Írjon nekünk

Sport

Sakk: Papp Petra tartalékból stabil kezdőemberré lépett elő

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Papp Petra nagy álma teljesült, amikor bekerült az augusztus 28. és szeptember 9. között zajlott isztambuli sakkolimpián részt vevő magyar női csapatba. S ha már ott volt, a legjobb teljesítményt nyújtva hálálta meg a bizalmat.

A Hazai László szövetségi kapitány irányította női válogatottat az induló 131 nemzetből előzetesen a 11. helyre rangsorolták az idei legnagyobb sakktornán. A csapatot öt sakkozó hölgy alkotta, s mivel a 11 fordulón keresztül, svájci rendszerben vívott mérkőzések négytáblásak voltak, így közülük egyidejűleg négyen juthattak szerephez, egy fő pedig tartalékban maradt. A női válogatottat Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Rudolf Anna, Gara Anita és eredetileg tartalékként az újonc Papp Petra, a Röszke SK versenyzője alkotta.

„Nagyon örültem, hogy kijutottam az isztambuli sakkolimpiára. Ez a verseny sokkal nehezebb mint a többi, erősebb volt a mezőny, nagy volt a tét, és sokan is szurkoltak – szóval nagy volt a teher. Szerencsére a téthelyzetben is sikerült hoznom a formát, úgy érzem, egy jól sikerült versenyen vagyok túl. Napi 8 órát edzettem a versenyre, és ehhez jött még a fizikai felkészülés is, hiszen nem csak szellemileg, de fizikálisan is kell, hogy az ember bírja a napokon keresztül tartó több órás fokozott szellemi koncentrációt. Remek volt a szervezés, a torna légköre, komoly sakkozókkal találkozhattam, s mérkőzhettem meg, úgy hiszem, sokat fejlődtem” – kezdett lekes élménybeszámolójába a február óta női nagymesterként számon tartott fiatal sakkozó hölgy.

„Eredetileg tartalékként jutottam ki, mint újonc, akit szükség esetén lehet bevetni, ha valaki kidől a sorból, s aki általában a játszmák felénél több lehetőséget nemigen kap. Épp ezért az első sakkolimpiáján ritkán szerepel kiemelkedően az ember” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak a 20 év alatti korosztály hazai ranglistavezetője, hozzátéve, hogy végül úgy alakult, csaknem az összes mérkőzésen táblához kellett ülnie, mivel ő volt a csapat legjobb pontszerzője: a 11 forduló alatt 9 mérkőzésen szerepelve 5 győzelmet aratott, 1 vereséget szenvedett el, s 3 alkalommal remizett. Győzelmeit szíriai, izlandi, moldáv, montenegrói és litván ellenfelével szemben, mindannyiszor nyertes csapat tagjaként szerezte, két alkalommal – az izlandi és a montenegrói lány ellen – ráadásul sötét bábukat vezetve. Amikor remizett, kétszer vereség (a lengyelek és az üzbégek ellen), egyszer döntetlen lett a vége (a spanyolokkal szemben) a magyar csapat szempontjából, egyetlen veresége alkalmával pedig a válogatott a szlovénokkal játszott 2-2-t. Ezek közül a legemlékezetesebb kétségkívül a montenegrói lány elleni, meccset eldöntő győzelme a 7. fordulóban. „Az egész csapat remizett, enyém volt az utolsó tábla, és mindenki rám várt. Sötéttel játszottam Kristina Bacic ellen, aki kellemetlen ellenfélnek bizonyult, s csak egy nagyon hosszú partiban sikerült győznöm. Kellett ez a diadal akkor” – emlékezett vissza a létfontosságú partira korosztályának hazai legjobbja.

Az olimpiai szereplést a csapat szempontjából értékelve Papp Petra úgy érzi, az üzbégek elleni vesztes meccsel ment el a jó szereplés a 8. fordulóban, előtte csak egy veresége és egy döntetlenje volt a válogatottnak. „Nagyon jól kezdtünk, sokáig csak a lengyel csapat elleni vereségünk volt az egyetlen, akkor döntetlent játszottam. Az üzbégek elleni váratlan vereség nagyon megfogott minket. Én akkor remiztem, akárcsak két csapattársam, a második táblán Rudolf Anna viszont kikapott, így elvesztettük a találkozót. Az utolsó előtti fordulóban sok volt a kihagyás a részünkről a bolgárok ellen, ott is kikaptunk, pedig ha nyerünk, az utolsó kört hozva meg lehetett volna a 6. hely, de így végül csak 17-ek lettünk. Úgy érzem ennél sokkal több volt a csapatban” – foglalta össze a hazai aktív felnőtt mezőny – a férfiak között induló Polgár Juditot nem számítva – hatodik legjobbjának tekinthető sakkozó. Hozzátette, a torna végére alaposan elfáradt, hiszen nem pihenhetett, folyamatosan számított rá a szövetségi kapitány, mindig elsőként merült fel a neve az aktuális csapatösszeállításnál – más sportágból kölcsönzött kifejezéssel élve: csereemberből fix kezdővé lépett elő.

Petra hétfő reggel tért haza Törökországból, de nem sokáig folytatódnak számára a szürke hétköznapok, jövő héten Romániában már csapatbajnokságon vesz részt, ahol első táblás lesz, egy nagyon erős versenyen. Mint elárulta, várhatóan még egy novemberi oroszországi megmérettetés is vár rá.

Sport

Végleges a Pick Szeged BL-menetrendje

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

Február 16-án jön a PSG.

Tovább olvasom

Sport

Walesi vereségével pótselejtezőre kényszerül a magyar válogatott

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Pénteken sorsolnak.

Tovább olvasom

Sport

Szegedi szakembert neveztek ki a junior válogatott élére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesandras.jpg

Megjelent:

Szerző:

A női vízilabdázók három vezetőedzővel folytatják.

Tovább olvasom

Aktuál