Egyetem

250. tanévét nyitotta meg a szegedi piarista gimnázium + FOTÓK

250. tanévét nyitotta meg a szegedi piarista gimnázium + FOTÓK

2012. szeptember 2., vasárnap
250. tanévét nyitotta meg a szegedi piarista gimnázium + FOTÓK

250. tanévét nyitotta meg vasárnap délután a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium. Az ünnepi eseményre érkező Labancz Zsolt tartományfőnök úgy fogalmazott, az intézmény továbbra is személyre szabott közösségi iskola szeretne lenni, amely meghív a keresztény életre.

A dómban

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyés püspök celebrálta a tanévnyitó szentmisét, amely után egy emléktáblát helyeztek el az Aradi vértanúk terén álló, a gimnáziumnak korábban otthont adó épület falán, melyben ma a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karának Bolyai Intézete működik. Ezután megkoszorúzták

Sík Sándor

piarista paptanár emléktábláját is. Az eseményt a gimnázium népzenei kamaraműhelyének közreműködése színesítette.

Összeköt

"Reméljük, hogy az épület jó kezekbe került" - kezdte köszöntő szavait Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Mint mondta, sok minden összeköti a két intézményt, például azok a neves személyiségek, akik a gimnázium diákjai voltak, majd az egyetem professzoraivá váltak, mint Bibó István, Baróti Dezső vagy Bálint Sándor a bölcsésztudományok területén, vagy a természettudós berkekben a Szegedi Biológiai Központot megalapító Straub F. Brunó, vagy Grasselly Gyula, Solymosi Frigyes, illetve Ferenczy Lajos. Az ember akkor jár jól, ha erős középiskolába jár, a kemény munka ugyanis megtérül az egyetemi évek alatt is - fogalmazott a rektor. A piarista gimnázium továbbviszi azokat a hagyományokat, amik 250 éven keresztül mozgatták, miközben képes minden szeptemberben megújulni. A középiskola és az egyetem összekapcsolódása elengedhetetlenül fontos, szükség van tehetséges diákokra, különben hiába oktatnak a kiváló professzorok. Sík Sándor piarista professzor személye jó példa az összefonódásra, hiszen mindkét intézményben tanított, amellett, hogy a Köznevelési Tanácsban alelnökként (Szent-Györgyi Albert felkérésére) is nagy dolgokat vitt véghez - sorolta Szabó Gábor.

Meghívás

Labancz Zsolt tartományfőnök beszédében a piarista rendet alapító Kalazanci Szent József példáját idézte fel, aki saját korában az idők jeleinek szerencsés értelmezője volt, ügyesen látta meg az őt körülvevő társadalom szükségleteit, majd párbeszédbe lépve a hiánnyal, arra találó választ tudott adni. A rendalapító az utcán csavargó, a társadalom peremére sodródó gyerekekkel találkozott, közvetlenül rajtuk akart segíteni, de általuk kora eg ész társadalmának visszásságára tapintott rá. Krisztusi lélekkel próbált javítani a szegény gyerekek helyzetén. A 18. század elején sorra hívták a magyarországi városokba a piarista atyákat, a piarista oskolák sok helyen a település első iskolái lettek. A keresztény népiskolára, mely mindenki számára nyitva áll, és mindenkinek felkínálja a keresztény hitbe és a kellő gyakorlati ismeretvilágba való bevezetést, égető társadalmi szükség volt már abban a korban is.

Erő, tartás, lehetőség

"Örömmel és büszkeséggel tekintünk vissza erre a szép, dicső múltra, rendalapítónkra és szegedi piarista elődeinkre, munkájukra, szolgálatukra" - így a tartományfőnök. Labancz Zsolt arról is beszélt, nem egy iskola szeretnének lenni a többi között, hanem olyan intézmény, amely a diákok személyiségének kibontakozását szeretné segíteni. Mindenki egyedi értékeket hordoz, és fontosnak tartják a másikra való odafigyelést, miközben egy közösség részeként értelmezik magukat, melyben közös többek között a jóért való tenni akarás. A piarista gimnázium tehát személyre szabott közösségi iskola, ami meghív a keresztény életre, ezáltal pedig orvosolhatja a társadalom sok hibáját is. "Mikor mi keresztény nevelők felkínáljuk szolgálatunkat a társadalomnak, akkor ezt keresztény hitünk alapján tesszük. Meggyőződésünk, hogy amint a II. Vatikáni Zsinat fogalmazott, az emberi személy teljes kibontakozása Jézus Krisztusban történt meg. S ettől kezdve életünk alakításának vezetőjéül Jézus Krisztus személyét választjuk" - hangsúlyozta Labancz Zsolt. Végül a tartományfőnök azt kívánta, a 250 év ne teher legyen, hanem olyan örökség, ami erőt és tartást ad, valamint lehetőség, hogy közelebb lépjünk ahhoz az iskolához, amit Kalazanci Szent József megálmodott.

Jubileumi események

318 diákkal, ebből 46 elsőssel kezdi meg a 2012/2013-as tanévet a szegedi piarista gimnázium. "Alapvetően szeretnénk továbbvinni azokat a hagyományainkat mind a sportosztályban, mind pedig az általános képzésünkben, amelyek az elmúlt évekre jellemzőek volt. Fiúgimnáziumként működünk, sportosztályos képzésben a kézilabdásoknak, vízilabdásoknak, atlétáknak, illetve más sportág képviselőinek is komoly szerepet szánunk" - mondta el portálunknak Papp Attila, a gimnázium igazgatója. Hozzátette: emellett szeretnék, ha idén is - hasonlóan a tavalyi esztendőhöz - minél szebb eredményeket érnének el a diákok a tanulmányi versenyeken. Az általános képzésre komoly érdeklődés mutatkozik, a sportosztályt tudnák még erősíteni diákokkal, de az elmúlt évek tendenciája szerint növekszik annak népszerűsége is. Az igazgatótól megtudtuk, a tanév több rendezvénye zajlik majd a jubileum jegyében. Így például november 25-én szokták megtartani a rendalapító ünnepét, a kétnapos rendezvénysorozatra komoly műsorral és meghívott előadókkal készülnek. Decemberben pedig a Dóm téren egy betlehemessel jelenik meg a gimnázium az adventi vásárban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.