Közélet

Összekovácsolná a szegedi szülőket a Szivárvány alapítvány + FOTÓK

Összekovácsolná a szegedi szülőket a Szivárvány alapítvány + FOTÓK

2012. szeptember 29., szombat
Összekovácsolná a szegedi szülőket a Szivárvány alapítvány + FOTÓK

A családi élet értékének fontosságára hívja fel a figyelmet a Down-szindrómás gyerekeket is támogató Szivárvány Szülő Alapítvány jövő év végéig tartó kampányával. Céljuk, hogy egy jól működő, egymást kölcsönösen segítő közösséget hozzanak létre a Szegeden és környékén élő családokból. Projektjüket pénteken egy családi napon mutatták be, melynek vendége volt a rapper Dopeman is.

A családnál nincs fontosabb kötelék - hirdette a Szivárvány Szülő Alapítvány a Százszorszép Gyermekházban tartott vidám családi napján pénteken. Az autista gyerekeket támogató szegedi alapítvány jövő decemberig tűzte zászlójára a családi kapcsolatok ápolásának fontosságát "Családok a családokért, családok önmagukért" című, uniós támogatással megvalósuló projektjük keretein belül. A beteg gyermekeket nevelő szülők mellett a nehéz körülmények között élő családok, GYES-en, GYED-en lévő apukák és anyukák is segítségért fordulhatnak az alapítványhoz - de legfőképpen egymáshoz, hiszen a projekt legfőbb célja a közösségépítés, összetartás hangsúlyozása.

A szívességbank nem számol fel kamatot

"A mai világban nem lehet eléggé hangsúlyozni a családi kötelékek fontosságát. A nehéz gazdasági helyzet miatt egyre több munkát kell vállalni a szülőknek, sokszor nem jut idő a gyermekre, vagy a gyermek mellett saját magukra. Szeretnénk egy olyan közösséget építeni, melynek tagjai számíthatnak egymásra" - magyarázta

Patyik Gabriella

, az alapítvány elnöke. Családalapítás előtt álló fiataloknak, kismamáknak és többgyermekes családoknak is képzéseket tartanak majd a 2013 év végéig tartó kampány során, melyekben egyéni tanácsokkal is segítenek hétköznapi problémáik megoldásában. Igazi közösségként működve a családok egymásnak is tudnak segíteni, egyfajta "szívességbankot" létrehozva: vigyázhatnak egymás gyermekére, míg a szülőknek programjuk van, havonta összeülve megvitathatják egymás problémáit. "76 család van jelenleg is benne a programba, ebből több, mint húsz rendszeres kapcsolatban van egymással, jól látható tehát, hogy egy működő dologról van szó, ami nagy segítségére lehet a munkában és nevelésben sokszor kimerülő szülőknek" - tette hozzá az elnök. Az alapítvány külön figyelmet fordít a Down-szindrómás gyermekeket nevelő családok támogatására, tőlük a betegséggel nem érintett családok is sokat tanulhatnak. Szegeden kívül is nagy az érdeklődés a kezdeményezés iránt, Békéscsabáról, Szentesről is jelentkeztek már családok.

Színes családi napon mutatták be az érdeklődőknek a projektet pénteken, ahol szórakozásból sem volt hiány: gyerek játszóház, arcfestés, táncház, családi vetélkedők várták az érdeklődőket. Kisebb gasztronómiai sikerélménnyel gazdagodhattak azok is, akik nem mozognak otthonosan a konyhában: a főzés nélküli főzőversenyen a kicsik kókuszgolyókat, a felnőtt férfiak pedig szendvicseket készítettek. Retró holmikat felhúzva is lehetett fotózkodni, valamint több filmet is levetítettek. Fél kettő körül az egyik leghíresebb hazai rapper, Pityinger László (illetve ahogy mindenki ismeri: Dopeman) lepte meg a vendégeket. A szabadszájú, botrányai miatt gyakran emlegetett zenész ezúttal rosszfiús énjét levetkőzve jött el, hogy nehéz körülmények között élt családjáról, valamint beteg kishúgáról, Fruzsináról meséljen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.