Közélet

Az erdélyi Székely Mikó Kollégiumért imádkoztak Szegeden + FOTÓK

Az erdélyi Székely Mikó Kollégiumért imádkoztak Szegeden + FOTÓK

2012. szeptember 1., szombat
Az erdélyi Székely Mikó Kollégiumért imádkoztak Szegeden + FOTÓK

Ökumenikus imádságot tartottak szombat délután a Szegedi Székesegyházban a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumért - így csatlakoztak a magyarországi katolikusok, reformátusok és evangélikusok a kollégium visszaállamosítása elleni tiltakozáshoz.

Az ökumenikus imádságot

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi püspök,

Bölcskei Gusztáv

a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és

Fabinyi Tamás

, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke vezette. Szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön csaknem 30 ezer részvételével az Igazság Napja néven tiltakozó menetet, demonstrációt tartottak a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása és a restitúciós bizottság meghurcolása ellen. Az 1859-ben alapított patinás református intézményt a kommunizmus idején államosították. A sepsiszentgyörgyi épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerület 2006-ban visszakapta, miután igazolta, hogy az államosítás előtt a kollégium az ő tulajdonában volt. A visszaszolgáltatás miatt azonban per indult, amely 2012. június 28-án azzal zárult, hogy a kollégiumot elvették az egyházkerülettől, és visszaadták a román államnak, a visszaszolgáltatás ügyében eljáró egyházi és állami tisztviselőket pedig letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Jogőrzés helyett jogorzás

"Közös keresztyén hitünkből fakad, hogy amikor egy tagnak fáj valami, akkor a Krisztus-test többi tagja is szenved" - nyilatkozta portálunknak Bölcskei Gusztáv református püspök. Hozzátette: ma az országos református tanévnyitó istentiszteleten - melyen minden magyarországi intézmény részt vett - a könyörgésükbe belefoglalták a Székely Mikó Kollégium ügyét is. Ez egy érzékennyé tétel is aziránt, hogy ne csak azt lássuk, ami közvetlenül velünk történik, hanem legyünk fogékonyak azoknak a bajaira is, akik tőlünk kicsit távolabb vannak, de jogtiprást szenvednek - fogalmazott a püspök. "Jogilag tiporták meg az erdélyi egyházkerületet. A Károli Gáspár nyomán fordított Szentírásban úgy olvassuk, hogy nagy baj az, ha egy országban, ahol jogőrzésnek kellene lenni, ott jogorzás van. Azt remélem, hogy ezt orvosolni fogják, mert orvosolni kell" - összegzett Bölcskei Gusztáv, aki az istentiszteleten kérte a jogőrzés Istenét, adjon belátást mindazoknak, akiknek hatalom adatott arra, hogy őrizzék a jogot. Kiss-Rigó László elmondta, nem csupán egy közösséghez, nemzethez tartozunk, nem csupán a magyarságunk köt össze, hanem keresztény hitünk is, ami még fontosabb, erősebb kötelék. Az ökumenikus istentiszteleten úgy fogalmazott, azzal a meggyőződéssel jöttek össze, hogy a történelem ura nem a pénzvilág, a gazdasági vagy a politikai hatalom, hanem maga Isten. Hozzátette: ne feledkezzünk meg ezekben a napokban örmény testvéreinkről sem, akik szintén fájdalmas események miatt szenvednek.

Az isteni szó oltalmában

"Azt várom, hogy amögé, ami Sepsiszentgyörgyön az utcán történt, egy imádságos hátteret tudunk biztosítani, hiszen a kettő együtt létezik. Fontos a tömeges megjelenés, a demonstráció, a politikai állásfoglalás, de mi a magunk részéről ehhez hozzá tudjuk tenni a lelki tartalmat is" - mondta el lapunknak Fabiny Tamás. Hozzátette: nem akarnak uszítani, de a hangjukat igenis fel akarják emelni, mert olyan égbekiáltó igazságtalanság történt, ami sajnos precedensértékű lehet. "Ezért kell figyelmeztetnünk az érintetteket, az erdélyi egyházakat is, hogy legyenek résen, de a politikusokat is, hogy amit tesznek, azért felelősséggel tartoznak az emberek és Isten előtt. Remélem, hogy emellett mintegy járulékos módon kifejezésre tudjuk juttatni az egyházak együttműködési készségét, hogy minden jó ügyben összefogunk, nem rivalizálunk egymással, és nem dőlünk hátra, mondván, hogy ez nem minket érint, hanem egy másik felekezet problémája" - így a püspök. Ne lopj! Ne tanúskodj hamisan! Ne kívánd felebarátod házát, vagy bármit, ami az övé! - idézte fel Fabiny Tamás a a Tízparancsolat néhány intését az istentiszteleten, majd hozzátette, van reményünk, hogy az emberi szavak fölött az isteni szó oltalma áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.