Írjon nekünk

Sport

Sakk: Papp Petra tartalékból stabil kezdőemberré lépett elő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Papp Petra nagy álma teljesült, amikor bekerült az augusztus 28. és szeptember 9. között zajlott isztambuli sakkolimpián részt vevő magyar női csapatba. S ha már ott volt, a legjobb teljesítményt nyújtva hálálta meg a bizalmat.

A Hazai László szövetségi kapitány irányította női válogatottat az induló 131 nemzetből előzetesen a 11. helyre rangsorolták az idei legnagyobb sakktornán. A csapatot öt sakkozó hölgy alkotta, s mivel a 11 fordulón keresztül, svájci rendszerben vívott mérkőzések négytáblásak voltak, így közülük egyidejűleg négyen juthattak szerephez, egy fő pedig tartalékban maradt. A női válogatottat Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Rudolf Anna, Gara Anita és eredetileg tartalékként az újonc Papp Petra, a Röszke SK versenyzője alkotta.

„Nagyon örültem, hogy kijutottam az isztambuli sakkolimpiára. Ez a verseny sokkal nehezebb mint a többi, erősebb volt a mezőny, nagy volt a tét, és sokan is szurkoltak – szóval nagy volt a teher. Szerencsére a téthelyzetben is sikerült hoznom a formát, úgy érzem, egy jól sikerült versenyen vagyok túl. Napi 8 órát edzettem a versenyre, és ehhez jött még a fizikai felkészülés is, hiszen nem csak szellemileg, de fizikálisan is kell, hogy az ember bírja a napokon keresztül tartó több órás fokozott szellemi koncentrációt. Remek volt a szervezés, a torna légköre, komoly sakkozókkal találkozhattam, s mérkőzhettem meg, úgy hiszem, sokat fejlődtem” – kezdett lekes élménybeszámolójába a február óta női nagymesterként számon tartott fiatal sakkozó hölgy.

„Eredetileg tartalékként jutottam ki, mint újonc, akit szükség esetén lehet bevetni, ha valaki kidől a sorból, s aki általában a játszmák felénél több lehetőséget nemigen kap. Épp ezért az első sakkolimpiáján ritkán szerepel kiemelkedően az ember” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak a 20 év alatti korosztály hazai ranglistavezetője, hozzátéve, hogy végül úgy alakult, csaknem az összes mérkőzésen táblához kellett ülnie, mivel ő volt a csapat legjobb pontszerzője: a 11 forduló alatt 9 mérkőzésen szerepelve 5 győzelmet aratott, 1 vereséget szenvedett el, s 3 alkalommal remizett. Győzelmeit szíriai, izlandi, moldáv, montenegrói és litván ellenfelével szemben, mindannyiszor nyertes csapat tagjaként szerezte, két alkalommal – az izlandi és a montenegrói lány ellen – ráadásul sötét bábukat vezetve. Amikor remizett, kétszer vereség (a lengyelek és az üzbégek ellen), egyszer döntetlen lett a vége (a spanyolokkal szemben) a magyar csapat szempontjából, egyetlen veresége alkalmával pedig a válogatott a szlovénokkal játszott 2-2-t. Ezek közül a legemlékezetesebb kétségkívül a montenegrói lány elleni, meccset eldöntő győzelme a 7. fordulóban. „Az egész csapat remizett, enyém volt az utolsó tábla, és mindenki rám várt. Sötéttel játszottam Kristina Bacic ellen, aki kellemetlen ellenfélnek bizonyult, s csak egy nagyon hosszú partiban sikerült győznöm. Kellett ez a diadal akkor” – emlékezett vissza a létfontosságú partira korosztályának hazai legjobbja.

Az olimpiai szereplést a csapat szempontjából értékelve Papp Petra úgy érzi, az üzbégek elleni vesztes meccsel ment el a jó szereplés a 8. fordulóban, előtte csak egy veresége és egy döntetlenje volt a válogatottnak. „Nagyon jól kezdtünk, sokáig csak a lengyel csapat elleni vereségünk volt az egyetlen, akkor döntetlent játszottam. Az üzbégek elleni váratlan vereség nagyon megfogott minket. Én akkor remiztem, akárcsak két csapattársam, a második táblán Rudolf Anna viszont kikapott, így elvesztettük a találkozót. Az utolsó előtti fordulóban sok volt a kihagyás a részünkről a bolgárok ellen, ott is kikaptunk, pedig ha nyerünk, az utolsó kört hozva meg lehetett volna a 6. hely, de így végül csak 17-ek lettünk. Úgy érzem ennél sokkal több volt a csapatban” – foglalta össze a hazai aktív felnőtt mezőny – a férfiak között induló Polgár Juditot nem számítva – hatodik legjobbjának tekinthető sakkozó. Hozzátette, a torna végére alaposan elfáradt, hiszen nem pihenhetett, folyamatosan számított rá a szövetségi kapitány, mindig elsőként merült fel a neve az aktuális csapatösszeállításnál – más sportágból kölcsönzött kifejezéssel élve: csereemberből fix kezdővé lépett elő.

Petra hétfő reggel tért haza Törökországból, de nem sokáig folytatódnak számára a szürke hétköznapok, jövő héten Romániában már csapatbajnokságon vesz részt, ahol első táblás lesz, egy nagyon erős versenyen. Mint elárulta, várhatóan még egy novemberi oroszországi megmérettetés is vár rá.

Kommentek

Sport

Biztos lesz Barcelona-MOL-Pick Szeged a következő szezonban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Csütörtökön rendezik a Bajnokok Ligája sorsolását.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ungvári Attila bronzérmes az Európa Játékokon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ungvári Attila bronzérmet nyert 81 kilogrammban vasárnap a minszki Európa Játékok cselgáncstornáján, amely az idei Európa-bajnokság is egyben. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott Franciaországban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ötszörös világbajnok és címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Francia Nagydíjat, ezzel tovább növelte előnyét az összetett pontversenyben. Kommentek

Tovább olvasom

Aktuál