Egyetem

Tanévnyitó az 50 éves Mezőgazdasági Karon

Tanévnyitó az 50 éves Mezőgazdasági Karon

2012. szeptember 4., kedd
Tanévnyitó az 50 éves Mezőgazdasági Karon

A hódmezővásárhelyi felsőfokú agrárképzés 50. évfordulóját ünneplő, 1896-ban alsófokú iskolaként alapított, ma már a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó Mezőgazdasági Kar szeptember 3-án tartotta tanévnyitó ünnepi tanácsülését.

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, hogy megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog.”

Szent-Györgyi Albert

örökbecsű mondatával kezdte beszédét

Bodnár Károly

dékán a szeptember 3-án a Mozaik Kamarateremben tartott, 2012-13-as tanévnyitó ünnepi tanácsülésen. A tanárok, szülők és a 125 első évfolyamos hallgató előtt arra is kitért, a képzés során a kar hagyományosan a gyakorlatra teszi hangsúlyt, és a munkaerőpiacon versenyképes tudást igyekszik biztosítani, egyúttal a legelhívatottabbak számára megnyitva a mesterképzés felé vezető utat. A balástyai

Juhász Anna

a tanévnyitó előtti percekben is erről beszélt a Vásárhelyi Híreknek. A 2006-ban a Gregusban végzett 20 éves lány két év technikusi képzés után adta be felvételijét a Mezőgazdasági Karra és mint mondta, meg sem akar állni a mesterképzés elvégzéséig. Hivatásának tekinti az állattartást, gazdálkodást, vagyis nem a “papírra” hajt.

A megkérdezett idén felvételizettek között egyre többen vannak, akik az agráriumban látják saját perspektíváikat. Jellemző számadat, hogy a mezőgazdasági mérnök alapszak mellett nőtt a gyógy- és fűszernövénytermesztő, a ménesgazda, az ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésekre jelentkezettek száma is.

Balázs József

, a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat Oktatási Csoport vezetője a tanévnyitón elhangzott beszédében kiemelte, hogy a globalizált világunkban a legkülönbözőbb agrártermékek dömpingjében, nem adhatjuk el a jó minőségű hazai termékek iránti igényeinket, amelynek letéteményesei lehetnek a kar hallgatói. A tanévnyitó zárásaként

Bodnár Károly

dékán kézfogásával, egyenként egyetemi polgárrá fogadta a gólyákat. Átadták a Köztársasági Ösztöndíjat is. Idén a harmadik évfolyamos gyulai

Bordé Ádám

részesült a 10 hónapos extra ösztöndíjban. A mezőgazdasági mérnök nappali szakos hallgató elmondta, a nyár nagy részét is kutatómunkának, a Tudományos Diákköri Konferenciára készülő a biotechnológiával kapcsolatos dolgozatának szentelte, amellyel egyúttal már a jövőbeli MSC képzésre is készül. A Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyen működő Mezőgazdasági Karára idén sem volt könnyű bejutni. Ennek legfőbb oka, hogy nem csak idén, hanem már évek óta magasak a két BSc szakra központilag meghúzott ponthatárok. Így idén is az a sajátos helyzet állt elő, hogy a jóváhagyott államilag finanszírozott helyek egy részét nem töltötték be a felvettek. Egyébként vagy a magas ponthatárok, vagy a szeptembertől kötelező hallgatói szerződés miatt, a karra jelentkezők 60 százaléka saját költségén tanul. Forrás:

Vásárhelyi Hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.