Közélet

Történészek vitája Horthy Miklós politikai szerepvállalásáról

Történészek vitája Horthy Miklós politikai szerepvállalásáról

2012. augusztus 1., szerda
Történészek vitája Horthy Miklós politikai szerepvállalásáról

Eltérően ítélték meg a Horthy-korszakot, ezen belül Horthy Miklós kormányzó szerepvállalását történészek a fővárosban kedden rendezett beszélgetőesten. Egyebek között elhangzott: Horthy megítélésében soha nem lesz egységes álláspont, ugyanakkor abszurd, hogy a mostani viták során személyét és az akkori rendszert nem választják szét.

Szakály Sándor

hadtörténész az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) által szervezett rendezvényen kiemelte:

Horthy Miklós

személyének megítélése egy olyan vita, amelyben soha nem lesz egységes álláspont Magyarországon. Az akadémikus megítélése szerint 1918 őszéig, 1919-ig nincs mit vitatkozni Horthy Miklós személyével kapcsolatban. Felidézte haditengerészi pályáját, majd rámutatott: tehetséges tiszt volt, aki végül 1919 őszén, 1920 elején megkerülhetetlen személyiséggé vált. 1919 őszén egyértelművé vált, hogy Magyarországon a kibontakozásnak egyetlen letéteményese lehet, Horthy Miklós, aki alkalmas arra, hogy az országot a kommunista diktatúra után más irányba vigye. A politikai erők egy része ugyanakkor úgy vélte, ez ideiglenes megoldás lehet - jegyezte meg. Megállapította: 1921-ben Horthy Miklós sokkal inkább reálpolitikusként mutatkozik meg, mint

IV. Károly

, akinek visszatérését az akkori kisantant államok egyértelműen elutasították. A kormányzó jól választotta ki azokat a politikusokat, akik az országot megfelelően tudták konszolidálni. Szakály Sándor kitért arra, hogy 1941-ben a hadba lépésekről alapvetően ő hozta meg a döntéseket, azt az álláspontot képviselve, hogy "nem idegen területeket kívánnak meghódítani, hanem egykori magyar területeket próbálnak visszaszerezni". Utalva az 1944-es helyzetre, és arra, hogy le kellett volna-e mondania, a hadtörténész megjegyezte: egy felelős politikai vezetőnek nem csupán személyes érdekeit, hanem a nemzet érdekeit is kell néznie. Amikor Horthy értesült arról, mi történik a zsidósággal, leállítja a deportálásokat - jegyezte meg, hozzátéve: szerinte a kormányzó, illetve a kormány, nem tudta pontosan, mi történik majd a zsidósággal. A hadtörténész nagyobb hibát látott a kormányzó 1944. október 15-én tanúsított magatartásában. Mint mondta: naivan viselkedett, és a Magyar Királyi Honvédséget nem arra készítették fel, hogy egy rádióproklamáció alapján cselekedjen. Egy katona mindig határozott parancsra lép - jelezte. Ekkor lett volna az a pillanat, amikor államférfivá lehetett volna válni, de Horthy Miklós inkább apaként viselkedett - utalt arra, hogy a németek elrabolták a fiát a háborúból való kiugrási kísérletkor, majd megzsarolták az idős kormányzót.

Tőkéczki László

történész a mostani vitákkal kapcsolatban abszurdnak tartotta, hogy Horthy Miklós személye, politikai pályája és a rendszer, mint struktúra szétválasztása nem történik meg. Az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára - egyetértve az előtte szólóval - rámutatott: Horthy Miklóst olyan katonaembernek nevelték, akinek nem volt dolga, hogy politizáljon. Olyan erők jelentek meg a politikában, amelyekről nem tudta, hogyan kell kezelni. "Régi vágású katona volt", olyan korban lett egy ország politikai vezetője, amihez a politikai iskolázottsága nem volt adekvát - állapította meg, majd kitért arra: a Horthy-rendszer nem nyugat-európai típusú demokrácia volt. Egy életképtelen országot építettek életképessé - fűzte hozzá.

Turbucz Dávid

történész a Horthy-kultuszról szólva azt mondta: vezér-, és egyben személyi kultuszról van szó, számos ilyen létezett Európában, nem Magyarország volt az egyetlen példa. Szerinte kultusza, és az akkori propaganda összehasonlítható

Adolf Hitler

kultuszával, ez azonban nem a személyek közötti párhuzamot jelent. 1944 előtt pozitív, utána negatív irányba torzították szerepét - vélte. Kiemelte: Horthy a kormányzósága alatt vagyonát nem gyarapította, kiváló tengerész volt, ezután azonban ellentmondásos korszak következett, és ebben Horthy szerepe sem lehet egyértelmű. A negatívumok között említette többek között a fehérterrort, az 1941. júniusi hadba lépést a Szovjetunió ellen, bár - mint megjegyezte - Magyarország nem maradhatott volna ki a háborúból. Az 1944-es esztendőt úgy látta: rossz döntés volt a helyén maradnia, ezzel a megszálló németek helyzetét javította. Kultuszát a német megszállók saját céljaikra használták fel. Megjegyezte: a zsidósággal kapcsolatos döntésekbe nem szólt bele, de hogy miért, pontosan nem tudni. Szerinte valamit tudnia kellett arról, mi történik majd a zsidósággal. Árulkodónak nevezte a kormányzó emlékiratait, amelyben megemlíti, memorandumot kapott, s ebben a zsidóság megsemmisítésére szerepel utalás. Passzívan szemlélte, mi történik a vidéki zsidósággal, ugyanakkor azzal, hogy leállította a deportálásokat, 200 ezer embert megmentett - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy ma bizonyos médiumokban az 1945 utáni Horthy-megítélés elemei köszönnek vissza, különböző formában. A doktorandusz hallgató, akinek a közelmúltban a témában könyve jelent meg, azt mondta: van egy mérsékelt-nosztalgikus álláspont, amely elismeri, hogy a korszak alapvetően pozitív, de voltak vesztesei. A másik egyértelműen a 1944 előtti kultusz újjáéledését jeleníti meg, és van olyan álláspont is, amely szerint Horthy démoni figura volt, akihez semmilyen pozitív lépés nem társítható. Egy mondattal a korszakot nem lehet értékelni - folytatta, hozzátéve: vizsgálni kell a kül- és belpolitikát, a gazdaságpolitikát is. Úgy látta, ma Magyarországon állóháború van, sokszor a „jelszavak egymásra dobálása", reális történeti interpretációk zárójelbe tétele zajlik. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.