Sport

Olimpia: Joó Abigél sérülten is 5. helyen végzett (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Olimpia: Joó Abigél sérülten is 5. helyen végzett (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. augusztus 2., csütörtök
Olimpia: Joó Abigél sérülten is 5. helyen végzett (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A 78 kg-os Joó Abigél sérülten is bravúros győzelmet aratott csütörtökön a londoni olimpia cselgáncstornáján, így a bronzéremért léphetett tatamira, ahol azonban francia ellenfelével szemben nem sikerül diadalmaskodnia.

A negyeddöntőtől sérült magyar dzsúdós a tavaly világ- és Európa-bajnok francia

Audrey Tcheumeo

ellen lépett tatamira a harmadik helyért, aki az elődöntőben a hazaiak versenyzőjétől,

Gemma Gibbonstól

szenvedett meglepetésre ipponvereséget. A kétszeres Európa-bajnok

Joó Abigél

hősiesen küzdött a bronzmérkőzésen, de sérülése láthatólag akadályozta a dobásindításokban. Bár a mérkőzésvezető őt intette meg, ellenfele sem volt sokkal aktívabb. Joó továbbra sem talált fogást a francián, aki viszont 1:18 perccel a vége előtt villámgyorsan eldobta őt, s ipponnal győzött. "A testsúlyomat nem bírta el a jobb lábam, pedig ez elég fontos a dobásaimnál" - mondta Joó Abigél, aki elárulta, hogy nem sokat gondolkozott sérülése után a folytatáson: "Amikor megkérdezték, hogy kiállok-e, mondtam persze, hogy kiállok, pedig akkor még annyira fájt a lábam, hogy megmozdítani sem tudtam. Az orvos azt mondta, hogy a porc sérült, s ha küzdök, akkor se lesz rosszabb. Kaptam rá egy szép kötést, meg fájdalomcsillapítót. Más is küzdött már így, Hédinek is szét van szakadva a combja." Az 57 kg-os

Karakas Hedvig

szintén sérülten cselgáncsozva lett ötödik Londonban.

Pánczél Gábor

szerint a francia ellen is volt esélye tanítványának. "Már az előző mérkőzés is egy csoda volt, most ugyanúgy álltunk oda. Volt egy apró taktikai oka, hogy nem sikerült eldobni a franciát, vékonyabb volt ugyanis a ruhája, így lecsúszott róla a fogás. De a dzsúdó ilyen, egészséges emberek is a hátukra esnek." A nyolcfős magyar cselgáncsküldöttségből utolsóként

Bor Barna

lép tatamira pénteken. A mérleg eddig egy ezüst- (

Ungvári Miklós

), egy bronzérem (

Csernoviczki Éva

) és két ötödik hely (Joó Abigél, Karakas Hedvig).

Csoknyai László, Madarász Tamás

és

Mészáros Anett

helyezetlenül zárt.

Térdsérüléssel is bronzcsatába jutott

Kérdéses volt, hogy a negyeddöntőben térdsérülést szenvedett dzsúdós ki tud-e állni a folytatásra, de végül vállalta a küzdelmet. Első vigaszági ellenfele a lengyel Daria Pogorzelec volt, aki egy szlovén és egy német versenyző legyőzése után a világbajnoki ezüst- és bronzérmes brazil Mayra Aguiartól kapott ki a nyolc között. JoóPánczél Gábor kijelentette: büszke tanítványára, hogy felvállalta a meccset: "Láttam itt Londonban, hogy Karakas Hedvig miként lett sérült lábbal ötödik. Abigél soha nem volt sérült, s most éppen itt, az olimpián történt ez vele. Egy esélye volt, hogy elborul az agya, és beindít egy dobást. Amit tett, az az egész dzsúdósportnak nagyon nagy dolog."

Nyerésre állt a világbajnok amerikaival szemben, amikor megsérült

A kétszeres Európa-bajnok dzsúdós jól kezdett a világranglistán negyedik Kayla Harrison ellen, másfél perc elteltével vazarit érő akciót mutatott be. Ellenfele a földharcot erőltette, de nem tudott pontot szerezni. A meccs felénél egy összekapaszkodás után Joó nehezen állt fel, alig tudott rálépni jobb lábára. A cselgáncsban ápolásra nincs lehetőség, így sérülten kellett folytatnia a küzdelmet. Harrison ezt kihasználta, előbb egy jukót, majd alig kevesebb mint két perccel a vége előtt ippont érő dobást mutatott be. Joó Abigélt az orvos vette kezelésbe, edzője, Pánczél Gábor, a kétszeres Európa-bajnok dzsúdós edzője elmondta, hogy a versenyzőnél porcleválást állapítottak meg. Egyelőre jegelik a térdét, még nem dőlt el, vállalja-e a folytatást, de ő maga fog dönteni róla. “Az amerikai ráhorgolt a jobb lábára, s aztán ráfeszített. Nem volt szándékos sérülésokozás, de kiugrott a térde. Attól félek, hogy nem tudja folytatni.” Joó a vereséggel a vigaszágra került, ahol aztán még két meccs, legrosszabb esetben a hetedik hely várt rá. Joó Abigél egyébként villámgyors győzelemmel mutatkozott be, sikerével a legjobb nyolc közé jutott a női cselgáncsozók 78 kg-os kategóriájában. A kétszeres Európa-bajnok magyar dzsúdós a nyolcaddöntőben lépett először tatamira, az Afrika-bajnokságon idén második gaboni Audrey Koumba ellen, akivel még nem találkozott. Koumba már a 32 között kezdett, a burundi Odette Ntahonvukiye ellen nyert ipponnal. Az a mérkőzés mindössze 38 mp-ig tartott, Joó ekkor kedvenc fogásával élve, ippont érő belső combdobással vitte földre ellenfelét. A KSI versenyzője ekkor még mosolyogva jelezte, hogy nem kíván nyilatkozni, s az öltözőbe sietett. Edzője, Pánczél Gábor elmondta, hogy örült volna, ha tovább tart a mérkőzés: “Az afrikai dzsúdós ellen kötelező volt a győzelem, de jobb lett volna, ha kicsit tovább tart a meccs, akkor biztosan átesett volna az ilyen nagy versenyeken előforduló holtponton.” Joó világranglista negyedik amerikai ellenfele, Kayla Harrison kapcsán úgy nyilatkozott: “Az amerikai nagyon nagy falat, szinte valamennyi versenyén érmes volt. Ez lenne az első bravúrgyőzelem, ha sikerül, de ezen az ágon még van feladat bőven.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.