Újabb épületek kaphatnak műemléki védelmet

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A győri és a hatvani vasútállomással együtt 51 épületet javasol műemléki védelem alá helyezni egy új rendelet, amelynek tervezetét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jegyzi a kormány honlapján.

A győri vasútállomás szocialista realista stílusban épült 1955 és 1958 között. Védett a mellette lévő postaépület, az irányítótorony és a mozdonyfordító is. Ugyancsak szocialista realista stílusban épült 1955-56-ban a hatvani vasútállomás. Itt is védett a posta, továbbá a rendőrségi épület is. Budapestről a listán van – egyebek mellett – az újlaki plébánia, a Pesti Hírlap Bajcsy-Zsilinszky úton lévő egykori palotája, a Horváth Mihály téri József telefonközpont, és a volt Ludovika Akadémia kertje is.

A vidéki építmények közül kiemelendő a felsőszölnöki (Vas megye) vízimalom és olajprés, a kőszegi vár bejáratánál található, 1932-ben épült Hősök tornya, a nagykőrösi zsinagóga és hitközségi ház, valamint az orgoványi művelődési ház. Ez utóbbi 1969-ben épült modern stílusban.

Előző sztori

Hétvégi programajánló: Mária és Monroe + FOTÓK

Következő sztori

Olimpia: Vereség női vízilabdában a spanyoloktól

Legutóbbi hasonló cikkek