Gazdaság

Szerény szüret várható

Szerény szüret várható

2012. augusztus 6., hétfő
Szerény szüret várható

Az idén sem kedvezett az időjárás a szőlészeknek-borászoknak, az előrejelzések szerint nem várható a tavalyinál nagyobb szőlőtermés, így valószínűleg most sem lesz 2,5 millió hektoliternél több bor a pincékben; ez jócskán elmarad a korábbi években megszokott 3-3,5 millió hektolitertől - írja a hétfői Népszava.

Eddig példátlan módon most nettó borimportőr lesz az ország - mondta a lapnak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Hozzátette, hogy borbehozatal régebben is volt, de elsősorban a választékbővítést szolgálta. Korábban évi 100 ezer hektolitert hoztak be Chiléből, Argentínából, Ausztráliából, Olaszországból, Spanyolországból, tavaly azonban már több százezer hektoliter hordós olasz bor érkezett, és az idén akár félmillió hektoliter is lehet az import, ami szerinte elsősorban a középkategóriás tömegborok előállítóit hozhatja nehéz helyzetbe. Sok pincészet a magas szőlőárakra hivatkozva vásárolt olcsó olasz bort, és a saját termését már jószerivel csak ezek házasítására használta. Ez pedig már szerkezeti gondokat is okozhat. Ha a forgalmazó akármilyen parányi betűkkel is feltünteti a palackon, hogy uniós borok házasításával készült a termék, már támadhatatlan. Ha tartós marad ez a tendencia, előbb-utóbb az olaszok kikapcsolhatják a magyar közvetítőket, saját jogon telephelyeket hozhatnak létre, és eláraszthatják Magyarországot az olcsó boraikkal - jegyezte meg a főtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.