címet megszerezze, majd nagymesteri cím következik. „Legközelebbi versenyem az ifjúsági csapatbajnokság lesz, ami egy hét múlva kezdődik, amit a korcsoportos világbajnokság követ” – mondta el portálunknak Antal Tibor Kende. „Nem a sakk iránti vonzalom vitt bennünket erre az útra, hanem Kende fölösleges energiáit szerettük volna lekötni valamilyen sporttal. Ekkor talált rá a sakkra, ami először, mint társasjáték tetszett meg neki, később egyre jobban belebonyolódott. Pár hónap múlva már vennünk kellett egy automatát is, mert lehetetlen volt annyit játszani vele, mint amennyit ő szeretett volna. Tulajdonképpen ötéves kora óta megszoktuk, hogy az ő élete befolyásolja a miénket” – nyilatkozta a sakkzseni édesanyja.

Antalné Gál Tünde

hozzátette, az élet minden területén maximalista Kende, kiválóan teljesít az iskolában is, de ehhez az is szükséges, hogy támogassa az intézmény. A 14 évesen már tizedik évfolyamra járó tehetséget élsportolói státuszba vették fel a piaristákhoz, így egyéni tanulmányi beszámoló rend szerint teljesít. Mindez elengedhetetlen, hiszen a versenyek miatt sokat hiányzik.

Sipos Attila

szervezőtől megtudtuk, a sakkszimultánnal a piarista intézmény 250. tanéve, továbbá egykori diákjuk, a kiemelkedő sakkozó

Maróczy Géza

előtt is tisztelegtek. Sipos tanár úr maga is versenyszerűen sakkozott. „Kende sakkzseni, a világon a legjobbak közé tartozik a saját korosztályában, világbajnoki harmadik helyezett, olyan meghívásos versenyekre jut el, ahová a világ legjobbjait hívják. Megvan benne a lehetőség, hogy nagyon naggyá nője ki magát” – fogalmazott. A jubileumi tanévben, várhatóan május végén, élő sakkot is szerveznek a Dóm téren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.