Közélet

Költözésre kész az Informatikatörténeti Múzeum + FOTÓK

Költözésre kész az Informatikatörténeti Múzeum + FOTÓK

2012. szeptember 12., szerda
Költözésre kész az Informatikatörténeti Múzeum + FOTÓK

A világszerte is egyedülállónak számító szegedi gyűjtemény Kalmár László híres, fényre mozgó katicájával együtt a hamarosan megnyíló Szent-Györgyi Albert Agorába teszi át székhelyét.

Már javában dobozolnak a szegedi Informatikatörténeti Múzeumban. Az elmúlt közel hat évtized számítástechnikai „mérföldkövei” között a lyukkártyás adatfeldolgozótól a több szobát elfoglaló számítógépeken át a mágnesszalag-olvasóig szinte minden fellelhető (36 különböző ország hardvereit őrzik itt!), többségük a mai napig üzemképes, kiváló állapotban áll az utókor rendelkezésére. Az egyedülálló tárlat a Szegedi Tudományegyetem öthalmi épületéből rövidesen a Szent-Györgyi Albert Agórába költözik át. A szerdai sajtótájékoztatón

Alföldi István

, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a költöztetés előkészítése megtörtént, elkészültek a vonatkozó tervek, s amint megvan a Szegóra műszaki használatba vételi engedélye, a páratlan kiállítás berendezései, eszközei 6-8 héten belül az új helyükre kerülhetnek.

A szakember felidézte: az 1970-es évektől néhány kollégájának megszállottsága révén állt össze Szegeden a használatból kikopott informatikai, számítástechnikai tárgyak együttese, melynek kezelésére a 80-as évek végén jött létre az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – ennek egyik alapítója éppen a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság volt. Előbb sikerült muzeálissá nyilváníttatniuk a gyűjteményt, majd Szeged várossal közösen az Agóra uniós pályázatában méltó helyre költöztethetik át azt. Megtudtuk: a Szegórában nemcsak fantasztikus régi emlékeket, eszközöket tekinthetnek majd meg a látogatók végre rendezett körülmények között, de a számítástechnika-történet hazai nagyjainak (Kalmár László, Neumann János) munkásságát külön szobákban, vitrinekben mutatják be. Alföldi István biztos benne, hogy a múzeum növeli Szeged hazai és országos hírnevét is. Azt várja, hogy a beköltözést követő egy év alatt a világ három-négy legmenőbb szakmúzeumával vetekedjen. Ennek érdekében a lehető legkülönfélébb módokon szólítják meg az érdeklődőket – ahogy fogalmazott: „a 19-20. század emlékeit a 21. század eszközeivel” kívánják bemutatni. A gyűjtemény anyagát, annak érdekességeit bemutató korábbi cikkünket az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.