Közélet

Már csak a parlagfű nem hagy minket fellélegezni

Már csak a parlagfű nem hagy minket fellélegezni

2012. szeptember 1., szombat
Már csak a parlagfű nem hagy minket fellélegezni

Az elmúlt héten országszerte csökkent az általános pollenterhelés, de a parlagfű pollenkoncentrációja - Zalaegerszeg kivételével - minden állomáson elérte a nagyon magas szintet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a csalánfélék pollenszemeit közepes koncentrációban regisztrálták. Tüneteket okozó közepes szintet mértek még a libatopfélék virágporából Pesten és Miskolcon, illetve az üröméből és a kenderéből Szegeden és Pesten. A pázsitfűfélék, az útifű, a fészkesvirágzatúak, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágporát alacsony koncentrációban regisztrálták. Az ÁNTSZ megjegyezte: a mostani általános pollenjelentés napi értékekkel számol, míg a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerben (PPRR) egy egész hét adatainak átlaga alapján adnak tájékoztatást, s a két jelentés besorolási fokozatai is különböznek. A PPRR térképén ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő parlagfűpollen-szennyezettsége. A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségre gyakorolt hatásairól. Az ÁNTSZ a PPRR legfrissebb értékeire hivatkozva csütörtökön azt közölte: országszerte jelentősen nőtt a parlagfűpollen-terhelés. Nyíregyháza környékén már fekete, a hat fokozatú skálán ötödik szintű riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezen a területen heti átlagban köbméterenként 500-nál is több pollenszem volt a levegőben. Az ÁNTSZ az ilyen területek közelében elsősorban mezőgazdasági munkák végzésekor, illetve szabadtéri sportolás alkalmával az érzékenyek számára úgynevezett légzésvédő maszkok viselését is ajánlja. A teljes Tiszántúlra, illetve ezzel egybefüggően a Hernád völgyétől keletre eső területekre, továbbá Somogy megye nagy részére sötétbordó, azaz negyedik fokozatú riasztást adtak. A levegő parlagfűpollen-tartalmának heti átlagértéke szinte az ország teljes területén meghaladta köbméterenkénti 100-as pollenszámot, így az ország jelentős részén bordó, azaz harmadik fokozatú riasztás van érvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.