Egészség

Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

2012. szeptember 21., péntek
Már elérhetők az influenza elleni védőoltások

Már most elérhető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmazó, influenza elleni vakcina - közölte a vakcinagyártó Sanofi Pasteur magyarországi képviselete pénteken az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: bár az influenza főszezonja még messze van, a korai oltást a szakemberek is ajánlják, mivel ilyenkor az oltást akadályozó fertőzések még ritkák. Később a kisebb fertőzések miatt sokszor addig tolódik az oltás beadása, amíg késő lesz, márpedig a teljes védelem kialakulásához három hét szükséges, ezért is fontos az oltást mielőbb megkapni. "Az oltás egy évig véd. Tehát a most megkapott vakcina hatása jövő szeptemberig gyakorlatilag teljes" - idézték Jankovics Istvánnak, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírusos fertőzések osztálya főorvosának a szavait. Az új oltásokban két új vírustörzs is található, amelyek ellen a WHO szerint érdemes védekezni ebben a szezonban. A WHO ajánlását - amelyet a hozzá beérkező heti jelentések alapján dolgoz ki a szervezet - világszerte minden gyártónak és egészségügyi hatóságnak kötelező figyelembe vennie, hiszen az influenza vírusának időről időre új változatai jelennek meg, és ehhez a lehető leggyorsabban alkalmazkodni kell - tette hozzá a cég. Kitért arra: a statisztikák szerint a világ népességének nagyjából tíz százaléka minden évben megkapja a betegséget. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós kismamák és a gyermekek, illetve azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben dolgoznak. A Sanofi Pasteur szerint a fejlett állami ellátórendszernek köszönhetően Magyarország "nem áll rosszul az influenza elleni védekezés terén". A beoltottak évi 10-13 százalékos aránya a régiós országokéhoz képest kifejezetten jónak számít, ugyanakkor még mindig nagyjából a fele a fejlett nyugat-európai országokban megszokott aránynak - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.