Szülővárosának díszpolgára lett Áder János

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szülővárosa, gyermekkorának helyszíne, Csorna díszpolgárává avatták vasárnap Áder János államfőt.

Áder János pályafutása egy becsületes, magyar ember története. Egy magyar emberé, aki egy vidéki kisvárosból, Csornáról, a Rábaköz fővárosából indulva járja meg Győrt, Budapestet és Brüsszelt, majd 2012. május 2-án Magyarország köztársasági elnöke lesz” – hangzott el a címet odaítélő önkormányzati határozat ismertetésekor. A határozat kitér arra is, Csorna és a rábaközi települések szinte mindegyike nagyon sokat köszönhet Áder János kitartó munkájának. Az önkormányzat olyan emberként méltatja a politikust, “aki megtapasztalta a kemény kétkezi munka szigorú világát, aki ismeri, mit jelentenek a saját erőből való boldogulás küzdelmei, aki jól ismeri a jogtudomány összetettségét, és aki a politikai élet útvesztőiben is mindig az egyenes utat követte. Volt parlamenti képviselő, házelnök, európai uniós politikus, de bármilyen kihívás elé is állította az élet, mindig megmaradt annak az egyenes rábaközi embernek, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel vérteztek fel. (…) Akik közelről ismerik, pontosan tudják róla, Áder János olyan ember, aki sosem a tisztségre jelentkezik, de mindig megfontoltan, alázattal, higgadtan és nagy körültekintéssel tett és tesz eleget az általa vállalt feladatoknak. Magyarország köztársasági elnökeként is büszkén vallja csornai származását, az itt élő emberek értékrendjét” – áll a határozatban.

Áder János az ünnepségen – elsősorban a helyi művelődési ház termében ülő fiatalokhoz fordulva – arról beszélt: nem lehet mindenkiből köztársasági elnök, olimpiai bajnok, Nobel-díjas tudós, világraszóló feltaláló vagy híres író, de lehet sikeres és boldog ember, aki kiváló a maga szakmájában. Mint mondta: ehhez azt kell fejben tartani, hogy mindenkinek, mindig, mindenhol a saját képességei szerint a legjobbat kell nyújtania. Hozzátette: az ember ezzel érdemli ki szűkebb vagy tágabb közössége tiszteletét, megbecsülését, szeretetét. “Egész életemben semmilyen kitüntetést nem kaptam, most pedig egy hét alatt kettőt is” – jegyezte meg Áder János, kitérve arra is: a napokban New York-ban vett át elismerést – amelyet korábban Lech Walesa lengyel politikus és Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár is megkapott. Mint mondta: ugyan ő vette át az elismerést, de az Magyarországot, annak valamennyi polgárát illeti.

Áder János a díszpolgári címért köszönetet mondott a város képviselő-testületének és valamennyi polgárának, de azoknak is, akiktől tanult, legyen szó a betűvetésről, a becsületes munkáról, a közösséghez tartozásról, az egymásért való felelőségről, a tisztességről, vagy “az összetartozás, egymásra figyelés kötelező parancsáról”, továbbá a szüleinek. Az államfő ezt követően részt vett egykori iskolájának utódintézménye, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Oktatási Központ új részének avatóünnepségén, ahol Pápai Lajos megyés püspökkel közösen vágta át a nemzeti színű avatási szalagot.

Az eseményen elhangzott, hogy a győri egyházmegye által finanszírozott 170 milliós fejlesztés részeként 400 négyzetméterrel bővült az intézmény, amelynek mintegy ezer négyzetméteres részét felújították.

Előző sztori

MSZP: Többkulcsos adóra és hiteles kormányzásra van szükség

Következő sztori

Idén még egyetlen veszett állatot sem regisztráltak Magyarországon