Szegeden is toboroz a Közmunkások Szakszervezete

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vállaltan baloldali, az MSZP-hez köthető a július végén alakult Közmunkások Szakszervezete, melynek tagtoborzó kampánya megyénkbe érkezett. A bíróság által még be sem jegyzett szervezet öt pontban foglalta össze kéréseit.

„Te is lehetsz közmunkás!” – ismertette Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő a július végén megalapított Közmunkások Szakszervezetének jelmondatát. A szocialista politikus az Összefogás Szegedért Egyesület irodájában tartott sajtótájékoztatón kijelentette, az év eleji éhségmenet után több megkeresés, segítségkérés is érkezett szocialista politikusokhoz – köztük személyesen hozzá is –, innen jött az ötlet, hogy a közmunkásokat szakszervezetbe tömörítsék, érdekeiket hatékonyabb képviselete érdekében.

„A táblákon nem a több segélyt felirat olvasható, hanem a munkát, kenyeret, tisztességes béreket. Ez a dolgozni akaró kisemberek szakszervezete” – szögezte le Nyakó, hozzátéve: öt kérésük van, amit az elmúlt hetek tagtoborzó kampányai alatt jeleztek feléjük. „Húsz közmunkás és tíz ilyen baloldali őrült alapította a szakszervezet, akik közül két díszpéldány itt ül. Kordás László az egyetlen profi a csapatban, hiszen a Magyar Szakszervezetek Országos Országos Szövetségének (MSZOSZ) az alelnöke volt, illetve a szakszervezeti ifjúsági szövetség elnöke. Elnökünk Vécsei István polgármester, a havi tagdíjunk minimum havi öt forint” – részletezte a szocialista politikus.

Eddig mintegy háromezren csatlakoztak a vállaltan baloldali, szocialista kötődésű szakszervezethez. „A szakszervezet július 30-án megalakult, bírósági bejegyzése még nincs” – jegyezte meg. Arra a kérdésünkre, hogy a nyíltan baloldali szakszervezetet miként választják majd külön a pártpolitikától Nyakó István elmondta, eddig egyetlen egy helyen sem merült fel, hogy az MSZP országgyűlési képviselője, azonban az érdekképviseletben szerinte parlamenti műfajt is lehet használni. A nyomásgyakorlás egyetlen eszközének a „tömegszerűséget” említette, hangsúlyozva, sztrájkról szó sem lehet a közmunka területén.

Öt pontba sűrítette kéréseit a szakszervezet

2010-ben a nyolcórás közmunkás bér 60 ezer 200 forint volt, ami megegyezett az akkori minimálbér nettó összegével. Kordás László, a szakszervezet főtitkára közölte, első kérésük, hogy 2013. január elsejétől legalább a 2010-es állapot álljon helyre. Második kérésük, hogy ne heti, hanem havi bérezés legyen, mert Kardos szerint, ha hetente kapják a bérüket a közfoglalkoztatásban dolgozók, nem tudják a sárga csekkeket befizetni. Harmadik pontjuk, hogy a közmunkásoknak is ugyanannyi szabadság járjon, mint a munkavállalóknak, vagyis ne csak az alap 20 nap, az életkor és a gyermekek után járó további napokat is igénybe vehessék. A főtitkár elmondta, a Közmunkások Szakszervezete azt szeretné elérni, hogy egész éven keresztül minden családban, amennyiben más munkalehetőség a környéken, akkor legalább közmunkában lehessen foglalkoztatni családonként egy embert. A pályakezdőket is segítenék, ha például nem tud elhelyezkedni saját szakmájában a fiatal, akkor egy évig nem vállalhat közmunkát sem, ezt az időt csökkentenék le négy hónapra. „Ezek a kérések december 31-éig kérések, utána pedig követeléssé válik ez az öt pont” – hangsúlyozta Nyakó István.

Szegeden pénteken toboroznak tagokat

Ménesi Imre önkormányzati képviselő, a Közfoglalkoztatási Bizottság volt elnöke elmondta, az Összefogás Szegedért Egyesület Földvári utcai irodájában szeptember 21-én, pénteken 15 órakor tartanak tájékoztatót a Közmunkások Szakszervezetének céljairól, s akkor lesz lehetőség arra is, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Előző sztori

Vízilabda: itt az A-Híd Szeged VE BL-menetrendje!

Következő sztori

Dugonics téri csúszás – „kihúzták” az első számot: 29 nap