Közélet

Schulz: nem nézhetjük tétlenül a fiatalok elvándorlását

Schulz: nem nézhetjük tétlenül a fiatalok elvándorlását

2012. szeptember 6., csütörtök
Schulz: nem nézhetjük tétlenül a fiatalok elvándorlását

Haraghoz és frusztrációhoz vezet a fiatalok munkanélkülisége, ami a demokratikus intézményrendszer legitimitását is aláássa - adott hangot aggodalmának Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Jobs4Europe konferencián csütörtökön Brüsszelben, amelyen a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozták uniós vezetők.

Az EP szocialista elnöke hangsúlyozta, fontos ugyan megvédeni az euró stabilitását, de ez nem cél, hanem eszköz a munkahelyteremtéshez és a növekedés beindításához. A munkanélküliség ugyanis sokkal nagyobb kárt okoz, mint a költségvetési hiány. A fiatalok munkanélkülisége

Schulz

véleménye szerint a társadalmi összhangot is veszélyezteti, haraghoz, frusztrációhoz vezet. Az egyre több tüntetés a társadalmi elégedetlenség fokozódását jelzi, ami a demokratikus intézményeket is aláássa, mert a fiatalok az államot tehetetlennek tartják a pénzügyi világ diktatúrájával szemben. Martin Schulz rámutatott, 18 millió munkanélküli van az eurózónában, Spanyolországban pedig minden negyedik ember állástalan. A politikus úgy véli, a kilátások sem rózsásak, mert "nem küzdünk ugyanúgy a munkanélküliség ellen, ahogyan a költségvetési egyensúlyért". Felidézte, hogy Madridban 30 fiatallal találkozott, akiknek nem volt állása. Elmesélte, hogy egyikük, aki építész és pszichológus diplomával is rendelkezett, mégsem talált állás, úgy döntött, Latin-Amerikában próbál szerencsét. Hol a pénz, amit rám költenek, amikor a bankokra annyi pénzt fordítottak? - kérdezte Martin Schulztól az állástalan fiatal nő az EP-elnök elbeszélése szerint. "Mi vagyunk a leggazdagabb kontinens, hogyan engedhetjük meg, hogy a legtehetségesebb fiataljaink elvándoroljanak?" - tette fel a konferencián a kérdést Schulz. A politikus szerint az Európai Unió csak annyira lehet erős, amennyire a tagállamok engedik, mert "nem az Unió alapította Németországot és Franciaországot", hanem fordítva, ezért rajtuk múlik, mennyire lehet erős Európa. A Job4Europe konferenciát több uniós politikus és szakember is az Európai Bizottság idei legfontosabb eseményének nevezte, mert 2008 óta a munkanélküliség 7-ről 10,4 százalékra emelkedett az Európai Unióban, az eurózónában pedig jelenleg 11,2 százalék az állástalanok aránya. Ez uniós szinten 25, az eurózónában 18 millió munkanélkülit jelent, ami a bizottság szerint a közép és hosszú távú stabilitást is fenyegeti. A bizottság közleménye ismerteti, hogy 2011-ben 10 millió fölé emelkedett a tartósan munkanélküliek száma és 116 millió embert fenyeget a szegénység vagy a társadalomból való kiszorulás veszélye. A munkahelyteremtés kulcskérdés, dinamikus európai munkaerőpiacra van szükség, a foglalkoztatáspolitikának pedig helyet kell kapnia az uniós irányítás szintjén, hogy a szociális és foglalkoztatási kérdések ne szorulhassanak háttérbe a gazdasági szempontokkal szemben - állapítja meg elemzésében az Európai Bizottság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.