Kultúra

Újabb Munkácsy-kép: a Pásztorleány Szegeden! + FOTÓK

Újabb Munkácsy-kép: a Pásztorleány Szegeden! + FOTÓK

2012. augusztus 29., szerda
Újabb Munkácsy-kép: a Pásztorleány Szegeden! + FOTÓK

Egy nagyméretű Munkácsy-képpel bővült a Móra Ferenc Múzeum Aranyecset című tárlata. Pákh Imre, Amerikában élő magyar gyűjtő, a Munkácsy Alapítvány létrehozója szerdán mutatta be új szerzeményét, mely a festő egykori eredeti állványán kapott helyet.

Grandiózus, országos jelentőségű képként mutatta be

Fogas Ottó

múzeumigazgató a Pásztorleány az erdőben című festményt, melynek értéke meghaladja a 150 millió forintot. A képet 1886-ban festette

Munkácsy

, és

Potter Palmer

, chicagói milliomos vásárolta meg

Charles Sedelmeyer

műkereskedőtől, aki mondhatni Munkácsy menedzsere volt. Palmer 1902-ben meghalt, 1914-ben egy Sedelmeyer által kiadott Munkácsy-monográfiában reprodukálták a festményt, de ekkor valószínűleg még a Palmer család birtokában volt. Később az özvegy a chicagói szépművészeti múzeumnak adományozta. Ezután száz évre eltűnt a kép, 2008-ban bukkant fel újra egy New York-i aukción a városi könyvtár tulajdonaként, ami azért bocsátotta árverésre, mert a könyvgyűjtemény profilja erősítése mellett döntött (máig a bibliotéka képgyűjteményében található Munkácsy egyik leghíresebb alkotása, a Milton).

Pákh Imre

elmondta, már 2008-ban is licitált a festményre, de éppen Munkácson egy Turulmadár-avatáson tartózkodott, így ekkor egy másik magyar befektető vitte el a remekművet, aki hazahozatta és megtisztíttatta. A Munkácsy Alapítványnak többéves munkájába került, míg végül idén nyáron sikerült megszereznie a képet, melyet egyébként korábban Debrecenben már bemutattak, Budapesten pedig két képkereskedőnél is megfordult, de nagy tárlaton még nem szerepelt. A Kultúrpalotában az új szerzemény egy gyönyörű Munkácsy-képkeret másolatával látható, valamint a mester eredeti állványán állították ki, amit a Nemzeti Galéria kölcsönzött az alkotáshoz. Pákh Imre azt is elárulta, a Munkácsy-kommandó továbbra is „vadászik” a festő képeire, reményei szerint szeptember végére, október elejére újabb festményt mutathatnak be a Móra-múzeumban, ahol október 14-ig látható a több mint negyven alkotást felvonultató tárlat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.