1956-ra emlékezett a Jobbik Kováts József szobránál

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kommunista bűnösöknek nem lehet megbocsátani – szögezte le Tóth Péter, a Jobbik megyei frakcióvezetője a párt szegedi megemlékezésén, amit az 56-os mártír, Kováts József szobra előtt tartottak.

„Az 56 évvel ezelőtti események nem forradalmi, tehát nem rombolásos jogrendváltást, hanem szabadságharcos, bár függetlenségi, semlegességi és helyi önkormányzati megoldásokat akart végre visszaszerezni a központosított, bolsevik típusú állam zsarnokságától, amely szovjet szuronyokra támaszkodva jött létre” – fogalmazott a megemlékezésen vitéz Óttot Ferenc. Emlékeztetett, hogy a szabadságharc leverése utáni megtorlás utolérte a mozgalom szegedi vezetőit és képviselőit is. Számos oktatós és hallgatót ítéltek el koncepciós perek után börtönre, vagy tiltottak el egyetemi tanulmányaitól. Az egyetlen kivégzett szegedi mártírról is megemlékezett beszédében, megjegyezve, a mai napig nem tudni, hol vannak Kováts József földi maradványai. Óttot Ferenc szerint nincs meg akarat a szegedi városvezetésben, hogy kiderítsék, hol nyugszik Kováts József.

A Jobbik szegedi alelnöke, Rácz Tibor nemzetünk egyik legdicsőbb eseményének nevezte az 1956-os történéseket. „Szabadságvágyunk szívünkből jött és tiszta volt. Olyan tiszta, mint Kováts József 56-os hősünk jelleme. Számunkra itt Szegeden a legnagyobb hősnek Kováts Józsefnek kell lennie” – fogalmazott. Rácz a Szovjetunióhoz hasonlította az Európai Uniót, szerinte sok a hasonlóság köztük, mindkettő szabadságunkat, földjeinket és kincseinket kívánja elvenni. „Hiszem, hogy úgy, mint 56-ban, felébred a magyarság szabadságvágya. Hiszek abban, hogy a magyarság kész megvédeni földjét, kincseit, mert mi magyarok tudjuk csak, mi a jó nekünk” – szögezte le.

„Nincs mit teketóriázni, a kommunista bűnösökkel szemben nincs mit megbocsátani” – hangsúlyozta a Jobbik Csongrád megyei frakcióvezetője, Tóth Péter. Hozzátette, a szegedi önkormányzat nagyon keveset tesz 1956 felkutatásában. Emlékeztetett, nagy felháborodást váltott ki, amikor a Jobbik javasolta, hogy vonják meg Rákosi Mátyástól díszpolgári címét. Ezt követően Gömbös Gyula díszpolgári címének elvételére tettek javaslatot, ami végül nem kapott többséget a közgyűlésben. Hozzátette, egyelőre nem vezetett eredményre, az utca- és helyiségnév változtatási javaslatuk, hogy ne legyen Szegeden Engels utca vagy épp Zsukov tér. Tóth leszögezte, a kommunista bűnösöknek nem lehet megbocsátani.

Default thumbnail
Előző sztori

Továbbfejlesztik a diplomás pályakövetési rendszert

Default thumbnail
Következő sztori

Navracsics Tibor: október 23. a szabadság és a magyar önállóság ünnepe

Legutóbbi hasonló cikkek