Kultúra

A beszélő gyűjtemény – acélszobrok és más csemegék a Reökben + FOTÓK

A beszélő gyűjtemény – acélszobrok és más csemegék a Reökben + FOTÓK

2012. szeptember 29., szombat
A beszélő gyűjtemény – acélszobrok és más csemegék a Reökben + FOTÓK

Kézen álló drótember, szőnyegpadlóra festett kutya vagy épp a tüzelés után lelankadt ágyúcső – csak néhány ínyenc kortárs alkotás a KÉSZ Csoport gyűjteményéből, melynek darabjai a Reökben láthatóak november 11-ig.

A KÉSZ Csoport cégei nagyrészt az építőiparban tevékenykednek, nem gyakori, hogy hasonló profilú vállalkozások képzőművészetet karolnának fel. A cégcsoport a 2000-es évek elejétől kezdve a művészet és a kultúra támogatója, s gyűjt kortárs alkotásokat. Akkoriban vásároltak meg Kecskeméten egy acélszerkezetgyárat, ahol később a művésztábor elindult, melynek alkotásaiból nyílik hagyományosan kiállítás a Szegedi Szabadtéri Játékok helyszínén már évek óta. A cégcsoport az évek során több mint 400 alkotást gyűjtött, ezekből nyílt kiállítás szeptember 28-án: mintegy 120 mű, plasztikák, festmények és művészi fotók szerepelnek a K-ARTS elnevezésű kiállításon, amely november 11-ig látható. A tárlat friss szemléletű, a kortárs magyar képzőművészetet hűen reprezentáló munkákat mutat be, amelyek közül több interaktív. A kiállítók között több ismert művész van, így

Bukta Imre, Drabik István, Kopasz Tamás, Majoros Gyula, Kovács Lola

vagy

Nagy Kriszta

. Az anyag a Reök előtti téren acélszobrokkal egészül ki. A tárlatot

Pintyőke Marcell

, a cégcsoport kommunikációs igazgatója és

Nátyi Róbert

, a Reök művészeti vezetője nyitotta meg. Nátyi szerint nagy hagyománya volt egészen az 1945-ös évekig a művészet támogatásának, a mecenatúrának, melyben a kommunizmus hozott egy hosszabb szünetet, de a rendszerváltás után ismét megjelentek a képzőművészet területén a támogatók. „Számomra azért is különleges egy ilyen tárlatot berendezni, mert érezhető, hogy nem minden alkotás függ a falakon, vagy áll csarnokokban, irodákban. Lehet, sokuk egész évben be van dobozolva, és egymást közt suttogva társalognak, de most teljesen kinyílhatnak, és hangosan, egymásnak válaszolgatva kommunikálnak, ezt pedig mi is meghallhatjuk, ha alaposan magunkba fogadjuk a tárlatot” – mondta el a megnyitón a művészettörténész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.