Gazdaság

Parragh László: felerősödött a kamarák szerepe

Parragh László: felerősödött a kamarák szerepe

2012. szeptember 21., péntek
Parragh László: felerősödött a kamarák szerepe

Parragh László szerint az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a területi kamarák befolyása, jogosítványaik pedig több területen nőttek erőteljesen, ami már a vállalkozói társadalom figyelmét is felkelti.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a szabolcsi szervezet tisztújító küldöttgyűlését követő pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatón arról beszélt: a szervezet befolyása a következő négy évben tovább fog nőni, mivel már a kormányzat is felismerte, hogy modern, európai kamarai hálózat nélkül nem tudja megszervezni a gazdaságot. Az elmúlt két év arról szólt, hogy folyamatosan olyan feladatokat kaptunk, amelyeket a gazdaságszervezésben lehet hasznosítani - tette hozzá

Parragh László

. Az MKIK elnöke többek között a vegyes kamarai hálózat létrehozásával a kereskedelem fejlesztését, valamint a forráshoz jutás erősítését nevezte a legfontosabb jövőbeni kamarai feladatoknak. Parragh László kiemelte: az uniós források kérdésében a MKIK komoly befolyást szeretne elérni, szavai szerint a kamarának ebben is "markáns lesz a hangja". Az elnök ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az előző hét év pénzfelhasználását nagyon erősen kritizálta a szervezet, amely már korábban figyelmeztetett több ezer milliárd forint "bennragadására". "Ez rendkívül aggasztó, mert egy depressziós gazdaságban, amikor nulla közeli a növekedési ütem, ekkora pénzt parlagon hagyni nagyon botor dolog és súlyos hiba" - fogalmazott Parragh László. Mint mondta, ezért a kamara számára is meghatározó lesz, hogy a forrásokat a 2014 és 2020 közötti időszakban hogyan osztják majd el. A MKIK azt szeretné, hogy ezek leginkább a gazdaságban hasznosuljanak, a kamara aktív szerepvállalásával pedig olyan intézményrendszer létrehozását javasolják, amely segíti a vállalkozások pályázati tevékenységét a forrásokért - tette hozzá Parragh László. A szervezet előtt álló kihívásai között ezen felül az új közigazgatási struktúrához történő igazodást jelölte meg az elnök, hozzátéve, a kamarának képesnek kell lennie a kormányzati rendszerrel való szoros együttműködésre. A kamarai választásokkal kapcsolatban Parragh László kitért arra: a területi kamarák felénél történtek már meg a tisztújítások, a folyamat pedig október 30-án, az országos választással zárul majd. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyébként 8 küldöttet delegál a 199 fős országos küldöttgyűlésbe. A megyei választások kapcsán Pekó László, a térségi kamara újjáválasztott elnöke a tájékoztatón elmondta: a megválasztott 60 küldött közül 19 új vállalkozást, a kamara 21 fős elnökségében pedig 5 új tagot köszönthettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.