Sport

Olimpia: negyedik helyen végzett a Mocsai-csapat (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: negyedik helyen végzett a Mocsai-csapat (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. augusztus 12., vasárnap
Olimpia: negyedik helyen végzett a Mocsai-csapat (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A magyar kézilabdázás történetének ötödik 4. helyezését szerezte meg a Mocsai Lajos szövetségi kapitány vezette válogatott a XXX. nyári olimpiai játékok zárónapján, Londonban.

A két együttes a csoportmérkőzések során már találkozott, akkor a horvátok simán, 26-19-re diadalmaskodtak. A bronzmeccsen nem játszhatott

Császár Gábor

, aki a svédek elleni elődöntőn bokasérülést szenvedett. Ő a cserepadon, melegítőben szurkolta végig az összecsapást. Az első nyolc percben felváltva estek a gólok, majd 4-4-nél

Nagyot

kiállították, és ahogy visszajött,

Vadkertit

küldték ki. Aztán Nagy megint kiült, a hatperces emberhátrányt 2-3-mal zárta a válogatott. Ahogy a horvátok Veszprémben légióskodó kapusa,

Alilovic

belelendült, 11-8-ra elhúzott csapata.

Mocsai

kapitány cserékkel próbált frissíteni, és 11-10-nél már az 1996-ban és 2004-ben aranyérmes horvátok kértek időt. Ez jót tett nekik, a 25. percben, 11-15-nél már Mocsai kapitány próbálta rendezni a sorokat. A szünetig azonban tovább nőtt a különbség. A második félidőben 3-1-es rohammal kezdett az ellenfél, és minden addiginál nagyobb távolság alakult ki a két gárda között. A horvátok még kettős emberhátrányban is betaláltak, ám 23-16-tól kezdve elkényelmesedtek, sorozatban három gólt kaptak, így kapitányuk időt kért a 41. percben.

Cupic

hatperces gólcsendet tört meg, ettől valamelyest magához tért együttese.

A 48. percben

Mocsai Tamást

kiállították, 27-21-re módosult az állás, innen már nem volt visszaút. A hajrában szinte semmi sem sikerült, sok volt a labdavesztés, a rutinos horvátok pedig ezt kihasználták. Az 54. percben, 31-22-es hátrányban Mocsai már azért kényszerült időt kérni, mert tartani kellett a kétszámjegyű vereségtől. Ez a csúfság nem következett be, és végül - akárcsak a csoportkörben - hétgólos kudarc lett a vége. A magyar férfi kézilabda-válogatott 16 nap alatt 8 mérkőzést vívott az olimpián, s várakozásokon felül teljesítve végül a magyar kézilabdázás története során ötödször - kispályás versenyeket tekintve negyedszer - végzett a 4. helyen.

Olimpiai férfi kézilabdatorna, bronzmérkőzés

Magyarország - Horvátország 26-33 (14-19)

London, Kosárlabdacsarnok, 8000 néző. Vezette: Horacek, Novotny (cseh).

Magyarország:

Fazekas - Harsányi 7/2, Nagy L. 6, Schuch, Ilyés, Zubai 3, Vadkerti 1.

Csere:

Mikler (kapus), Lékai 2, Mocsai, Iváncsik G. 2, Putics 5, Laluska.

Szövetségi kapitány:

Mocsai Lajos.

Horvátország:

Alilovic – Cupic 8, Duvnjak 5, Vori 2, Lackovic 8, Gojun, Strlek 5.

Csere:

Losert (kapus), Balic, Kopljar 3, Horvat, Vukovic 1, Buntic 1, Ninevic.

Szövetségi kaptány:

Slavko Goluza.

Hétméteres:

2/2, ill. 1/1.

Kiállítás:

8 perc, ill. 6 perc. Mocsai Lajos:

"A nemzetközi erőviszonyokat és a realitásokat nézve a magyar kézilabdázás számára óriási siker a negyedik hely. A jobbik csapat kapta a bronzérmet, a horvátok már 3-4 éve együtt játszanak, sok szép eredményt értek el. Addig tudtuk tartani őket, amíg az első félidőben hat percen át nem voltunk emberhátrányban. Nem szoktam foglalkozni a játékvezetéssel, de ennek a horvát válogatottnak nem volt rá szüksége, hogy a kritikus szakaszokban támogatást kapjon a bíróktól. Császár sérülés miatt nem játszhatott, 4-5 hétre kidőlt, sajnos nem volt alternatívánk az irányítójátékban, és ez befolyásolta a támadójátékunkat. A védelem sem működött igazán, sok gólt kaptunk 9 méteren belülről, és volt közöttük több elkerülhető is. Gratulálok a csapatomnak, amely már azzal emberfeletti teljesítményt nyújtott, hogy továbbjutott a halálcsoportból, és a negyeddöntőben legyőzte a pekingi ezüstérmes Izlandot. Persze fáj, hogy az utolsó két mérkőzésünkön kikaptunk, de biztos begyógyítja majd a sebeket ez a negyedik hely. Talán a svédek elleni elődöntőben több esélyünk volt a győzelemre, mint most a bronzmeccsen."

Iváncsik Gergő:

"Nem túl jó érzés vereséggel búcsúzni. Ez a meccs ilyen is, olyan is volt: mindenki kisebb-nagyobb sikerrel próbálta mozgósítani az utolsó energiákat, voltak jó periódusai a mérkőzésnek, de most ennyi jött ki belőlünk."

Császár Gábor:

"Nem volt könnyű a pálya széléről nézni ezt a találkozót. A lábam már jobban van, mint tegnap, most már kicsit tapogatom a talajt, de néhány hétig pihentetnem kell. Sajnálom, hogy a lehetőségeinket nem tudtuk kihasználni, a svédek elleni találkozóval ellentétben ma nem volt benne a játékunkban az, hogy esetleg hozzunk egy bravúrt. Azt nagyon sajnálom, hogy az elődöntőt nem tudtuk 'behúzni'. Szerencsétlenül alakult számunkra a torna vége, de ha az elején megkérdezték volna tőlünk, hogy aláírjuk-e a négy közé kerülést, akkor egyértelműen azt mondjuk, hogy igen."

Nagy László:

"Nehéz most bármit is mondani... Az izlandi meccs mindenkiből sokat kivett, jobb lett volna egy kicsit frissebben odaállni a svédek ellen és ma is. Az elődöntős vereség nagyon fáj, de természetesen nem lehetünk elégedetlenek azzal, hogy bekerültünk a legjobb négy csapat közé."

Harsányi Gergely:

"Amilyen gyorsan csak lehet, próbáltunk felállni a svédek elleni vereség és csalódottság után, hiszen tudtuk, hogy még a bronzérem is a magyar férfi kézilabdázás legnagyobb eredménye lenne. Egy ideig jól játszottunk, sikerült gólokat elérnünk, aztán jött egy törés a játékunkban. A második félidőben egy kicsit kinyitottunk védekezésben, akkor tudtunk egy pár gólt faragni rajtuk, de aztán ők is váltottak, kiismertek bennünket, és a végjáték már sima volt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.