Közélet

Nem dolgozhatnak közmunkások közalkalmazottként Vásárhelyen

Nem dolgozhatnak közmunkások közalkalmazottként Vásárhelyen

2012. szeptember 24., hétfő
Nem dolgozhatnak közmunkások közalkalmazottként Vásárhelyen

A város címzetes főjegyzője visszautasítja azokat a napokban szárnyra kelt híreket, melyek szerint szabálytalan közfoglalkoztatás folyna Hódmezővásárhelyen.

Korsós Ágnes

hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: amióta a városban közfoglalkoztatás zajlik, a település mindig pályázott, és mindig szabályosan járt el. A törvény egyébként nem is engedi, hogy közalkalmazotti vagy köztisztviselői státusba közfoglalkoztatott kerüljön - hangsúlyozta. Jelenleg a pályázatok eredményeként az önkormányzat 526 közfoglalkoztatottat alkalmaz 6-8 órában, illetve saját jogú gazdasági társaságai és további intézményei 155 főnek adnak munkát. Azok a személyek, akik a programban részt vesznek, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak köréből kerülnek ki, s ha elfogynának, a korábban regisztrált munkanélkülieket közvetítené ki a munkaügyi központ. "Nem mi válogatjuk össze a személyi kört" - hangsúlyozta. A főjegyző hozzátette: a közalkalmazottak és köztisztviselők vonatkozásában törvények szabályozzák a foglalkoztatást. Ezeket be kell tartani, azaz egy köztisztviselői státusra nem állíthat közfoglalkoztatott személyt az önkormányzat, hiszen azt a törvény büntetné. "Úgy gondolom, Hódmezővásárhely mindig is élen járt abban, hogy megragadja azokat a lehetőségeket, amelyek a város foglalkoztatását növelik, és melyek egyben jelenthetik azt is, hogy működési költségeit csökkentik. De ez nem bűn, hanem méltányos lépése az önkormányzatnak, melyre a törvény is lehetőséget biztosít.” Makó András aljegyző az LMP délelőtti sajtótájékoztatójára reagálva hangsúlyozta: "Úgy gondolom, hogy mielőtt bárki kiáll, hogy felelős nyilatkozatot tegyen, célravezetőbb lenne, ha azokat a jogszabályokat is felütné, melyek tényleg a foglalkoztatás kérdéseit rendezik" - mondta. Hozzátéve: az elmúlt napokban közszájon forgott az, hogy Hódmezővásárhelyen a közszféra dolgozóit közfoglalkoztatottakra cseréli az önkormányzat a takarékosság jegyében. Azonban az ide vonatkozó jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy kit és milyen módon lehet alkalmazni. A közszolgálati és a közalkalmazotti jogviszony olyan státus, mely közfoglalkoztatásban nem tölthető be. Makó András egyúttal a két LMP-s képviselőt meghívta Hódmezővásárhelyre, hogy a közfoglalkoztatás kérdéséről pontosabb képet kapjanak. Hétfő délelőtt albizottság összehívását kezdeményezte az LMP a parlament önkormányzati bizottságában, melyben vizsgálnák azt a gyakorlatot, hogy egyes helyhatóságok közmunkásokra cserélik alkalmazottaikat - jelentette be az ellenzéki párt két képviselője,

Szél Bernadett

és

Szilágyi Péter

. Szilágyi Péter elmondta: bár az országgyűlési törvény előírja, az önkormányzati bizottság eddig nem hozta létre a hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását ellenőrző albizottságot, ezért az LMP most ennek a testületnek a megalakítását kezdeményezi. Szél Bernadett felidézte, a napokban hírek jelentek meg arról, hogy közmunkásokra cserélik az elbocsátott önkormányzati alkalmazottak egy részét Hódmezővásárhelyen, így spórolva a foglalkoztatási költségeken. A politikus ugyanakkor közölte: több más településről is kaptak e gyakorlat létezését igazoló információkat, ezért javasolják annak kivizsgálását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.