Közélet

Harangozó Attila a Szegedi Ítélőtábla új elnöke

Harangozó Attila a Szegedi Ítélőtábla új elnöke

2012. szeptember 4., kedd
Harangozó Attila a Szegedi Ítélőtábla új elnöke

Az ítélkezés időszerűségének és minőségének fenntartását tekinti legfontosabb feladatának Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla új elnöke, akit szeptember 1-jei hatállyal nevezett ki posztjára Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

A negyvenéves jogász, aki 2018. augusztus 31-ig irányítja a szegedi táblabíróságot keddi sajtótájékoztatóján elmondta, az egyenletesebb ügyelosztás és a Fővárosi Ítélőtábla terhelésének csökkentése érdekében kezdeményezte, hogy módosítsák a bíróság illetékességi területét. A Szegedi Ítélőtáblára kerülnének Bács-Kiskun, Békés és Csongrád mellett Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is az ügyek, Heves, Nógrád, illetve Fejér megyét pedig más táblabíróságok vennék át a fővárositól. Az elmúlt egy esztendőben jelentős személyi változások történtek a Szegedi Ítélőtáblán, elhunyt a büntetőkollégium korábbi elnöke

Maráz Vilmosné,

a nyugdíjkorhatár változása miatt pedig négy bíró megbízatása megszűnt – közölte az elnök. Hozzátette: közülük ketten bírósági titkárként tovább dolgoznak, a büntető, illetve polgári ügyszakban nem peres ügyek határozatait készítik elő. A szakember, aki igazgatási feladatai mellett az egyik büntető ügyekben eljáró tanács elnökeként továbbra is részt vesz az ítélkezésben hangsúlyozta, legfontosabb feladatának tekinti, hogy sikerüljön megőrizni a Szegedi Ítélőtábla munkájának országosan is kiemelkedő szakmai színvonalát. Hozzátette: emellett törekednek arra, hogy az ítélkezés időszerűsége se romoljon. A táblabíróságra érkező kiemelkedő társadalmi súlyú, például életellenes ügyek tárgyalását három hónapon belül kitűzik, és csak rendkívüli esetekben fordul elő, hogy egy-egy ítélet fél vagy egy éven túl születik meg – tudatta

Harangozó Attila

. A nehézségek ellenére az ítélőtábla működéséhez szükséges infrastrukturális feltételek adottak, egyedül a számítógépes rendszer elavult, ennek cseréjéhez európai uniós és más pályázati forrásokat keresnek – mondta az elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.