Közélet

Az elemi iskola elvégzéséhez kötné a választójogot a Jobbik

Az elemi iskola elvégzéséhez kötné a választójogot a Jobbik

2012. szeptember 27., csütörtök
Az elemi iskola elvégzéséhez kötné a választójogot a Jobbik

A választójog súlyos szűkítésének tartja a Jobbik az előzetes regisztrációt, ám a radikális párt is csorbítaná a választójogot. „Azok tudnak felelős döntést hozni, akiknek meg vannak ehhez a kompetenciájuk, elvégezték az elemi iskolát” – jelentette ki Varga Antal, a párt szegedi szervezetének alelnöke.

„A bizonytalan szavazók kizárásával akar választást nyerni a Fidesz, csak a kormánypárt érdekeit tartja szem előtt az új választási eljárásról szóló törvényjavaslat” – jelentette ki

Varga Antal

. A Jobbik Szegedi Szervezetének alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján a választójog súlyos szűkítésének nevezte az előzetes regisztrációt, amivel nem értenek egyet. „Ráadásul ez nem zárja ki azokat, akiket valóban ki kellene, akiknek szavazatait meg lehet vásárolni. Ide tartoznak az írástudatlanok, akik könnyen manipulálhatóak” – közölte. Varga szerint csak azok tudnak felelős döntést hozni egy választáson, akiknek „meg vannak ehhez a megfelelő kompetenciái, legalább írni-olvasni tudnak”. Hozzátette, akik nem rendelkeznek elemi iskolai végzettséggel könnyen manipulálhatók. Kérdésünkre, hogy mit értenek elemi iskolai végzettségen, Varga Antal elmondta, a párt javaslatának lényege az írni-olvasni nem tudók kizárását tartalmazza, ám részletesen még nem dolgozták ki a javaslatuk ezen részét. Hangsúlyozta, nem zárnának ki senki véglegesen a választási rendszerből, hiszen sok képzési program létezik, bárki tanulhat. „Nem mindegy, hogy azért csorbítjuk-e a választójogot, hogy felelős döntés szülessen, vagy pártérdekből. Nem azt mondjuk, hogy tabukérdés a választójog szűkítése, hanem azt, hogy olyan súlyos formában, ahogy ezt a Fidesz gondolja, ne legyen” – reagált arra a felvetésünkre, hogy az ő javaslatuk is csorbítja a választójogot. Hozzátette, a Fidesz javaslata a szavazatvásárlást nem akadályozza meg, mindössze annyi fog történni a radikális párt szerint, hogy kétszer kísérelnek meg szavazatokat venni, először az előzetes regisztrációkor, majd a választások előtt. A tervezett új rendszer a jobbikos politikus szerint elhúzódó, s így drága kampányt fog eredményezni. A Jobbik javaslatcsomagot dolgozott ki, amivel olcsóbbá tehető a kampány. Ezzel kapcsolatban Varga Antal elmondta, a nulla forintos médiakampány két fő elemből áll, egyrészt kizárólag a közmédiában lehetne hirdeti, ám azt ingyenesen tehetnék meg a jelölő szervezetek. Azt is javasolják, hogy az állam rendelkezzen óriásplakát helyekkel, melyeket kisorolnának, szintén egyenlő arányban. Mindez természetesen nem zárja ki, hogy bármely párt például újsághirdetéseket jelentessen meg saját forrásaiból, ám a Jobbik úgy látja, javaslatukkal a kevesebb forrásból rendelkező pártok is hirdetési felülethez juthatnának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.