Parragh László: felerősödött a kamarák szerepe

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Parragh László szerint az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a területi kamarák befolyása, jogosítványaik pedig több területen nőttek erőteljesen, ami már a vállalkozói társadalom figyelmét is felkelti.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a szabolcsi szervezet tisztújító küldöttgyűlését követő pénteki nyíregyházi sajtótájékoztatón arról beszélt: a szervezet befolyása a következő négy évben tovább fog nőni, mivel már a kormányzat is felismerte, hogy modern, európai kamarai hálózat nélkül nem tudja megszervezni a gazdaságot.

Az elmúlt két év arról szólt, hogy folyamatosan olyan feladatokat kaptunk, amelyeket a gazdaságszervezésben lehet hasznosítani – tette hozzá Parragh László. Az MKIK elnöke többek között a vegyes kamarai hálózat létrehozásával a kereskedelem fejlesztését, valamint a forráshoz jutás erősítését nevezte a legfontosabb jövőbeni kamarai feladatoknak.

Parragh László kiemelte: az uniós források kérdésében a MKIK komoly befolyást szeretne elérni, szavai szerint a kamarának ebben is “markáns lesz a hangja”. Az elnök ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az előző hét év pénzfelhasználását nagyon erősen kritizálta a szervezet, amely már korábban figyelmeztetett több ezer milliárd forint “bennragadására”. “Ez rendkívül aggasztó, mert egy depressziós gazdaságban, amikor nulla közeli a növekedési ütem, ekkora pénzt parlagon hagyni nagyon botor dolog és súlyos hiba” – fogalmazott Parragh László. Mint mondta, ezért a kamara számára is meghatározó lesz, hogy a forrásokat a 2014 és 2020 közötti időszakban hogyan osztják majd el.

A MKIK azt szeretné, hogy ezek leginkább a gazdaságban hasznosuljanak, a kamara aktív szerepvállalásával pedig olyan intézményrendszer létrehozását javasolják, amely segíti a vállalkozások pályázati tevékenységét a forrásokért – tette hozzá Parragh László. A szervezet előtt álló kihívásai között ezen felül az új közigazgatási struktúrához történő igazodást jelölte meg az elnök, hozzátéve, a kamarának képesnek kell lennie a kormányzati rendszerrel való szoros együttműködésre.

A kamarai választásokkal kapcsolatban Parragh László kitért arra: a területi kamarák felénél történtek már meg a tisztújítások, a folyamat pedig október 30-án, az országos választással zárul majd. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyébként 8 küldöttet delegál a 199 fős országos küldöttgyűlésbe.
A megyei választások kapcsán Pekó László, a térségi kamara újjáválasztott elnöke a tájékoztatón elmondta: a megválasztott 60 küldött közül 19 új vállalkozást, a kamara 21 fős elnökségében pedig 5 új tagot köszönthettek.

Default thumbnail
Előző sztori

Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

Default thumbnail
Következő sztori

Orbán: Magyarország egy gazdasági-társadalmi siker küszöbén áll

Legutóbbi hasonló cikkek