Közélet

Vadai Ágnes: A szavazás joga automatikus jog

Vadai Ágnes: A szavazás joga automatikus jog

2012. szeptember 20., csütörtök
Vadai Ágnes: A szavazás joga automatikus jog

A Hét nap a szabad választásokért program után a Demokratikus Koalíció úgy gondolja, még intenzívebben kell a magyar polgárokkal beszélni arról, mi készül Magyarországon.

Lényegében a köztársaság halálra ítélése folyik akkor, amikor a Fidesz az új választójogi törvénnyel megpróbálja megakadályozni a polgárokat abban, hogy leválthassák a jelenleg regnáló kormányt, hangsúlyozta Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja Szegeden. Aki áttanulmányozta ezt a meglehetősen hosszú törvényjavaslatot, azt tapasztalja, a választójogi törvény nemhogy segítené a polgárokat abban, hogy minél nagyobb számban részt tudjanak venni a demokratikus választásokon és gyakorolhassák ezt a jogukat, hanem leginkább korlátozza őket. A Fidesz a határon túli magyarokra hivatkozva tartja szükségesnek a törvény megváltoztatását, holott róluk is van nyilvántartás, hiszen az állampolgárait egy ország nyilvántartja. Ez csakis adminisztratív akadályokat gördít az állampolgárok elé, véli Vadai Ágnes. Ráadásul diszkriminatív, mert különbséget tesz egy Kaliforniában és egy Szegeden élő magyar között például a levélben történő regisztráció tekintetében. A szegedi magyar szeptember 1. és 15. között levelezhet majd regisztrációs céllal, míg a kaliforniai korlátlanul. A képviselő szerint ez nem elfogadható. Az államnak megvan a saját nyilvántartása, nem akadályokat kell gördíteni a polgárok elé, hogy elmehessenek szavazni, hanem segíteni kellene őket. A regisztráció személyesen a jegyzőnél történik majd, de csak munkanapon. Az a szerencsés polgár, akinek még van munkahelye, az nem fog tudni ezért egy teljes napot kivenni szabadságként, hogy elmenjen és regisztráljon. Ezáltal nem csak a bizonytalanok sokaságát akarják kizárni a választásokból, hanem az olyanokat is, akik eddig azt gondolták, a szavazás joga automatikus jog és nem kegy, amit az államtól kap valaki. Az jár azzal, hogy valaki magyar állampolgár. A Fidesz nyilván távol akar tartani sok mindenkit a szavazástól. A szavazás lebonyolításáért felelős szervezeteknél, pl. a Nemzeti Választási Bizottságban a tagokat is kétharmaddal 9 évre választják, a Nemzeti Választási Központ vezetőjét pedig a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök szintén 9 évre nevezi ki. Ezek olyan Polt Péter, Szalai Annamária, Handó Tünde típusú emberek, akik szintén 9 évre vannak bebetonozva. Ráadásul a választási bizottság esetében a törvény jelenlegi formájában azt mondja, ha az országgyűlés nem tud új választási bizottságot választani, akkor ezeknek az embereknek a mandátuma automatikusan meghosszabbodik az idők végezetéig. A DK vezetői sokszor elmondták az embereknek, ez nem csak politika, ez Magyarországról szól. Egy demokrácia fokmérője minden esetben az, hogy le lehet-e váltani a regnáló, aktuális kormányt demokratikus választásokon. A Fidesz most veszélyezteti, hogy a polgárok élhessenek ezzel a jogukkal. A jelöltállítás tekintetében a 200 aláírás lényegében parttalanná teszi a jelölés folyamatát, így egy idő után ez komolytalanná fog válni, véli a képviselőnő. A választójogi törvényt nem a fideszeseknek, hanem az országnak kell elfogadnia. Magyarország nem a fideszeseké, Magyarország a magyaroké.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.