Kultúra

Két köztéri alkotással gazdagodott Hódmezővásárhely

Két köztéri alkotással gazdagodott Hódmezővásárhely

2012. szeptember 12., szerda
Két köztéri alkotással gazdagodott Hódmezővásárhely

Két köztéri alkotással, V. Nagy Nándor műveivel gazdagodott Hódmezővásárhely, az egyik szobor a város híres szülöttének, Lucien Hervé fotográfusnak állít emléket, a másik a régészeti gyűjtemény egyik gabonatároló hombárján látható kecskefigurát idézi meg.

Nagy Imre

, a Tornyai János Múzeum igazgatója a szobrokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az alkotásokat a kulturális város rehabilitációs program keretében rendelte meg az önkormányzat. A szobrok készítésére jeligés pályázatot írtak ki, és a zsűri mindkét esetben a közgyűjtemény restaurátorának terveit találta a legjobbnak. A múzeum új szárnya előtt felállított Nézőpont -

Lucien Hervé

emlékére című alkotás a hódmezővásárhelyi születésű világhírű fotográfus előtt tiszteleg úgy, hogy a XXI. századi műalkotás harmonikusan illeszkedik az épület modern homlokzatához. A másik, Archaikus bak címet viselő művet a múzeum egykori belső udvarán – helyezték fel. Az alkotás a régészeti gyűjtemény egyik jellegzetes darabját idézi meg.

V. Nagy Nándor

elmondta, hogy a Lucien Hervének emléket állító, saválló acélból készült, gránit posztamensen álló szobor egy domború lencsét formáz, amelyen megjelennek a fényképezőgép blendéjének vonalai is. A múzeum előtt álló szobor a "behívó tábla" funkcióját is ellátja, a cél az, hogy ráirányítsa a járókelők figyelmét a közgyűjteményre. A múzeumudvaron látható bronz alkotást a régészeti gyűjtemény egyik, a Körös-kultúra korából származó gabonatároló hombárján látható kecskefigura alapján tervezte meg az alkotó. Az edényen három kecske és egy ember alakja tűnik föl, a régészeti lelet az első olyan alkotás a nyolcezer évvel ezelőtt az Alföldön és a Kárpát-medence déli részén kialakult kultúrából, amelyen állatábrázolás szerepel. A lelet által ihletett szobor díszítései pedig a neolitikum agyagedényeinek bekarcolt motívumait jelenítik meg - közölte a művész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.