Írjon nekünk

Egészség

Civil kezdeményezés az élet védelméért + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Minden embert már a fogantatástól kezdve megillet az élethez, a méltósághoz és az integritáshoz való jog. Carlo Casini, az Európai Parlament képviselője, az egyik olasz életvédő szervezet alapító elnöke aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy ez az alapjog bekerüljön, ha nem is minden ország alkotmányába, alaptörvényébe, de legalább jogszabály szintjén rögzítsék.

Az Uniónak meg kell tiltania és be kell fejeznie minden olyan tevékenységet, anyagi támogatást, amely feltételezhetően magzatok megsemmisítésére történik, többek között a kutatás, a fejlesztések támogatása, valamint a közegészségügy területén, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Püspöki palotában rendeztek meg Carlo Casini, Soltész Miklós, államtitkár, Kiss-Rigó László megyéspüspök és Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke részvételével.

Egy millió aláírás 1 év alatt

Az olasz vendég hangsúlyozta, sok esetben Európában is megsértik az emberi jogokat, nem mindenütt ismerik el az emberi méltóságot, noha a Lisszaboni szerződés kimondja: az EU az emberek egyenlőségének elismerésén alapul. Casini úr arról is beszélt, hogy ő lelkesen támogatta és megvédte az Európai Parlamentben az új magyar alaptörvényt, amely minden esetben elismeri az emberi méltóságot egészen a fogantatás pillanatától. A Lisszaboni szerződés 11-edik cikkelye szerint 1 millió aláírás szükséges ahhoz, hogy a kezdeményezők az Európai Bizottságnál jogszabályváltozást kezdeményezzenek. Az Egy közülünk címmel meghirdetett európai kampány elindítója Carlo Casini volt, aki elmondta, nem elégszenek meg ennyi aláírással, és nem csupán a jogszabály szerint szükséges 7 országban, hanem mind a 27-ben gyűjteni fognak.

A polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy 1 millió polgár közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogi aktusokra vonatkozó javaslatokat a hatáskörébe tartozó területeken. A kezdeményezőknek 1 év áll a rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a szükséges támogató nyilatkozatokat. Az aláírásokat az Európai Bizottság által jóváhagyott, hiteles fordítással készült aláíróíveken, papíralapon és elektronikusan is lehet gyűjteni. Valamennyi uniós tagállam állampolgára aláírhatja a kezdeményezést a www.oneofus.eu („egy közülünk”) magyar nyelven is elérhető internetes oldalon október 15-től.

Segíteni a krízisbe jutott kismamákon

Soltész Miklós államtitkár hangsúlyozta, mindannyiunknak az emberi érték, az ember védelme és a magzat védelme is nagyon fontos. Óriási munkát végeztek az európai civil szervezetek, céljuk egybecseng a magyar kormány, Magyarország törekvéseivel is, hiszen alaptörvényünk része az élet védelme, a férfi és nő kapcsolata házasságon belül. Nyíltan valljuk, s emiatt sok támadás is érte az országot, ha valaki el akarja venni a magzat életét, inkább szülje meg a csecsemőt, és adja örökbe, hiszen nagyon sok szülő van ma hazánkban, aki gyereket szeretne felnevelni, szögezte le az államtitkár.

A témához kapcsolódva hangsúlyozta, tegnap Áder Jánost New Yorkban kitüntették az Út a békéhez díjjal, amit a Szentszéknek az ENSZ mellett működő állandó megfigyelő missziója adományozott. Az indoklásból kiderül, hogy Magyarország sokat tett az emberi élet és a házasság intézményének tiszteletben tartásáért. A civil kezdeményezést Magyarország is teljes mértékben támogatja, hiszen nem csak hazánk, de egész Európa jövője ezen múlik, fejezte be Soltész Miklós.

Az Együtt az Életért egyesület azért jött létre, hogy segítsen a krízisbe jutott kismamáknak. Anyaotthoni elhelyezésekkel foglalkoznak, babakelengyét gyűjtenek, és előkészítik a nem kívánt babák nyílt örökbefogadást is. Ehhez kapcsolódnak a programjaik is, ezekről Frivaldszky Edit, az egyesület elnöke beszélt. Ők is csatlakoztak az európai civilek kezdeményezéséhez.

Kiss-Rigó László hangsúlyozta, az egyház felkarolta az ügyet, és örömmel vállalta, hogy házigazdája lehet az élet védelmére irányuló kezdeményezésnek.

Egészség

Akár nyáron is lehet egy újabb járvány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Körbevette az országot a vírusfertőzés – mondja Merkely Béla.

Tovább olvasom

Egészség

Fontos döntéseket hoztak az operatív törzs ülésén – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszaállítják Magyarországon az átutazók számára kötelező korridorhasználatot.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét csak egy idős beteg hunyt el

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Csongrád-Csanádban a helyzet változatlan.

Tovább olvasom

Aktuál